Ειδήσεις

Πράσινο "φως" για καταδυτικό πάρκο στην Ιεράπετρα

Τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Ιεράπετρα με τη συμμετοχή του Δήμου στο Πρόγραμμα Συνεργασίας "Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020", και επικεφαλής εταίρο, το Επιμελητήριο Λασιθίου, ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας.

Πρόκειται για μια σημαντική πρόταση, που η υλοποίησή της θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας, υποστηρίζοντας την αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Μάνος Λουτσέτης, «η κατασκευή του καταδυτικού πάρκου, εφόσον υλοποιηθεί, θα προσδώσει ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ιεράπετρα σε σχέση με άλλες περιοχές της Κρήτης, προσελκύοντας νέους επισκέπτες. Παράλληλα θα συμβάλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος, ευαισθητοποιώντας τους κατοίκους της περιοχής».

Μέχρι να ληφθεί η απόφαση αυτή στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, είχαν προηγηθεί πάρα πολλές συναντήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών στις καταδύσεις, προκειμένου να προταθούν κάποιες κατάλληλες θέσεις από το Μύρτο μέχρι τον Μακρύ Γιαλό.

«Υπάρχουν πολλές υποψήφιες θέσεις, τις οποίες θα εξετάσουν οι μελετητές μέχρι να καταλήξουν να μας προτείνουν την καταλληλότερη. Το Επιμελητήριο Λασιθίου που τρέχει αυτό το πρόγραμμα, θα μελετήσει το καταδυτικό πάρκο της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου, με τους ειδικούς μελετητές να εξετάζουν πάρα πολλές παραμέτρους μέχρι να καταλήξουν στο σημείο που θα προτείνουν. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η προσβασιμότητα αυτής της περιοχής, τα θαλάσσια ρεύματα, το μικροκλίμα και οι κάτοικοι της υποψήφιας περιοχής.

»Όπου και αν αποφασιστεί να γίνει το καταδυτικό πάρκο της Ιεράπετρας, σίγουρο είναι ότι θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και θα αποτελέσει ένα επιπλέον χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας», κατέληξε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Μάνος Λουτσέτης.

Συμβουλευτικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα είχαν οι έμπειροι ιδιοκτήτες των καταδυτικών Κέντρων της Ιεράπετρας, οι οποίοι συμμετείχαν στις συναντήσεις που έγιναν και εξέφρασαν τις απόψεις τους.

«Θα είναι πάρα πολύ καλό για την περιοχή μας αν τελικά δημιουργηθεί το καταδυτικό πάρκο Ιεράπετρας», μας είπε, ο 49χρονος έμπειρος αυτοδύτης, επικεφαλής του Καταδυτικού Κέντρου Μύρτου, εμπειρογνώμονας ναυαγίων, βετεράνος των ΟΥΚ, και εκπαιδευτής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας κ. Νίκος Λαμπράκος.

«Θα είναι καλό να δημιουργηθεί το καταδυτικό πάρκο από την αρχή και να μην κλειστεί ένα σημείο στο οποίο ήδη υπάρχει ο φυσικός πλούτος του βυθού, και είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει ένα παρόμοιο καταδυτικό πάρκο που λειτουργεί στην Πύλο.

Εμείς υποδείξαμε κάποια σημεία που είναι κατάλληλα για τη χωροθέτηση του, με πιο αξιόλογα εκείνα του Μύρτου, του Περιστερά και της Αγιά Φωτιάς. Κοιτάζουμε τα σημεία αυτά, να έχουν τα πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με τον καλό καιρό, την πρόσβαση, την εξυπηρέτηση, τις τουριστικές υποδομές και το κόστος της εγκατάστασης.

 Όπου και αν επιλεγεί να γίνει το καταδυτικό πάρκο στη θάλασσα της Ιεράπετρας, θα προσθέσει μια νέα δυναμική στην προσέλκυση του θεματικού καταδυτικού τουρισμού, που σύμφωνα με τους ειδικούς ξεπερνά το 10% εκείνων που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Νίκος Λαμπράκος.

Ρεπορτάζ:

Νίκος Πετάσης

Σχόλια