Ειδήσεις

Πυρκαγιά σε δύβατο σημείο της Καλαμαύκας

Σε εγρήγορση βρέθηκαν οι πυροσβέστες για να κατασβέσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο Στόμιο Ιεράπετρας. Στις 12:30 λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Μαρτίου αγρότης κάτοικος Καλαμαύκας, ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιεράπετρας για πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στη θέση Αμμούδα ανατολικά του χωριού, καίγοντας καλάμια και διάφορους θάμνους μέσα στο ποτάμι που εκβάλλει στην είσοδο του Στόμιου.

Το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά βρίσκεται βόρεια της τοποθεσίας "Καμάρα" και είναι αρκετά δύσβατο, η δε κατάσταση του ακαθάριστου ποταμού θύμιζε "Ζούγκλα".

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας φτάνοντας γρήγορα στο σημείο με δύο επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα και επικεφαλής τον διοικητή της υπηρεσίας επιπυραγό κ. Παναγιώτη Καράμπελλα.

Μέχρι τις 3 το απόγευμα η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη αν και οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να την κρατήσουν σε μια έκταση 2 στρεμμάτων, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν το σημείο, φοβούμενοι πιθανή αναζωπύρωση με κάποια αιφνίδια αλλαγή της έντασης των ανέμων που μέχρι εκείνη την ώρα ευτυχώς, δεν ήταν ισχυροί.

«Στη μάχη για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχτηκαν εκτός από τους πυροσβέστες και τους κατοίκους της περιοχής, οι εθελοντικές ομάδες και μια μπουλντόζα προκειμένου να καταφέρουμε να ελέγξουμε την πυρκαγιά γύρω στις 3:30 το απόγευμα. Αν δεν μας τα χαλάσει ο καιρός θα τη θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο μετά από δυο ώρες περίπου», μας δήλωσε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας κ. Παναγιώτης Καράμπελλας.

«Επειδή από τις αρχές του Φλεβάρη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας η βλάστηση στην ύπαιθρο παίρνει φωτιά με το παραμικρό, παρακαλώ τον κόσμο να προσέχει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, γιατί αλλάζει συνεχώς η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου, και είναι επικίνδυνο να φεύγουν οι αγρότες από τα λιόφυτα τους πριν καεί και το τελευταίο λιόκλαδο και σβήσουν εντελώς οι ίδιοι τα κάρβουνα με νερό», μας είπε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λασιθίου, αντιπύραρχος κ. Μιχάλης Βασιλάκης.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε κληθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις να επέμβουμε απογευματινές ώρες, σε πυρκαγιές που ξεκινούν από τα λιόφυτα στα οποία ο παραγωγός δούλεψε μέχρι το μεσημέρι ,έβαλε φωτιά στα λιόκλαδα του και μετά έφυγε ήσυχος για το σπίτι του, πριν σβήσει εντελώς τη φωτιά.

Αν και δεν έχουμε μπει ακόμα στην αντιπυρική περίοδο, η προσοχή όλων των αγροτών και μη, θα πρέπει να είναι στον απόλυτο βαθμό. Η φετινή χρονιά με την ανομβρία να συνεχίζεται, επιφυλάσσει σε όλους μας ένα αρκετά δύσκολο καλοκαίρι», εκτιμά ο κ. Μιχάλης Βασιλάκης.

Ο Μάρτης είναι ο μήνας που οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί καθαρίζουν τα λιόφυτα τους, και ετοιμάζονται να τα οργώσουν η να αποψιλώσουν τα αγριόχορτα με το χορτοκοπτικό. Στα περισσότερα λιόφυτα τα χόρτα έχουν αρχίσει ήδη να κιτρινίζουν λόγω ξηρασίας με αποτέλεσμα να αποτελούν την "ιδανική" καύσιμη ύλη για τη μετάδοση των πυρκαγιών.

Ρεπορτάζ:

Νίκος Πετάσης

Σχόλια