default-image

376 πρόσωπα ή οργανώσεις διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης

Κόσμος
376 πρόσωπα ή οργανώσεις διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάει κάθε ρεκόρ ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Νόμπελ, το διεκδικούν  376 υποψήφιοι -οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα.

Μολονότι ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων, που περιλαμβάνει 228 πρόσωπα και 148 οργανισμούς, παραμένει «απόρρητος» είναι ήδη γνωστές αρκετές υποψηφιότητες: οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών που βοηθούν τους πρόσφυγες και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ο πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα και υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Διεκδικητές του Νόμπελ είναι επίσης ο Κογκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, η οποία δραπέτευσε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που την κρατούσαν σκλάβα και η γυναικεία εθνική ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν.

«Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πολλές συρράξεις και όπου υπάρχουν επίσης ορισμένες διαδικασίες που κινούνται σε πιο θετική πορεία», είπε ο Όλα Νιέλσταντ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ. «Προφανώς, όλα αυτά ενέπνευσαν πολλούς που έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και πρότειναν υποψηφίους», πρόσθεσε.

Τα πέντε μέλη της Επιτροπής Νόμπελ που θα επιλέξουν τον φετινό νικητή συνεδρίασαν την Δευτέρα, για πρώτη φορά. Το βραβείο, το οποίο μπορούν να μοιραστούν το πολύ τρία πρόσωπα ή οργανώσεις, θα ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News