Ειδήσεις

Επίσημη πλέον εμπλοκή της Κρήτης στο προσφυγικό,ξεκινά η προετοιμασία

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά από πολυήμερες ανεπίσημες, διερευνητικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις, "άνοιξε" και επισήμως πλέον, μέσω έγγραφης εντολής πια προς τους Δήμους του νησιού, η "αυλαία" της προετοιμασίας της Κρήτης για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων, με την Εκκλησία της Κρήτης και εθελοντικές ομάδες να δηλώνουν ήδη "παρών" για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια.

Σε τοπικό επίπεδο, η Κρήτη και εν προκειμένω η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται επισήμως πλέον να βρει χώρους κατάλληλους για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων. Η εμπλοκή και της Κρήτης, σε επίπεδο τουλάχιστον προετοιμασιών για την υποδοχή προσφύγων, εφόσον σε κάποια στιγμή προσεχώς κριθεί αναγκαίο, ήταν κοινό μυστικό στους κόλπους και στους διαδρόμους των Δημαρχείων. Το είχαμε αποκαλύψει και προαναγγείλει με αναλυτικές λεπτομέρειες, μέσα από συνεχόμενη έρευνα, και στη "Ν.Κ." και στην "KΡHTH TV". Και να που ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση!

Με έγγραφο που εστάλη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στους δημάρχους του νησιού, ζητείται η συνδρομή τους στην καταγραφή χώρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί. Παράλληλα, ζητείται η συνδρομή των ΜΚΟ για την ενεργοποίηση εθελοντών, οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες για την περίθαλψη των προσφύγων, υγειονομική και φαρμακευτική, τη σίτισή τους, καθώς και διερμηνείς.

Συνεδρίαση ΠΕΔ

Το επίσημο έγγραφο προς τους ΟΤΑ της Κρήτης για την αναζήτηση και καταγραφή πιθανών χώρων φιλοξενίας προσφύγων ήρθε πριν την κοινή συνεδρίαση των δημάρχων του νησιού. Θυμίζουμε ότι εδώ και μερικές μέρες ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ΠΕΔ για σήμερα το πρωί.

Το έγγραφο

Στο ίδιο έγγραφο δε δίνεται απλά το σήμα για κινητοποίηση των Δήμων και των ΜΚΟ, αλλά ορίζεται πλέον και ο αρμόδιος συντονιστικός φορέας στο νησί για τους πρόσφυγες. Ρόλο συντονιστή μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών, Αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ εδώ στην Κρήτη αναλαμβάνει συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία της Αποκεντρωμένης, όπως επισημαίνεται ρητά στο έγγραφο, θα συντονίζει στο εξής τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προκειμένου μέσω εθελοντών να υπάρξει οργανωτική ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και σε κρητικό έδαφος. Ο συντονιστικός φορέας θα είναι παράλληλα σε άμεση επαφή με τους Δήμους, την Αστυνομία και το Στρατό για το συντονισμό των ενεργειών.

Εκείνο βεβαίως που δεν αναφέρεται ή προσδιορίζεται στο έγγραφο είναι ο χρονικός ορίζοντας της μεταφοράς προσφύγων στην Κρήτη. Κάτι που καταδεικνύει πως το νησί μας στη δεδομένη χρονική στιγμή καλείται κατά βάση να προετοιμαστεί και όχι να υποδεχτεί πρόσφυγες...

Στο επίμαχο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προς τους τοπικούς ΟΤΑ, Περιφέρεια, Δήμους και τα Σώματα Ασφαλείας, με το οποίο επισφραγίζεται η εμπλοκή της Κρήτης στο προσφυγικό, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:

«Με βάση έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, µε το οποίο ζητείται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να ορίσουν τη ?/νση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων της αρμοδιότητάς τους ως συντονιστικό φορέα των ΜΚΟ που δρουν στην περιοχή τους, κατόπιν συνεννόησης μαζί τους προκειμένου µέσω εθελοντών να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, διοικητική υποστήριξη και διερμηνεία, στους χώρους που παραχωρούν οι Δήμοι της περιφέρειάς τους για προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων που φτάνουν σε αυτούς, αποφασίζουμε:

Ορίζουμε τη ?/νση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων ως συντονιστικό φορέα των ΜΚΟ που δρουν στην περιφέρεια της Κρήτης, κατόπιν συνεννόησης μαζί τους προκειμένου µέσω εθελοντών να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, διοικητική υποστήριξη και διερμηνεία, στους χώρους που παραχωρούν οι ?ήμοι της περιφέρειας Κρήτης για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.

Η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων, µέσω των υπευθύνων υπαλλήλων που θα οριστούν, θα είναι σε επαφή µε τους ?ήμους, τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Αρχές της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργία των προσωρινών αυτών καταλυμάτων φιλοξενίας των προσφύγων»...

Δήμος Χανίων για φιλοξενία προσφυγόπουλων

Εντωμεταξύ, δε λείπουν οι περιπτώσεις Δήμων που έχουν αναλάβει ήδη σχετική πρωτοβουλία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Χανίων, που εξέφρασε επισήμως, οικειοθελώς, την πρόθεσή του να συνδράμει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μέσω της φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στα Χανιά.

Στη σχετική επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επισημαίνει πως «είναι αυτονόητο το καθήκον όλων των φορέων της Πολιτείας να συνδράμουμε με οποιονδήποτε τρόπο και στο μέτρο του δυνατού στην αντιμετώπισή της».

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, «το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων υιοθέτησε, μεταξύ άλλων ενεργειών, την εισήγησή μου για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων. Ειδικότερα, οι εικόνες των ανήλικων παιδιών που έχουν βρεθεί ασυνόδευτα στη χώρα μας επιβάλλουν την παροχή κάθε είδους αρμόζουσας βοήθειας από όποιον έχει σχετική δυνατότητα. Με πλήρη, επομένως, συναίσθηση του ανθρωπιστικού καθήκοντος, σας καταθέτω την πρόθεση και την ετοιμότητα του Δήμου Χανίων να αναλάβει με δικές του δυνάμεις τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων που οι υπηρεσίες σας έχουν εντοπίσει και καταγράψει».

Θα πρέπει βεβαίως να ξεκαθαριστεί πως η πρόταση του Δήμου Χανίων αφορά μονάχα στη φιλοξενία παιδιών προσφύγων. Δεν επεκτείνεται, δεν αφορά σε κέντρο μαζικής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων ή κάποια δομή τύπου hot spot στα Χανιά...

Σε ετοιμότητα και η Εκκλησία!

Πέρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη σκακιέρα της κρητικής εμπλοκής στο προσφυγικό έρχονται να προστεθούν και άλλοι φορείς. Φορείς όπως η Εκκλησία της Κρήτης και εθελοντικές ομάδες και συλλογικότητες.

Από πλευράς Εκκλησίας της Κρήτης δόθηκε ήδη από χθες το στίγμα της ετοιμότητας για συνδρομή. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης συνεδρίασε χθες, με αντικείμενο το προσφυγικό αλλά και το επίσης επίκαιρο ζήτημα της καύσης των νεκρών.

Μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, στην οποία με φόντο το προσφυγικό η Εκκλησία της Κρήτης αναφέρει: «Την Ιερά Σύνοδο απασχόλησε το φλέγον θέμα των προσφύγων και οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει στον τόπο μας τις τελευταίες ημέρες, απευθύνει δε έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα και όργανο για την από κοινού αντιμετώπιση του όλου θέματος, με τις δέουσες ενέργειες και αποφάσεις. Ταυτόχρονα, η Εκκλησία Κρήτης, όπως έπραξε και κατά το παρελθόν, θα συμπαρασταθεί, από το υστέρημά της, στις ανάγκες των εμπερίστατων και πονεμένων συνανθρώπων μας, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας».

Συλλογικότητες

Σε φουλ ρυθμούς βρίσκεται η κινητικότητα για τη συνδρομή στο προσφυγικό και από πλευράς τοπικών εθελοντικών, συλλογικών κινημάτων.

Μεταξύ αυτών, η Επιτροπή κατά της Καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, που καλεί φορείς, συλλογικότητες και πολίτες σε συζήτηση για το προσφυγικό στις 7 σήμερα το απόγευμα, στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Τα βλέμματα στη Σύνοδο Κορυφής

Σε κεντρικό επίπεδο, τα βλέμματα όλων, κυβέρνησης και κομμάτων, είναι πλέον στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τη Δευτέρα, προκειμένου να βρεθεί λύση για το προσφυγικό. Η Σύνοδος λαμβάνει εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για "μητέρα των μαχών" για τη χώρα, εν μέσω κορύφωσης του προσφυγικού δράματος.

Η κορύφωση του δράματος σε ό,τι αφορά τη χώρα μας αποτυπώνεται τόσο μέσω εικόνων, όσο και μέσω αριθμών. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες χάους στην Ειδομένη, όπου περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι και ζουν σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Χθες το απόγευμα, εκατοντάδες άνθρωποι κατέλαβαν ξανά τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, ενώ κρατούσαν στα χέρια πλακάτ με συνθήματα, γραμμένα στα Αγγλικά, με τα οποία απηύθυναν έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας να τους βοηθήσει.

«Μέρκελ, βοήθησέ μας», «Ανοίξτε τα σύνορα», «Βοηθήστε τα παιδιά μας», ήταν μερικά από τα δραματικά, αγωνιώδη μηνύματα των προσφύγων.

Οι διαστάσεις του δράματος

Τις διαστάσεις του προσφυγικού δράματος και το βαθμό εμπλοκής της χώρας μας σε αυτό αποτυπώνουν ανάγλυφα και τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία:

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι στις 29 Φεβρουαρίου, 131.724 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο. Οι 122.637 έφτασαν στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός πρέπει να συγκριθεί με τις 147.209 των αφίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, 120.065 άνθρωποι έφτασαν διά θαλάσσης. Εξ αυτών, η Ελλάδα δέχτηκε 111.099 πρόσφυγες και μετανάστες.

Για μόνο τον Ιανουάριο 2016, επί 67.415 ανθρώπων που έφτασαν στην Ελλάδα, το 44% ήταν άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% παιδιά.

Εντωμεταξύ, απαράδεκτο και μη ανεκτό από την Ελλάδα χαρακτήρισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η απόφαση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και ότι κράτη-μέλη επί της "βαλκανικής οδού" ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε.

Κατά το μαραθώνιο Υπουργικό Συμβούλιο - που συνεδρίασε για το προσφυγικό, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στην κρίσιμη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας - ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο εσωτερικό, είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες, προκειμένου αυτή να μην επιδεινωθεί.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τον κορμό των ελληνικών θέσεων, ενώ για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που θα γίνει στη Σμύρνη, είπε ότι στόχος της χώρας είναι η ενεργητική παρέμβαση...

Αίσθηση, την ίδια ώρα, προκάλεσε η επισήμανση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα πως όποιος στρατηγικός σχεδιασμός γίνεται από 'δω και πέρα θα είναι με δεδομένο ότι τα σύνορα τις Ελλάδας με την ΠΓΔΜ είναι κλειστά.

«Για μας η Ειδομένη έχει κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι μέσα στην επόμενη μία εβδομάδα αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, για τα οποία όμως δε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥΣΚ

«Μην έρθετε στην Ελλάδα»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τους πρόσφυγες και την Τουρκία.

«Η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια είναι δραματική. Η Ελλάδα είναι βασικό σημείο εισόδου και γι' αυτό η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη. Θα πάω άμεσα στην Τουρκία για να συζητήσω το κοινό σχέδιο δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Είναι απόλυτη προτεραιότητα να πέσουν οι ροές και να επιταχυνθούν οι επιστροφές παράνομων μεταναστών. Κάνω έκκληση προς όλους τους πιθανούς παράτυπους μετανάστες: μην έρθετε στην Ελλάδα και μην πιστέψετε τους διακινητές. Μη ριψοκινδυνεύσετε τη ζωή σας. Οι κανόνες Σένγκεν θα εφαρμοστούν», ανέφερε ο κ. Τουσκ.

Ρεπορτάζ:

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια