default-image

Μίνιμουμ συμφωνίας από τους πολιτικούς αρχηγούς

Ελλάδα
Μίνιμουμ συμφωνίας από τους πολιτικούς αρχηγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από ένα μαραθώνιο διάρκειας οκτώ ωρών, οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, καθώς του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος είχε αποχωρήσει νωρίτερα από το Προεδρικό Μέγαρο, κατέληξαν σε μια "μίνιμουμ" κοινή γραμμή για το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας μεθαύριο Δευτέρα.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ., αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι χώρες που διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις της Ε.Ε. θα βρίσκονται αντιμέτωπες με συνέπειες, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Ελλάδα θα σεβαστεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Π. Καμμένος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, έχοντας στα χέρια του μια κοινή εθνική γραμμή», σημειώνοντας ότι υπήρξαν και διαφωνίες που αφορούν «σε ευρύτερα κυβερνητικά θέματα». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε επίσης ότι όλοι οι αρχηγοί απέδωσαν τα εύσημα στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και την Αστυνομία για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Κ. Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στην οκτάωρη συζήτηση η Ν.Δ. άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, διαπίστωσε όμως ότι «έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής, που επιτεύχθηκε στη συνάντηση, και πρέπει να προωθηθεί τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής. Διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις των καιρών.

Για το θέμα του βέτο, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν προκρίνεται ως διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, καθώς - όπως είπε - η χώρα δε θέλει να απομονωθεί, αν και η επιλογή του βέτο είναι πάντα στο τραπέζι. Ο ίδιος σημείωσε ότι «μετά κόπων και βασάνων έχουμε επιτέλους μία μίνιμουμ κοινή γραμμή», η οποία αφορά στο εξής τρίπτυχο:

- Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

- Επιστροφή των παράτυπων μεταναστών

- Ασφάλεια στους κατοίκους των νησιών και των συνόρων.

ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν η θέση του ΠΑΣΟΚ ότι όλα όσα συμφωνήθηκαν μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό. Η κ. Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «δε δίνουμε λευκή επιταγή» και «η διάθεσή μας για συνεννόηση δε σημαίνει ανοχή στα λάθη και στην αδράνεια» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, «αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί».

Β. Λεβέντης

Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι εξαρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε να μην κινηθεί το συμβούλιο αρχηγών μόνο γύρω από το προσφυγικό, αλλά να τεθεί και το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης που ζητά το κόμμα του.

Με Τούρκο ΥΠ.ΕΞ.

Στα πλαίσια του διπλωματικού μαραθωνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Σε κοινές δηλώσεις τους τόνισαν ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εφ' όλης της ύλης από τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξή τους, ενόψει του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στη Σμύρνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News