Ειδήσεις

Εντυπωσιάζει η έκρηξη του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ

Τρόμο και δέος σκόρπισε στους κατοίκους της Βόρειας Σουμάτρας στην Ινδονησία η έκρηξη του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ την Παρασκευή, όπου για άλλη μία φορά έγιναν αυτόπτες μάρτυρες εντυπωσιακών αλλά και τρομακτικών εικόνων.

Στάχτη και τέφρα σκόρπισε παντού στη γύρω από το ηφαίστειο περιοχή, ενώ μετά από τη διπλή έκρηξη ο καπνός έφτασε σε ύψος 3.000 μέτρων.

Με ύψος 2.460 μέτρων, το όρος Σιναμπούνγκ βρίσκεται, όπως και όλη η Ινδονησία, στο λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς και έχει τέσσερις κρατήρες, από τους οποίους ο ένας είναι ενεργός.

Η δημιουργία του οφείλεται στην βύθιση της Ινδικής πλάκας κάτω από την Ινδο-Αυστραλιανή.

Το ηφαίστειο είχε μείνει ανενεργό για περισσότερα από 400 χρόνια, ωστόσο στα τέλη Αυγούστου του 2010 ξεκίνησε να εμφανίζει μια κάποια ηφαιστειακή δραστηριότητα, με τις αρχές της Ινδονησίας να θέτουν την περιοχή σε συναγερμό απομακρύνοντας περίπου 30.000 ανθρώπους από τις εστίες τους.

Το ηφαίστειο συνέχισε να εντείνει τη δραστηριότητά κατά διαστήματα τα επόμενα χρόνια, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2014 εξερράγη 220 φορές.

Για την προστασία των πολιτών ορίστηκε ζώνη εκκένωσης πέντε χιλιόμετρων γύρω από το ηφαίστειο, η οποία έφτασε τα εφτά χιλιόμετρα στα νοτιοανατολικά.

Σχόλια