Ειδήσεις

Ασκορδουλάκοι ούτε για "δείγμα" στη Μεσαρά

Σε είδος προς εξαφάνιση τείνουν να μετατραπούν οι γνωστοί και ως ασκορδουλάκοι της Κρήτης. Το ενδημικό φυτό, υψηλής διατροφικής αξίας που φύεται κυρίως σε αμμώδεις εκτάσεις στην  περιοχή  της Μεσαράς, έχει μετατραπεί σε εμπορεύσιμο είδος, οπότε η ανεξέλεγκτη συλλογή του και μάλιστα από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως και πότε να το μαζεύουν, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή.

Το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα ζητήσει από τη Διεύθυνση Δασών να παρέμβει με απαγόρευση ανεξέλεγκτης συλλογής, την ώρα πάντως που ντόπιοι εξηγούν ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με αλλοδαπούς εργάτες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι αυτή την περίοδο δεν έχουν μεροκάματα και με την άγνοιά τους κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, μαζεύοντας με τα τσουβάλια  ασκορδουλάκους αλλά και σαλιγκάρια.

Φταίνε οι ξένοι εργάτες...

Έτσι πολεμική είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Μεσαράς με φόντο τους ασκορδουλάκους και την ανεξέλεγκτη συλλογή τους που απειλεί όπως λένε οι ντόπιοι το ενδημικό φυτό με εξαφάνιση. Τους αλλοδαπούς εργάτες που λόγω της περιόδου δεν έχουν μεροκάματα, δείχνουν οι κάτοικοι της περιοχής ως υπεύθυνους της απειλούμενης και οικολογικής καταστροφής που έφτασε μέχρι και το δημοτικό συμβούλιο της Φαιστού.

 Οι ασκορδουλάκοι που δεν αποκλείεται να γίνουν δυσεύρετοι, φτάνουν στην αγορά με κόστος που κυμαίνεται από 4,5 έως 5 ευρώ το κιλό, ενώ ανάλογα με τη μορφή που διατίθενται, το κόστος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 ευρώ.

Ρεπορτάζ:Ράνια Μωραϊτη

Σχόλια