default-image

Η υπερθέρμανση του πλανήτη υπεύθυνη για πάνω από 500χιλ. θανάτους ως το 2050

Η υπερθέρμανση του πλανήτη υπεύθυνη για πάνω από 500χιλ. θανάτους ως το 2050

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 500.000 επιπλέον θανάτους το 2050 στον κόσμο λόγω των αλλαγών στη διατροφή και στο σωματικό βάρος, που προκαλούνται από τη μείωση της γεωργικής παραγωγικότητας, επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύει σήμερα η επιθεώρηση The Lancet.

Είναι η πρώτη μελέτη που αποτιμά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη διατροφή και το σωματικό βάρος και που υπολογίζει τον αριθμό των θανάτων συνεπεία αυτών το 2050 σε 155 χώρες.

Μέχρι σήμερα "πολλές έρευνες εξέτασαν την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά ελάχιστες επικεντρώθηκαν στις ευρύτερες επιδράσεις στο θέμα της υγείας της γεωργικής παραγωγής", υπογραμμίζει ο Μάρκο Σπρίνγκμαν, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής της μελέτης.

Η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται κυρίως με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταρρακτώδεις βροχές ή ξηρασίες, που έχουν καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή.

Αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για τον περιορισμό των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει "κατά σχεδόν ένα τρίτο" την προβλεπόμενη αύξηση της ποσότητας των διαθέσιμων τροφίμων έως το 2050, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Σε ατομικό επίπεδο, αυτό μπορεί να μεταφραστεί από μια μέση μείωση κατά 3,2% της ποιότητας των διαθέσιμων τροφίμων, κατά 4% της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και κατά 0,7% της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε σχέση με το 2010, εκτιμούν οι ερευνητές. «Οι αλλαγές αυτές μπορεί να ευθύνονται για σχεδόν 529.000 επιπλέον θανάτους το 2050».

Στην περίπτωση που δεν υπήρχε κλιματική αλλαγή, η αύξηση του όγκου διαθέσιμων τροφίμων και της κατανάλωσης θα μπορούσε να αποτρέψει 1,9 εκατομμύριο θανάτους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και μικρές μειώσεις της ποσότητας διαθέσιμων τροφίμων κατά κεφαλήν μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στο ενεργειακό περιεχόμενο και τη σύνθεση της διατροφής, ενώ οι αλλαγές αυτές θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία», υπογραμμίζει ο Σπρίνγκμαν.

Οι πλέον πληγείσες χώρες φαίνεται να είναι αυτές με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, κυρίως στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού (264.000 θάνατοι) και της νοτιοανατολικής Ασίας (164.000). Σχεδόν τα τρία τέταρτα των θανάτων θα καταγραφούν στην Κίνα (248.000) και στην Ινδία (136.000).

«Η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να προκαλέσει διπλάσιους θανάτους σε σχέση με τον υποσιτισμό», εκτιμούν.

Οι μεγαλύτερες συνέπειες της μείωσης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών "θα γίνουν πιθανόν αισθητές στις χώρες με υψηλά εισοδήματα", στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα του δυτικού Ειρηνικού, της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.

Η νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική θα έχουν την πρωτιά στους θανάτους ενηλίκων που οφείλονται στον υποσιτισμό.

Ο περιορισμός των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων από 29% έως 71%, σύμφωνα με σενάρια.

Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε τον Δεκέμβριο, στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι 2 βαθμούς σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κυρίως μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News