Ειδήσεις

Έπεσε η αυλαία για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης

Έπεσε η αυλαία τελικά με το τέλος του Φεβρουαρίου του επιτυχημένου θεσμού των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης για 200 Κέντρα ανά την Κρήτη και την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, λουκέτο έβαλαν τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης των Δήμων Φαιστού και Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου.

Δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία δεν μπόρεσε να αποφευχθεί, προκαλώντας την έντονη αντίδραση αλλά και την απογοήτευση των δημοτών, των εργαζομένων και όσων παρακολουθούσαν ή περίμεναν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα που προσέφεραν.

Αβέβαιη η επαναλειτουργία

Το υπουργείο αναφέρει ότι το κλείσιμο των ΚΔΒΜ είναι προσωρινό και πως αυτά θα επαναλειτουργήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον, πράγμα που όμως θεωρείται ακόμα αβέβαιο... Έτσι, οι εκατοντάδες εκπαιδευτές και τα άλλα στελέχη που εργάζονταν σε αυτά μένουν χωρίς δουλειά, ενώ όσοι επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους είναι τώρα μετέωροι. Στο ΚΔΒΜ Φαιστού στα 3 χρόνια λειτουργίας του δημιουργήθηκαν 88 δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους δημότες, ενώ το σύνολο των ωφελούμενων εκπαιδευόμενων που εντάχθηκαν στα τμήματα μάθησης ξεπερνά τους 1.850.

Πίστη και αφοσίωση

Όπως αναφέρουν ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας ΚΔΒΜ Δημήτρης Μπαστάκης και η υπεύθυνη Οργάνωσης ΚΔΒΜ Μαρία Κυδωνάκη, «από την πρώτη στιγμή αγαπήσαμε και πιστέψαμε αυτόν το θεσμό, και εργαστήκαμε με πίστη και αφοσίωση. Βλέποντας την ανταπόκριση και τη λαχτάρα του κόσμου για διά βίου μάθηση, μας έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε το έργο αυτό.

Η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης στους δημότες σε καιρό οικονομικής κρίσης αλλά και δημιουργικής απασχόλησης σε περίοδο ανεργίας ήταν μια μεγάλη ανάσα για τον κόσμο, όπως επίσης και η παροχή ίσων ευκαιριών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Γενικά, πάνω που το έργο έχει αποκτήσει μια δυναμική πορεία, ολοκληρώνεται. Το ίδιο συνέβη και το 2011 με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, όπου η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων και το 2013 αρχίσαμε πάλι από το μηδέν».

Κατόπιν αυτής της δυσάρεστης είδησης, το δικαίωμα δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων συνεχίζεται μονό για τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του νότιου Αιγαίου, για την υπόλοιπη Ελλάδα, δυστυχώς, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης κλείνουν. Και αυτό, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι των Κέντρων που κλείνουν, αποτελεί διάκριση για τα στελέχη, τους εκπαιδευτές, τους Δήμους και κυρίως τους εκπαιδευόμενους, που εύλογα αναρωτιούνται «σε πόσες άραγε χώρες θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;».

Μείωση προσωπικού

Η ανησυχία για το πότε και το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΒΜ είναι μεγάλη. Και αυτό γιατί στο νέο σχεδιασμό προβλέπεται μείωση κατά 70% των στελεχών, το οποίο συνεπάγεται με τη μείωση του φυσικού αντικειμένου και την προσφορά του έργου. Ωστόσο, όπως λένε τα στελέχη και οι εκπαιδευτές, η ουσία δεν είναι να συνεχίσει να υφίσταται ως τίτλος η Διά Βίου Μάθηση, αλλά να παράγει έργο και να ωφελεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών.

Σε αυτό το όμορφο και δημιουργικό ταξίδι της Διά Βίου Μάθησης, τα στελέχη και οι εκπαιδευτές του Κέντρου Φαιστού ευχαριστούν το Δήμο Φαιστού για την καλή συνεργασία τα τρία αυτά χρόνια, τους φορείς και τους συλλόγους του τόπου, όπως επίσης τους εκπαιδευτές για το εκπαιδευτικό έργο που παρείχαν και φυσικά όλο τον κόσμο για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που έδειξε στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.

Τέλος και για το Κέντρο Μαλεβιζίου

Παρά τις προσπάθειες για συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης που λειτουργούν και στο Δήμο Μαλεβιζίου, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση του κατά γενική ομολογία επιτυχημένου θεσμού, ο οποίος συγκεκριμένα ολοκλήρωσε τη λειτουργία του στις 29 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Μαλεβιζίου αναφέρεται: «Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Μαλεβιζίου είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι στο Δήμο Μαλεβιζίου είχαν λειτουργήσει 58 τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων και είχαν εκπαιδευτεί περισσότερα από 1.200 άτομα, ζητώντας την ένταξη του έργου του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και τη συνέχιση συμμετοχής του Δήμου σε αυτό».

Την ίδια στιγμή, τονίζεται πως όσοι εκπαιδευόμενοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη τις βεβαιώσεις παρακολούθησης, θα απευθύνονται στο Γραφείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα στην κ. Ειρήνη Κατσαφάρου, εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Τα στελέχη του ΚΔΒΜ Μαλεβιζίου ευχαριστούν θερμά το δήμαρχο Μαλεβιζίου κ. Κωνσταντίνο Μαμουλάκη για όλη αυτή την όμορφη πορεία, όπως επίσης την υπεύθυνη Παιδείας του Δήμου κ. Ειρήνη Κατσαφάρου, τον εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα Παιδείας κ. Εμμανουήλ Παπαδομανωλάκη, όλες τις δομές, τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους που συμμετείχαν στα προγράμματά του.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια