default-image

Κι όμως επιστρέφονται λεφτά στους αγρότες

Οικονομία
Κι όμως επιστρέφονται λεφτά στους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλες προσδοκίες έχει δημιουργήσει και στην Κρήτη η είδηση ότι ένας νόμος του 1988 που ανανεώθηκε το 2004 και από το 2014 που οι αγρότες υπό συνθήκες τηρούν απλογραφικά βιβλία, τους διασφαλίζει εφόσον κάνουν  από μόνοι τους εξαγωγές προϊόντων, την  επιστροφή φόρου. Ήδη 40 περίπου δικαιούχοι από τη Βιάννο διεκδικούν ποσό που ξεπερνάει τις 300 χιλιάδες ευρώ όπως τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Για μια παράμετρο που διέπει την κοινοτική νομοθεσία και είναι γνωστή στους φοροτεχνικούς έκανε λόγο τόσο έφορος Ηρακλείου, όσο και ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών που εξήγησαν ότι οι  αγρότες που εξάγουν προϊόντα δικαιούνται να λάβουν επιστροφή 13% επί του ποσού που έχουν εξαγάγει με την προϋπόθεση να υπάρχει βεβαίωση απαλλαγής και επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο στη δήλωση του ΦΠΑ.

Στις εφορίες έχουν ήδη σπάσει τα τηλέφωνα από αγρότες που ζητούν πληροφορίες, με τους αγροτοσυνδικαλιστές πάντως να διευκρινίζουν  ότι η επιστροφή φόρου δεν αφορά μεγάλο μέρος των αγροτών, διατυπώνοντας και την αγωνία ακόμη και γι' αυτούς  που θα δικαιούται επιστροφή, αν τελικά και πότε θα λάβουν.

Αν και για το 2014 θα μπορούσαν οι δικαιούχοι από τις αρχές του 2015 να το έχουν με αίτηση ζητήσει, μπορούν μέχρι και τώρα να το πράξουν, όπως και για το 2015 που δεν έχει κλείσει, με τον έφορο πάντως να εξηγεί ότι δεν τίθεται θέμα ελλιπούς ενημέρωσης από τους εφοριακούς και από την άλλη ότι οι αιτήσεις όταν θα μπουν στο κεντρικό σύστημα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα πάνε για πληρωμή αφού δεν αποκλείεται από το ίδιο το σύστημα να ζητηθεί έλεγχος που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News