default-image

Ισχυρός σεισμός 7,9 Ρίxτερ στην Ινδονησία

Κόσμος
Ισχυρός σεισμός 7,9 Ρίxτερ στην Ινδονησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πολύ ισχυρή και ρηχή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών έπληξε σήμερα τα δυτικά παράλια της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 808 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Παντάνγκ. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα.

Οι Aρχές της Ινδονησίας εξέδωσαν αμέσως προειδοποίηση για τσουνάμι που ενδέχεται να πλήξει τις επαρχίες της Δυτικής Σουμάτρας, της Βόρειας Σουμάτρας και του Άτσεχ. Σύμφωνα με την τοπική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Δεν υπάρχουν θύματα και ζημιές

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές, όμως όσο πιο ρηχός είναι ο σεισμός, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να προκαλέσει καταστροφές.

Του ισχυρού σεισμού προηγήθηκαν τρεις ακόμη μικρότεροι μέσα σε 24 ώρες, που εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και στην Αυστραλία, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να πληγούν τα νησιά Κόκος και Χριστουγέννων, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα η οδηγία αποσύρθηκε.

Ξύπνησαν μνήμες του 2004

Υπενθυμίζεται πως σεισμός μεγέθους 9,1 Ρίχτερ είχε πλήξει την δυτική ακτή της βόρειας Σουμάτρας το 2004, με αποτέλεσμα να σημειωθεί τσουνάμι που σκόρπισε το θάνατο σε 230.000 ανθρώπους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, με κάτοικο της Σενγκάνγκ να δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ένιωσα το κρεβάτι να κινείται και είδα τον μελωδό να ταλαντεύεται ακόμα και αν τα παράθυρα ήταν κλειστά. Υπέθεσε ότι ήταν σεισμός από γειτονική χώρα γιατί αυτό συνέβη πριν μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια του σεισμού στη Σουμάτρα».

Αίρεται η προειδοποίηση για τσουνάμι

Οι αρχές της Ινδονησίας ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι που είχαν εκδώσει για το νησί της Σουμάτρας μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε τα δυτικά παράλια του νησιού, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι TVRI επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Εκτός από την Ινδονησία, προειδοποίηση για τσουνάμι σε περιοχές των δυτικών ακτών της εξέδωσε και η Αυστραλία, όμως την ακύρωσε έπειτα από λίγα λεπτά.

Οι ινδονησιακές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι υπήρχε κίνδυνος να πληγούν από παλιρροϊκά κύματα οι επαρχίες της Δυτικής Σουμάτρας, της Βόρειας Σουμάτρας και του Άτσεχ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News