Ειδήσεις

Καραβάνι αλληλεγγύης από την Κρήτη για τους πρόσφυγες

Απαντήσεις από την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα από το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα ζητήσουν άμεσα οι δήμαρχοι της Κρήτης, αναφορικά με το θέμα του προσφυγικού, όπως αποφάσισαν σήμερα στην πολύωρη συνεδρίαση της ΠΕΔ στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Οι ίδιοι μάλιστα όπως διευκρίνισαν θα επιδιώξουν συνάντηση ευθύς αμέσως με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα σε μία προσπάθεια να έχουν πλέον μια επίσημη τοποθέτηση γύρω από το θέμα ζητώντας μεταξύ άλλων να μάθουν, ποιες οι αρμοδιότητες τους, ποιοι χώροι εξετάζονται για την φιλοξενία των προσφύγων σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν αλλά και το τι θα γίνει με το θέμα της χρηματοδότησης αναφορικά με τις υποδομές   όπου και χρησιμοποιηθούν.

Οι δήμαρχοι του νησιού μάλιστα απλώνουν χέρι βοήθειας  εμπράκτως και ξεκινούν εκστρατεία αγάπης και προσφοράς προς τον προσφυγικό λαό  ξεκινώντας τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης με στόχο το καραβάνι αλληλεγγύης από την Κρήτη να φθάσει στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται πρόσφυγες στα τέλη Μαρτίου.

Γύρω στις 11 το πρωί ξεκίνησε συνεδρίαση της ΠΕΔ στο Οροπέδιο Λασιθίου με το επίσημο έγγραφο προς τους ΟΤΑ της Κρήτης,το οποίο και είχε αναδείξει και το neakriti.gr, για την αναζήτηση και καταγραφή πιθανών χώρων φιλοξενίας προσφύγων να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κοινής συνεδρίασης των δημάρχων του νησιού.

Δήμαρχος Ηρακλείου: Να λάβουμε μέτρα που θα έχουν διάρκεια

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο κ. Λαμπρινός υποστήριξε ότι Κρήτη και Πελοπόννησος μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουν αυτιά και μάτια σε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα. Όπως επισήμανε ο δήμαρχος "στηριζόμενη η Κρήτη στην βαριά βιομηχανία της που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό ,στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η λήψη μέτρων όχι μόνο για την νέα τουριστική σαιζόν που ξεκινάει σε λίγο καιρό αλλά και για εκείνες των επόμενων ετών με το δεδομένο όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό ότι η φιλοξενία των προσφύγων θα διαρκέσει για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη".

Δήμαρχος Χερσονήσου: Να βγει εκτός σχεδίου η Αμερικανική Βάση Γουρνών

Την σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης που εμφανίστηκε ενοχλημένος γύρω από τη συζήτηση που έχει ανοίξει με την πρώην αμερικάνικη βάση των Γουρνών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η είδηση έχει θορυβήσει την περιοχή και επικρατεί αναστάτωση κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο ενόψει τουριστικής σεζόν. Μάλιστα ο κ. Μαστοράκης ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο χώρο και να βγει εκτός σχεδίου η Αμερικανική Βάση γεγονός άλλωστε που είχε επιβεβαιώσει και ο υπουργός Εσωτερικών  όπως είχε αποκαλύψει το neakriti.gr.

Δήμαρχος Οροπεδίου: Συμβολική η συνεδριάση στη γενέτειρα του Δια

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης καλωσορίζοντας τους συναδέλφους του δημάρχους του νησιού ανέφερε: Συμβολική η επιλογή της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης στο Οροπέδιο Λασιθίου με κυρίαρχο θέμα το προσφυγικό στη γενέτειρα του Θεού της φιλοξενίας Ξένιου Ζευς. Με την συνεργασία όλων των δημάρχων και των φορέων του νησιού μπορούμε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.

Δήμαρχος Φαιστού:Καλύτερη επίβλεψη στα παράλια

Τα νότια  παράλια δεν έχουν θωρακιστεί κατάλληλα υποστήριξε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαιστού κ.Αρμουτάκης  εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία τους στο ενδεχόμενο παράνομης μετανάστευσης στα παράλια του Νότου.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΔ

Από τους δημάρχους αποφασίστηκε:

1.Να ζητηθεί από την κυβέρνηση άμεσα να γνωστοποιήσει τον σχεδιασμό της στο θέμα του προσφυγικού ζητήματος για την Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κρήτη αποτελεί κύριο τουριστικό προορισμό της χώρας. Επίσης οι Δήμαρχοι της Κρήτης αξιώνουν σε κάθε περίπτωση, να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

2.Να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από τους Δήμους της Κρήτης, η οποία θα διανεμηθεί στους πρόσφυγες, μέσω των Δήμων στα όρια των οποίων βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Η παραπάνω βοήθεια αποφασίστηκε να έχει αποσταλεί εντός του μηνός  Μαρτίου, με συνοδεία εκπροσώπων της ΠΕΔ Κρήτης κατά την παράδοση της.

3.Οι πόροι που αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος να κατευθυνθούν στους αντίστοιχους Δήμους που θα αναλάβουν το βάρος. Σε κάθε περίπτωση ο συντονισμός των ΜΚΟ να γίνεται απ' τον Δήμαρχο του αντίστοιχου Δήμου.

4.Επίσης η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε να προσφερθεί η δυνατότητα άμεσης φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, από Δήμους της Κρήτης που θα έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας τους, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Ρεπορτάζ:  

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια