default-image

Ανεπιθύμητος επισκέπτης "απειλεί"σχολεία και πολίτες

Κρήτη
Ανεπιθύμητος επισκέπτης "απειλεί"σχολεία και πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας νέος ανεπιθύμητος και συνάμα ενοχλητικός επισκέπτης ενέσκηψε το τελευταίο διάστημα στην πόλη του Ηρακλείου, απειλώντας όχι μόνο τα δέντρα και δη τα πεύκα για τα οποία θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός, αλλά ενέχει κίνδυνο και για την δημόσια υγεία.

Ο λόγος για την κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η επιχείρηση καταπολέμησης του εντόμου από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου με προτεραιότητα στα σχολεία όπου υπάρχουν πεύκα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε ένα από τα δημοτικά της πόλης , στο 15ο συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί περιστατικά με μαθητές που παρουσίασαν μια έντονη αντίδραση στο δέρμα και έναν ερεθισμό ενώ όπως ανέφεραν γονείς υπήρξε και μεταφορά μαθητή με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

"Συνεχώς παροτρύνουμε τα παιδιά να μην πλησιάζουν στην νότια αυλή όπου υπάρχουν τα πεύκα. Περισσότερο επιρρεπή είναι τα παιδιά που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες. Υπολογίζω ότι για 10-15 ημέρες ακόμη θα έχουμε αυτό το πρόβλημα, στη συνέχεια θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος,' υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο neakriti.gr ο διευθυντής του σχολείου κ. Χαρίδημος Φραγκομιχελάκης που προσθέτει επίσης "ότι  η Υπηρεσία του Δήμου ήρθε στο σχολείο μας και οι υπάλληλοι έκοψαν τα κουκούλια. Θα καλέσω και γεωπόνο για μία επιπλέον εκτίμηση της κατάστασης αν και το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει λυθεί στο σύνολο του. Κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο θέμα ,αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει. Το καλύτερο θα ήταν να μην υπήρχαν καν πεύκα μέσα στο σχολείο μας."

Απόλυτα ενημερωμένοι για την κατάσταση είναι και ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του   Δήμου Ηρακλείου .Ο κ.Ινιωτάκης υποστήριξε ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες απο πλευράς Δήμου τηρώντας στο έπακρο τις οδηγίες απο την Διεύθυνση Δασών."Συνεργεία της υπηρεσίας ήδη έχουν κληθεί να πάνε σε 10 σχολεία και χρησιμοποιώντας βιολογικά προϊόντα οι άνθρωποι της υπηρεσίας του προσπαθούν να δώσουν ένα τέλος στην ενοχλητική παρουσία της κάμπιας. Καλώ ωστοσο  διευθυντές σχολείων που υπάρχουν πεύκα να ενημερώσουν άμεσα την Αντιδημαρχία για να κινηθεί αναλόγως."

Εκτεθειμένα στον κίνδυνο αλλεργικά άτομα

Χαρακτηριστικό της προνύμφης (κάμπιας) είναι εκτός των άλλων και οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί (αλλεργίες) σε όποιον τις πλησιάζει καθώς μόλις οι κάμπιες απειληθούν, διασπείρουν στον αέρα τρίχες με τοξίνες που ερεθίζουν δέρμα, μάτια και το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον δερματολόγο Μηνά Εργαζάκη, μιλώντας στο neakriti.gr ,έχει καταγραφεί μια έξαρση σε δερματολογικά ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα σε μικρούς και μεγάλους.

"Για δε τους μαθητές συνιστώ στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απευθύνονται αμέσως στον παιδίατρο εάν δουν ότι το παιδί τους να "φουντώνει". Εάν τα συμπτώματα δεν είναι και τόσο έντονα , μια πρώτη συμβουλή είναι να κάνουν στο παιδί ένα χλιαρό ντους ,εν συνεχεία να αλείψουν την ερεθισμένη περιοχή του δέρματος με ενυδατική καταπραϋντική αλοιφή και τέλος να προχωρήσουν σε  καλό καθαρισμό των ρούχων που φορούσαν"αναφέρει χαρακτηριστικά ο  γιατρος.

Σε γενικές γραμμές πάντως περιστατικά με δερματοπάθειες ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα, εκδηλώνονται αρκετά συχνά  το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο και οποιαδήποτε επαφή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν παρουσιάσει αλλεργίες.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις κάμπιες

Από την πλευρά του ο γεωπόνος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Μιχάλης Παπαηλιάκης υπογραμμίζει ότι κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa) είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς όλων των πεύκων.

Είναι ένα νυκτόβιο λεπιδόπτερο της οικογένειας Thaumetopoeidae. Οι προνύμφες του εντόμου καταναλώνουν μεγάλο μέρος της φυλλικής επιφάνειας των πεύκων με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η ανάπτυξη των νεαρών δένδρων ενώ μεγάλες προσβολές για συνεχόμενα έτη μπορεί να οδηγήσουν και στην ξήρανση νεαρών αλλά και μεγάλων σε ηλικία πεύκων.

"Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός ,τόσο νωρίτερα κάνουν την εμφάνισή τους εξου και η φετινή έξαρση που λόγω και των λιγοστών φέτος βροχοπτώσεων και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών επιδεινώνουν το πρόβλημα. Δήμος Ηρακλείου -ΣΕΑΠ και ΤΕΙ Κρήτης έχουν οργανωθεί κατάλληλα με τους απαραίτητους ψεκασμούς για την καταπολέμηση του εντόμου οι οποίοι και χωρίζονται σε δύο φάσεις ,Φθινόπωρο και Άνοιξη .Ωστόσο αν και περιμέναμε τις κάμπιες λίγο αργότερα εκείνες έκαναν πολύ νωρίτερα την εμφάνιση τους με αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει οι αρχές να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη δράση τους",υπογραμμίζει ο κ. Παπαηλιάκης.

Οι φωλιές τους (κουκούλια)κρέμονται στα κλαδιά των πεύκων και θυμίζουν μεγάλες μπάλες από μπαμπάκι.Μέχρι τον Φεβρουάριο οι κάμπιες παραμένουν στα κλαδιά και τρέφονται αποκλειστικά από πευκοβελόνες. Τότε κατεβαίνουν στο έδαφος οι πρώτες πομπές. Παρελαύνουν σε μεγάλες σειρές, μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.

Η παρουσία του εντόμου είναι αισθητή σε όλα τα πευκοδάση αλλά μεγαλύτερη ζημιά παθαίνουν τα δένδρα που υποσιτίζονται και έτσι το πευκοδάσος αυτό δεν αναγεννιέται. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί της κάμπιας. Μεγάλες προσβολές συναντάμε επίσης σε μικρά και σε μεγάλα πεύκα κατοικημένων περιοχών, όπως σε σπίτια, δημόσια πάρκα, δασύλλια, πλατείες και εξοχικές κατοικίες και βεβαίως σχολεία.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News