default-image

Αντι να σαπίζουν τα πορτοκάλια, να δοθούν στους μαθητές

Κρήτη
Αντι να σαπίζουν τα πορτοκάλια, να δοθούν στους μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, με αφορμή τα «κρητικά πορτοκάλια που σαπίζουν πάνω στα δέντρα ή κάτω από αυτά γιατί κανείς δεν τα μαζεύει, καλεί την κυβέρνηση και τους Δήμους να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε τα πορτοκάλια αυτά να φτάσουν στα σχολεία».Με τη φράση αυτή η Πρωτοβουλία καταθέτει τις δικές της προτάσεις, αναφέροντας:

«Πρόκειται για μια τεράστια σπατάλη φυσικών πόρων, νερού και ενέργειας να έχουν καλλιεργηθεί τεράστιες εκτάσεις και η παραγωγή αυτή να πηγαίνει χαμένη λόγω κερδοσκοπικών παιχνιδιών ή εξαιτίας της έλλειψης δικτύων τυποποίησης, προώθησης και διανομής των πορτοκαλιών. Πρόκειται και για μια τεράστια σπατάλη χρημάτων που πλήττει πρώτα απ' όλους τους αγρότες μας, τον κόσμο της υπαίθρου και την τοπική οικονομία.

Η κυβέρνηση και οι Δήμοι οφείλουν να δράσουν άμεσα σε συνεργασία με τους αγρότες, τους αγροτικούς συλλόγους και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ας σταματήσει το παιχνίδι της κολοκυθιάς για το ποιος φταίει και ποιος πρέπει να κάνει πρώτος κάτι. Ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί από την πλευρά του, χωρίς να περιμένει τι θα κάνει πρώτα ο άλλος.

Ας δώσουν το παράδειγμα οι Δήμοι κι η κυβέρνηση αγοράζοντας τα πορτοκάλια που μένουν πάνω στα δέντρα και στη συνέχεια ας τα διαθέσουν δωρεάν στα παιδιά στα σχολεία, στα κοινωνικά παντοπωλεία και τις κοινωνικές δομές, στους πρόσφυγες.

Επιπλέον, πρέπει όλοι όσοι βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις (κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι) να οργανώσουν την τακτική διάθεση των πορτοκαλιών και άλλων αγροτικών προϊόντων όπως π.χ. γάλα, γραβιέρα κλπ στα σχολεία στα πλαίσια ενός δωρεάν δεκατιανού για όλα τα παιδιά στα σχολεία της περιοχής του ο καθένας. Για το σκοπό αυτό μπορούν και πρέπει να εξασφαλιστούν κονδύλια τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας και των Δήμων όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το δωρεάν δεκατιανό για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία είναι ένας στόχος που πρέπει να θέσουμε ως κοινωνία. Ένας στόχος για να εξασφαλιστεί η υγιεινή διατροφή των παιδιών ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της κρίσης αλλά κι ένας στόχος και για μετά την κρίση, έτσι ώστε να πάψουν τα παιδιά μας να είναι από τα πλέον παχύσαρκα διεθνώς λόγω κακής διατροφής. Είναι επίσης ένας στόχος στήριξης της τοπικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ένας στόχος διατροφικής αυτάρκειας για τη χώρα, κι ένας στόχος στήριξης του αγροτικού μας κόσμου.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης η εξασφάλιση της δωρεάν υγιεινής διατροφής των παιδιών στα σχολεία είναι εξασφαλισμένη από το κράτος και τους Δήμους. Γιατί όχι και στη χώρα μας, γιατί όχι και στα Χανιά;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News