Ειδήσεις

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα ενετικά τείχη

Μια χαρά και πολλές... τρομάρες θυμίζει όχι μόνο η αποκλειστικά κατ' όνομα παιδική χαρά της οδού Εφόδου, αλλά ολόκληρη η τάφρος των ενετικών τειχών στην περιοχή. Η εικόνα σε ένα από τα πλέον προσβάσιμα σημεία του μνημείου δεν τιμάει κανέναν, θυμίζοντας περισσότερο σκηνικό ταινίας... καταστροφής ή θρίλερ παρά δημόσιο χώρο, προορισμένο για τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Η τάφρος σε πολλά σημεία της αποτελεί παγίδα, υποδομές, όπως κούνιες και μπασκέτες, έχουν καταστραφεί από το χρόνο και "εξαφανιστεί", ενώ η φύση σπεύδει να εκμεταλλευτεί την εγκατάλειψη των ανθρώπων για να θεριέψει. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που ξεκινάει από τη Χανιώπορτα και καταλήγει στη θάλασσα διαμαρτύρονται για την εικόνα που επικρατεί, δηλώνουν εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να αλλάξουν και πνίγονται από το κυκλοφοριακό, καθώς η Εφόδου αποτελεί μια σημαντική διέξοδο για τα οχήματα και βεβαίως, όπως σχεδόν όλο το Ηράκλειο, έχει γίνει ένας τεράστιος χώρος στάθμευσης, με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει πρακτικά μετατραπεί σε μονής κατεύθυνσης.

Οι κάτοικοι ζητούν από το Δήμο να κινήσει τα νήματα και να αξιοποιήσει το "στοιχειωμένο" χώρο, ενώ η Λότζια από την πλευρά της σηκώνει τα χέρια ψηλά, μη έχοντας ουσιαστικά καμιά αρμοδιότητα. Όσο και αν μοιάζει παράδοξο, ο Δήμος δεν μπορεί να "ακουμπήσει" ούτε την τάφρο, ούτε την παραμικρή έκταση των 350 στρεμμάτων που καταλαμβάνουν τα ενετικά τείχη, καθώς, όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Χάρης Μαμουλάκης, κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο διαχειρίζεται τα τείχη μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης το 2009.

Ο Δήμος επιχειρεί να ξεμπλοκάρει με όλες του τις δυνάμεις τη διαδικασία, η οποία είναι αρκετά περίπλοκη. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χωροταξικού και Πολεοδομίας κ. Γιάννη Αναστασάκη, έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο του 2014 το λεγόμενο "master plan", δηλαδή το πλήρες σχέδιο χρήσεων των ενετικών τειχών, που έχει υποβάλει ο Δήμος Ηρακλείου στην Εφορία Αρχαιοτήτων, η οποία περνάει μέσω του υπουργείου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την απαιτούμενη γνωμοδότηση. Ως τότε δεν μπορεί να γίνει καμιά παρέμβαση στο μνημείο, πέρα βεβαίως από επείγουσες δράσεις που άπτονται θεμάτων ασφαλείας.

Αυτή τη στιγμή, τα τείχη αποτελούν "γκρίζα ζώνη", σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει πάρει πίσω τη χρήση τους από το Δήμο, δε διαθέτει το μηχανισμό ούτε για τη συντήρηση, ούτε για την αξιοποίησή τους, κάτι που δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα στη Λότζια στη διεκδίκηση της επιστροφής των τειχών στη δημοτική Αρχή.

Τα πρώτα μηνύματα μετά τις επαφές του Δήμου στην Αθήνα με τον αρμόδιο υπουργό και τη γενική γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. είναι θετικά, και μάλιστα εκφράζεται η ελπίδα ότι ίσως και μέσα στο Μάρτη το θέμα θα περάσει από το ΚΑΣ, με την ελπίδα να γνωμοδοτήσει θετικά.

Ρεπορτάζ:Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια