default-image

14χρονος - διάνοια πήρε μετάλλιο σε μαθηματική ολυμπιάδα

Κρήτη
14χρονος - διάνοια πήρε μετάλλιο σε μαθηματική ολυμπιάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε παιδί κρύβει μέσα του ένα ταλέντο. Αρκεί οι γονείς, οι δάσκαλοί του και γιατί όχι και το ίδιο να το διακρίνουν άμεσα, προκειμένου εν συνεχεία να το αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο... Την κλίση του Μηνά (Μίνο) Μαργαρίτη, μαθητή της Β' Γυμνασίου του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, στα Μαθηματικά την αντιλήφθηκαν οι δικοί του άνθρωποι πάρα πολύ γρήγορα.

Άλλωστε, ήταν κάτι που δεν μπορούσε να κρυφτεί λόγω της γενικότερης ευστροφίας που έχει το παιδί στην επιστήμη αυτή.

Τελευταία μεγάλη απόδειξη του μαθηματικού μυαλού που κατέχει ο Μίνος ήταν η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην 33η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "Ο Αρχιμήδης", όπου συμμετείχε καταφέρνοντας να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο (β' βραβείο), και μάλιστα σε πολύ καλή σειρά, αφού ήρθε 9ος μεταξύ όλων των μαθητών δεκάδων γυμνασίων της χώρας, που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. Συνολικά βραβεύτηκαν 27 μαθητές γυμνασίου (κατηγορία "μικρών") και 32 μαθητές λυκείου (κατηγορία "μεγάλων").

Με αυτόν τον τρόπο ο Μίνος εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον Προκριματικό Διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί) στην Αθήνα, για την τελική επιλογή της 6μελούς εθνικής ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Βαλκανιάδα Μαθηματικών.

Περήφανοι, οι γονείς του αλλά και ο διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Καρτσωνάκης τον συγχαίρουν για τη διάκρισή του αυτή, όπως και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Η κλίση στα Μαθηματικά

Με τον πατέρα καθηγητή χημικό και με το μεγαλύτερο αδερφό του να ασχολείται με τις θετικές επιστήμες και την πληροφορική, οι επιρροές που δέχτηκε ο Μίνος ήταν αναπόφευκτο να το οδηγήσουν στο να λατρέψει, όπως λέει, τα Μαθηματικά, τη Φυσική και γενικότερα αυτά τα μαθήματα. Όμως οι γονείς του, όπως μας λένε, άφησαν το παιδί τους να ακολουθήσει το δρόμο του. Ωστόσο, την έφεσή του στις θετικές επιστήμες την κατάλαβαν από πολύ νωρίς, και συγκεκριμένα από την Ε' Δημοτικού, καθώς έλυνε ασκήσεις και προβλήματα με πολύ μεγάλη ευκολία. Παράλληλα άρχισε να παίζει σκάκι με τον αδερφό του. Ως παιχνίδι σκέψης και στρατηγικής, τον βοήθησε. Ακονίσει το μυαλό του και τον έμαθε να σκέφτεται γρήγορα. Κάπως έτσι, λοιπόν, μπήκε ακόμα πιο ενεργά στον κόσμο των αριθμών και των μαθηματικών.

Μαζί με το μεγαλύτερο αδερφό του, όπως μας είπε η μητέρα του, κάθονταν στο τραπέζι και μιλούσαν γι' αυτή την επιστήμη, που από μόνη της είναι διασκέδαση. Τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης θεωρούνται πρόκληση για τον Μίνο, ο οποίος παράλληλα ασχολείται με τον αθλητισμό, τη μουσική και το καράτε, σαν πολυτάλαντο παιδί που είναι.

Όσον αφορά στο διαγωνισμό, μέσα του ήξερε από την αρχή ότι θα πήγαινε καλά, εκφράζοντας μάλιστα τον ενθουσιασμό του στους γονείς του, βεβαιώνοντάς τους γυρνώντας σπίτι αμέσως μετά το διαγωνισμό ότι έχει γράψει πολύ καλά.

«Μετά από πολύ κόπο, χαίρομαι πολύ που τα κατάφερα. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό υψηλού επιπέδου. Όμως από την αρχή ήξερα ότι είχα μια καλή επίδοση», μας είπε ο Μίνος ενθουσιασμένος. «Έλαβα μέρος στο διαγωνισμό επειδή ακριβώς μου αρέσουν τα Μαθηματικά. Προπονούμαι καθημερινά σε αυτά λύνοντας ασκήσεις. Προς το παρόν όμως προπονούμαι για τον προκριματικό διαγωνισμό», ανέφερε ο Μίνος.

Και επειδή, όπως όλοι καταλάβαμε, τα Μαθηματικά είναι η λατρεία του, δε θα μπορούσε παρά να μην ακολουθήσει επαγγελματικά αυτόν τον κλάδο στο μέλλον, με τον ίδιο μάλιστα να μας εκμυστηρεύεται ότι υπάρχουν στιγμές που φαντάζεται τον εαυτό του ως καθηγητή Μαθηματικών.

Οι συμμετοχές της Κρήτης

Το Ηράκλειο εκπροσωπήθηκε στον παραπάνω διαγωνισμό, εκτός από τον Μίνο Μαργαρίτη, από άλλους τέσσερις μαθητές, τους Μανόλη Σπυριδάκη (Β' τάξη Π.Π. Γυμνασίου Ηρακλείου), Γιώργο Καρφάκη και Γιάννη Φίλιππα (Γ' τάξη 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου), καθώς και Χρόνη Σαπουντζάκη του 2ου Λυκείου Ηρακλείου, οι οποίοι έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα με πολύ υψηλό ανταγωνισμό και μεγάλου βαθμού δυσκολίας θέματα. Στους επιτυχόντες του εν λόγω διαγωνισμού ήταν επίσης ο Επιμενίδης Κουντουράκης, μαθητής της Γ' τάξης στο Γυμνάσιο Σούδας Χανίων, ο οποίος έλαβε το β' βραβείο, και η Κορίνα Διγαλάκη, μαθήτρια της Β' τάξης του 4ου Ενιαίου Λυκείου Χανίων, η οποία έλαβε επίσης το β' βραβείο.

Σε όλους αυτούς τους μαθητές αξίζουν πολλά μπράβο και ευχές για μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News