default-image

Σήμερα η Παγκόσμια ημέρα άγριας ζωής

Σήμερα η Παγκόσμια ημέρα άγριας ζωής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας δεν είναι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο.

Στις μέρες μας η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας παίρνει τεράστιες διαστάσεις με την αύξηση της ζήτησης και την εμπορία μέσω διαδικτύου, σημειώνουν οι Φίλοι της Φύσης (ΦτΦ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα 'Αγριας Ζωής (3 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τους ΦτΦ η λαθροθηρία και λαθρεμπορία, περιορίζει μέχρι εξαφάνισης την άγρια πανίδα και τη χλωρίδα, υποβαθμίζει τους οικοτόπους και αυξάνει τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών στα «κόκκινα βιβλία πανίδας και χλωρίδας». Όπως σημειώνουν οι ΦτΦ, η Ελληνική Χλωρίδα αποτελεί χρόνια τώρα αντικείμενο παράνομης εμπορίας στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή «αγορά». Ιδιαίτερα πολλά από τα ενδημικά φυτά της χώρας μας, βρίσκονται σε Βοτανικούς Κήπους του εξωτερικού και σε ιδιωτικές συλλογές (ερμάρια).

Σύμφωνα τη βιολόγο κας Βικτώριας Μεντέλη, για το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο Φυτικών Ειδών», περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης, δηλαδή το 10% της ενδημικής Ελληνικής Χλωρίδας, διακινείται παράνομα μέσω Διαδικτύου, ενώ ο νόμος 3937/2011 ΦΕΚ 60/Α/2011 για τη Διατήρηση της βιοποικιλότητας απαγορεύει την εμπορία ενδημικών φυτών.

Στη χώρα μας η αρκούδα, ο λύκος, η Ευρασιατική βίδρα, ενώ συνδέονται με την υγεία των δασών και την ισορροπία των οικοσυστημάτων, απειλούνται, παρά τις προσπάθειες για την προστασία τους που καταβάλλουν αρκετές ΜΚΟ και εθελοντές. Επιπλέον οι ΦτΦ σημειώνουν ότι το παράνομο κυνήγι, και ιδιαίτερα των άγριων ωδικών πτηνών που γίνεται με δίκτυα, ξόβεργες κ.λπ., «η σκλαβιά» τους σε κλουβιά και η εμπορία τους από ειδικά καταστήματα αλλά και ανοιχτές αγορές και παζάρια (π.χ. Σχιστό Σκαραμαγκά) συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται με σχετική νομοθεσία όπως π.χ. με Ν. 1335/83 «Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση της 'Αγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης».

Με αφορμή την περσινή επέτειο ο Γραμματέας του ΟΗΕ Ban - Ki moon, θέλοντας να ανδείξει το μέγεθος του προβλήματος, τόνισε ότι «το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι μια αυξανόμενη και εξελισσόμενη διακρατική μορφή της εγκληματικότητας, συγκρίσιμη με άλλα ολέθρια παραδείγματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο διαφόρων ειδών και πετρελαίου… Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αυξημένη συμμετοχή (στη λαθροθηρία και λαθρεμπορία) δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και παράνομων μη κυβερνητικών ένοπλων ομάδων».

'Όπως τονίζει η WWF, oι άνδρες και οι γυναίκες που προστατεύουν την άγρια ζωή του πλανήτη αισθάνονται ότι δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη από τις κυβερνήσεις ώστε να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία συμμετείχαν 530 θηροφύλακες σε 11 χώρες της Ασίας και που δημοσιεύεται την Παγκόσμια Ημέρα 'Αγριας Ζωής.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 63% των ερωτηθέντων έχουν αντιμετωπίσει κίνδυνο της ζωής τους, το 74% δήλωσαν ότι ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και 48% δήλωσαν ότι δεν είχαν επαρκή εκπαίδευση. Αντίστοιχες έρευνες από άλλες περιοχές του πλανήτη θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.

«Οι θηροφύλακες αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας για τα απειλούμενα είδη του πλανήτη, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας κατά της άγριας ζωής» επισημαίνει η WWF, προσθέτοντας ότι «η σημερινή κρίση της παγκόσμιας λαθροθηρίας καθοδηγείται από διεθνή οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα».

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε «σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση των εν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων».

Η Παγκόσμια Ημέρα 'Αγριας Ζωής καθιερώθηκε από το 2013, σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα, αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να σταματήσει το τεράστιο οργανωμένο έγκλημα που συντελείται με κίνητρο το κέρδος.

Σημειώνεται τέλος ότι οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefreinds Greece προτείνουν επίσης η χώρα μας να προβεί σε απαγόρευση εισόδου των τσίρκο με άγρια ζώα και της αιχμαλωσίας κητωδών χωρίς φωτογραφικές εξαιρέσεις. Μαζί με άλλους φορείς θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Ποικίλο Όρος, την Κυριακή 6.3.2016, για να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν άγριες ορχιδέες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News