Ειδήσεις

Στο εδώλιο οι κλέφτες των 8,5 τόνων μελιού

Περισσότερους από 8,5 τόνους μέλι, είδη οικοσκευής αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αυτοκίνητα, "γουρούνες", αλλά και... πρόβατα συμπεριλαμβάνονται στο μακρύ κατάλογο με τα κλοπιμαία της σπείρας, η οποία δρούσε στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου και η οποία εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πέρυσι τον Απρίλιο. Η δράση των επιτηδείων αναμένεται να αναβιώσει αύριο Πέμπτη στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, όπου θα καθίσουν συνολικά 16 άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται - είτε άμεσα, είτε έμμεσα - στην υπόθεση.

Από τους 16 κατηγορούμενους, οι 8 βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες. Η σπείρα αποτελείτο - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - από τρεις Ηρακλειώτες, ηλικίας 42, 45 και 33 ετών, οι οποίοι παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω ομάδα φέρονται να συμμετείχαν - κατά περίπτωση - κι άλλοι από τους κατηγορούμενους.

Λεία το... μέλι

Το πιο εντυπωσιακό "χτύπημα" της σπείρας ήταν αυτό που σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 2014 στις Κάτω Ασίτες. Πέντε από τους κατηγορούμενους φέρονται να μπήκαν σε γνωστή αποθήκη συλλογής και τυποποίησης μελιού και να άρπαξαν σχεδόν 8,5 τόνους μέλι! Ειδικότερα, οι δράστες κατηγορούνται ότι γέμισαν 186 δοχεία με μέλι θυμαριού βάρους 5 τόνων και 22 κιλών, η αξία του οποίου ξεπερνά τις 35.000 ευρώ. Εκτός όμως από το θυμαρίσιο μέλι, οι κατηγορούμενοι φέρονται να έκλεψαν και 3,5 τόνους με πευκοθυμόμελο, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης των 21.000 ευρώ.

Εκτός του μελιού, οι διαρρήκτες πήραν μαζί τους και διάφορα άλλα αντικείμενα, όπως βέργες ραβδίσματος, φάρμακα και σκευάσματα για τη φροντίδα των μελισσών, αλλά και ένα... αυτοκίνητο.

Άδειασαν φορτηγό

Ένα άλλο μεγάλο "χτύπημα" της σπείρας ήταν αυτό που έλαβε χώρα πριν από περίπου ένα χρόνο στην περιοχή της Φορτέτσας: Το βράδυ της 18ης Μαρτίου του 2015, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι μαζί με έναν ακόμη άνδρα, ηλικίας 46 ετών, φέρονται να εισέβαλαν σε κλειστό παρκινγκ μεταφορικής εταιρείας και να έκλεψαν μέσα από φορτηγό - μεταξύ άλλων - τηλεοράσεις, έπιπλα κάθε λογής, οικιακές συσκευές, αλλά και πίνακες ζωγραφικής. Η λεία από το φορτηγό εκτιμάται από τις διωκτικές Αρχές στις 14.750 ευρώ. Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, οι ίδιοι δράστες φέρονται να χτύπησαν και στις Άνω Αρχάνες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις κατηγορούμενοι έσπασαν την τζαμαρία του "Κτήματος Άμπελος" και έκλεψαν πλυντήρια πιάτων, κουζίνα, φούρνους, φριτέζες, κατσαρόλες, ταψιά και άλλα είδη επαγγελματικού εξοπλισμού, η αξία των οποίων ανέρχεται σχεδόν στις 35.000 ευρώ.

Άλλες κλοπές

Λίγους μήνες νωρίτερα, το Δεκέμβριο του 2014, η σπείρα φέρεται να χτύπησε και σε κέντρο διασκέδασης στην περιοχή της Άνω Χερσονήσου, από το οποίο έκλεψαν γεννήτριες πετρελαίου, συστήματα φωτοβολταϊκών, αλλά και άλλες συσκευές αξίας μεγαλύτερης των 35.000 ευρώ.

Εξάλλου, κάποιοι εκ των κατηγορουμένων φέρονται να προχώρησαν και σε άλλες κλοπές σε ξενοδοχειακές και όχι μόνο εγκαταστάσεις, στη Χερσόνησο, αλλά και το Οροπέδιο Λασιθίου, αρπάζοντας συσκευές αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Από τη δράση της σπείρας δε γλίτωσαν ούτε αυτοκίνητα και τετράτροχες "γουρούνες"...

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 16 κατηγορούμενους υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δε σχετίζονται άμεσα με τη δράση της σπείρας, καθώς βαρύνονται με κατηγορίες όπως είναι η αποδοχή και διάθεση προϊόντος εγκληματικής ενέργειας, ή συνέργεια σε εμπορία όπλου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο ατόμων, τα οποία συνελήφθησαν κατά τις έρευνες που διενήργησε η ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση, καθώς φέρονται να έκλεψαν 22 πρόβατα και έξι αρνιά, αξίας 8.000 ευρώ, στη Μεσαρά.

Ρεπορτάζ:Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια