Ειδήσεις

Επέστρεψε η πεταλούδα που καταστρέφει τις καλλιέργειες

"Σαρώνει" τα θερμοκήπια της Μεσαράς, η πεταλούδα με το όνομα "Τούτα" ("Tuta absoluta"), που αποτελεί το φόβο και τον τρόμο των παραγωγών ντομάτας. Η καταστροφή είναι τεράστια και έρχεται να συμπληρώσει το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά, από την αρχή της εμπορικής περιόδου, σε αντίθεση βέβαια με τις τιμές της κατανάλωσης.

Με πόνο ψυχής μας δείχνουν τη σοδειά τους οι παραγωγοί των εκτός εποχής προϊόντων της περιοχής, που εμφανίζει σαπίλα στα φύλλα του φυτού και στίγματα στον καρπό της ντομάτας, η οποία και πλέον από το σημείο αυτό και μετά είναι μη εμπορεύσιμη και καταλήγει στις χωματερές!

Άσχημα εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Μεσαράς. Ο παραγωγός Βαγγέλης Τσιμπραγάκης - που είναι και πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων - μας καλωσόρισε στο θερμοκήπιό του στο Τυμπάκι και μας έδειξε τη ζημιά.

«Κάθε χρονιά έχουμε κι έναν καινούργιο μπελά. Ετούτη τη χρονιά έχουμε την Tuta. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και η αντιμετώπισή της είναι πολύ δαπανηρή. Και δεν μπορεί και να γίνει ολοκληρωτική η αντιμετώπισή της», λέει ο κ. Τσιμπραγάκης. «Χρειάζεσαι κάθε εβδομάδα φάρμακα τα οποία είναι πανάκριβα, για να κρατήσεις την Tuta σε έναν πληθυσμό που έτσι κι αλλιώς θα σου δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά ο στόχος είναι το πρόβλημα αυτό να είναι μικρό»...

Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, στους παραγωγούς η Tuta φέτος θα στοιχίσει πάνω από 700 μπορεί και 1.000 ευρώ στο στρέμμα (ανάλογα με τις προσβολές), όταν ήδη το κόστος παραγωγής είναι σε τέτοια ύψη που δεν επιτρέπει στον παραγωγό να έχει τα κέρδη που χρειάζεται. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι παραγωγοί εκείνοι που εξαιτίας της Tuta, αλλά και άλλων ασθενειών, θα εξαναγκαστούν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να αφήσουν ακαλλιέργητα τα θερμοκήπιά τους.

«Το κόστος αυτό είναι τα χρήματα που πρέπει να διαθέσεις για την αντιμετώπιση της Tuta», λέει ο παραγωγός, και προσθέτει ότι φέτος έχουν προβλήματα με την Tuta absoluta όλοι οι παραγωγοί.

"Πεθαμένη" παραγωγή

Στο θερμοκήπιο του Τίτου Τσαγκαράκη, εκτός από τις προσβολές από την Tuta, βλέπουμε και τουλάχιστον τα μισά φυτά ντομάτας να έχουν ξεραθεί. «Είναι από τη μια η Tuta και από την άλλη οι διάφορες ασθένειες από τις δροσούλες που έχουμε κάθε πρωί. Η πρωινή δροσούλα έχει προκαλέσει σαπίλα, βοτρύτη συν το πρόβλημα της Tuta που είναι μεγάλο. Οι περισσότεροι παραγωγοί φέτος έχουν πρόβλημα. Και οι παραγωγοί των οποίων οι μονάδες είναι καθαρές, εννοούμε ότι η προσβολή δεν είναι στο 100%, αλλά είναι στο 80%», λέει συγκεκριμένα ο κ. Τσαγκαράκης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η αντιμετώπιση της Tuta είναι δύσκολη για την παραγωγό, ακόμα και αν το ποσοστό της ζημιάς στο θερμοκήπιό του δεν έχει ξεπεράσει το 50%.

Έντονος προβληματισμός

«Χαμός γίνεται φέτος με την Tuta», μας είπε και ο παραγωγός Χαρίδημος Ασουμανάκης. «Όταν μπει η Tuta, έχουμε καταστροφή. Είναι τελειωμένη η κατάσταση. Και όσο και αν ψεκάζουμε, δυστυχώς έχουν βγάλει όλες τις δραστικές ουσίες και δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την Tuta».

«Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα αυτά, έχουμε και το πρόβλημα με το νερό φέτος», λέει από την πλευρά του ο Βασίλης Λενακάκης. «Δεν έχει βρέξει και πλέον, μόνο αν κάνει χιόνι, θα έχουμε εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης λέει από την πλευρά του: «Αυτή τη χρονιά το πρόβλημά μας είναι η Tuta, κυρίως, ενώ είναι κακή η χρονιά και ως προς τις τιμές στα προϊόντα. Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος παραγωγής. Και αν υπολογίσουμε το ΦΠΑ του 23% και όλα τα άλλα έξοδα, έχει καταντήσει αυτή τη στιγμή ασύμφορη η καλλιέργεια της ντομάτας».

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια