default-image

"Σώστε" τη Μεσαρά απο τη λειψυδρία

Κρήτη
"Σώστε" τη Μεσαρά απο τη λειψυδρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σιωπή των αρμοδίων για το τεράστιο, όσο και αναγκαίο έργο της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού έχει... "θορυβήσει" τους αγρότες του Τυμπακίου, που δηλώνουν στη "Ν.Κ." ότι αυτή η... "ησυχία" των τελευταίων χρόνων είναι γι αυτούς ένας πολύ σοβαρός λόγος για να ανησυχούν, μήπως και αυτό το έργο έχει μείνει, τελικά, στις... αθάνατες ελληνικές καλένδες. «Η μελέτη είναι έτοιμη και το θέμα το παρακολουθούμε στενά με τον Σταύρο Αρναουτάκη», διαβεβαιώνει τους κατοίκους της Μεσαράς ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, απαντώντας στις ανησυχίες που κατέγραψε η εφημερίδα μας, κατά το οδοιπορικό της στο Τυμπάκι.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α' Ζώνης Μεσαράς, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, λέει στη "Ν.Κ." ότι «εδώ και χρόνια δεν ακούμε να γίνεται κάτι για το έργο αυτό. Αρμόδιο είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο, μάλιστα, είναι ανάλογο έργο με το έργο του φράγματος της Φανερωμένης».

Ο κ. Τσιμπραγάκης εξηγεί ότι τουλάχιστον μέχρι πριν από δύο χρόνια οι πληροφορίες έλεγαν ότι το έργο προχωράει. «Την τελευταία φορά, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, που είχε έρθει στις Μοίρες, μας είχε υποσχεθεί ότι, από τα 300 εκατομμύρια που είχαν βγει στην Κρήτη εκείνη την εποχή, θα δίνονταν τα 150 εκατομμύρια ευρώ για την εκτροπή. Έκτοτε δεν ξανακούσαμε τίποτα»...

Ο βιολογικός

Αναφερόμενος στα γενικότερα προβλήματα του φράγματος Φανερωμένης, ο κ. Τσιμπραγάκης λέει ότι ο ΤΟΕΒ Α' Ζώνης Μεσαράς έχει κάνει ενέργειες, πιέζοντας τη δημοτική Αρχή Φαιστού, να προχωρήσει το έργο κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού του Ζαρού, ώστε να σταματήσει η διοχέτευση λυμάτων εντός του φράγματος. «Το έργο προχωράει, αλλά και αυτό με πολύ αργούς ρυθμούς»...

Αναφορικά με το φαινόμενο των κατσιγάρων, ο κ. Τσιμπραγάκης τονίζει στην εφημερίδα μας ότι, «όταν είχαν αποκαλυφθεί τα προβλήματα αυτά, κάναμε καταγγελίες, ήρθε ο εισαγγελέας και είχε γίνει μεγάλος ντόρος. Και οι ελαιουργοί ή όσοι είχαν πρόθεση να ξανακάνουν κάτι τέτοιο φοβήθηκαν. Και αν κατά διαστήματα συμβαίνουν κάποια κρούσματα, αυτά είναι πλέον μηδαμινά», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ.

Ο ίδιος πιστεύει, εξάλλου, ότι τα λύματα του Ζαρού είναι σε ποσότητες τέτοιες που δε δημιουργούν προβλήματα, αλλά επισημαίνει ότι ο βιολογικός πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα, για να λυθεί και αυτό το ζήτημα στο φράγμα Φανερωμένης.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιμπραγάκης επισημαίνει ότι στο μέλλον, αν και εφόσον γίνει τελικά το έργο της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, θα λυθούν πολλά ζητήματα. «Εκτός από την εκτροπή, με ένα δευτερεύον έργο που θα γίνει, ενδεχομένως με ένα διυλιστήριο για να καλύπτει και τις υδρευτικές ανάγκες της Μεσαράς. Και τότε θα πρέπει όλα τα προηγούμενα έργα να έχουν ολοκληρωθεί και ο βιολογικός και όλα. Διότι, τότε, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να είναι η επιτήρηση πολύ μεγαλύτερη και να μην υπάρχουν θέματα ρύπανσης».

Το "παρασκήνιο"

Ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Τίτος Τσαγκαράκης λέει στην εφημερίδα μας ότι για την υπόθεση του Πλατύ Ποταμού παλιότερα είχαν γίνει συναντήσεις με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό. «Και θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι την περίοδο εκείνη έγιναν τα δίκτυα στο φράγμα Φανερωμένης. Αναφέραμε τότε το θέμα της στον κ. Κοντό. Του πήγαμε με τον κ. Τσόκα το προσχέδιο. Και έτσι εγκρίθηκε και έγιναν τα δίκτυα. Ο κ. Κοντός είχε τάξει τότε ότι θα γίνονται και τα έργα της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν οι καταστάσεις και ο ίδιος έπαψε να έχει αυτό το αξίωμα. Άλλαξαν οι κυβερνήσεις και το ξέχασαν οι "προύχοντες". Αλλά είναι απαραίτητο το έργο»...

Ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να δημιουργηθεί φράγμα για τον Πλατύ Ποταμό. Διότι την περίοδο εκείνοι κάποιοι κάτοικοι από το Αμάρι, όπου βρίσκεται ο Πλατύς, είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους πιστεύοντας ότι οι Μεσαρίτες θα τους πάρουν το νερό. Αλλά στη συνέχεια πείστηκαν ότι τα νερά που θα τραβήξει η Μεσαρά θα είναι τα νερά εκείνα που χύνονται προς τη θάλασσα.

Πρόβλημα νερού

Φέτος, εξάλλου, ολόκληρη η Μεσαρά αντιμετωπίζει πρόβλημα ανομβρίας. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ εξηγεί ότι «μπορεί πέρυσι να ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά, αλλά όχι φέτος. Πέρυσι πραγματικά κάναμε το σταυρό μας με τα δυο μας χέρια για το νερό που μας έστειλε ο Θεός. Πήγε πολύ καλά το 2015. Γέμισε και ξεχείλισε το φράγμα Φανερωμένης, εμπλουτίστηκε ο υδροφορέας από κάτω και γενικότερα τα νερά ήταν πολύ καλά και περιορίστηκε και η αρδευτική περίοδος. Φέτος όμως η χρονιά μάς έχει απογοητεύσει. Ευτυχώς όμως που η καλή περυσινή χρονιά έχει αποταμιεύσει νερό και στο φράγμα για να μας καλύψει για δύο χρονιές, αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα»...

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Υποσχέσεις ότι θα ενταχθεί στο πακέτο Γιούνγκερ

«Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη», απαντά στη "Ν.Κ." για την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης. «Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος υπόσχεται ότι η εκτροπή του Πλατύ θα ενταχθεί στο πακέτο Γιούνγκερ. Για εκεί προορίζεται. Είναι ένα πολύ σοβαρό έργο. Και ενόψει λειψυδρίας που έρχεται τα επόμενα χρόνια, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για να υλοποιηθεί αυτό το έργο, που δε θα είναι χρήσιμο μόνο για το Τυμπάκι, αλλά και για το σύνολο της Πάνω Μεσαράς».

Καταλήγοντας, ο κ. Αρμουτάκης μάς καλεί να μην ξεχνάμε ότι, εν μέσω κρίσης, ένα έργο που θα στοιχίσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι εύκολο να προχωρήσει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News