default-image

EWG: Δεν επιστρέφει το κουαρτέτο στην Αθήνα

Οικονομία
EWG: Δεν επιστρέφει το κουαρτέτο στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στην συνεδρίαση του EuroWorking Group το βράδυ της Δευτέρας.

Η χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group χαρακτηρίστηκε από τα επίμονα ερωτήματα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρέμεινε σιωπηλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης που ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πως από την εκτίμηση ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο κατά τον καταρτισμό του προγράμματος, μιλάει τώρα (στο άρθρο Τόμσεν) για 4% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα. Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται να μην απάντησε.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ασκήθηκε κριτική στο ΔΝΤ για το αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει πρόγραμμα με τη στάση που κρατάει. Ούτε σε αυτό απάντησε η κ. Βελκουλέσκου αναφέρουν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Στο EWG δεν συμμετείχε μέσω τηλεφώνου ο κ. Τόμσεν.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν επίσης ότι «τo EWG δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των θεσμών ή της Ελλάδας κλπ. Δεν περίμενε κανείς να παίξει ρόλο για την επιστροφή ή όχι των θεσμών».

Το θέμα (εκτός απρόβλεπτων εξελίξεων) θα κριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Μαρτίου, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να εξετάσουν τις Ελληνικές προτάσεις, αλλά και να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει το ΔΝΤ με την Κομισιόν και την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News