Ειδήσεις

Σκόνη,νοτιάς και στο βάθος βροχές

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες για την εποχή, αναμένεται να σημειωθούν στις βόρειες περιοχές της Κρήτης και σήμερα Τρίτη. Ο καιρός αναμένεται να διατηρηθεί πολύ καλός με λίγες αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες. Οι νότιοι άνεμοι, ωστόσο, που μας ταλαιπώρησαν τις τελευταίες μέρες θα σημειώσουν σταδιακή αλλά σημαντική εξασθένηση.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, από σήμερα το μεσημέρι και μετά αναμένεται να στραφούν από δυτικές διευθύνσεις. Παράλληλα, όμως, αναμένεται να σημειωθούν και πάλι υψηλές τιμές της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Κρήτης, με την ελάχιστη θερμοκρασία να είναι, περίπου, στους 14οC, ενώ η μέγιστη αναμένεται να ξεπεράσει σε πολλές περιοχές ακόμη και τους 25οC.

"Εισβολή" αφρικανικής σκόνης

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε παρόμοιες θερμές εισβολές με τη συμβολή της νότιας τάσης των ανέμων σημειώνονταν έντονες μεταφορές σκόνης από περιοχές της Β. Αφρικής. Στην παρούσα κατάσταση εμφανίζεται από τους προγνωστικούς χάρτες μια μεταφορά σκόνης, η οποία κορυφώνεται σήμερα Τρίτη (κυρίως στην ανατολική Κρήτη). Αν και η συγκέντρωσή της θα γίνει αισθητή, εκτιμάται όμως ότι δε θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Καλές καιρικές συνθήκες, με παροδικές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές, αναμένεται να επικρατήσουν και την Τετάρτη, με δυτικούς ανέμους μέτριων εντάσεων και τη θερμοκρασία να υποχωρεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Βροχερή Τσικνοπέμπτη

Το βαρομετρικό χαμηλό που εμφανίζεται στα προγνωστικά μοντέλα να προσεγγίζει από τα δυτικά την Πέμπτη 3 Μαρτίου, όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, αναμένεται να προκαλέσει μεταβολή του καιρού σταδιακά, αρχικά με περιορισμένες τοπικές βροχές, ενώ στην πλέον αισιόδοξη εκδοχή αναμένεται οι βροχές να γενικευτούν από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παροδική αυτή αύξηση της θερμοκρασία, την τελευταία ημέρα του χειμώνα και την πρώτη ημέρα της άνοιξης, όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, οφείλεται και πάλι στην εισβολή από τα νότια μιας αρκετά έντονα θερμής μάζας, η οποία στη διαδρομή της θα επηρεάσει περιοχές της νότιας Ελλάδας και ιδιαίτερα την Κρήτη (απεικόνιση της θερμής εισβολής από τα νότια φαίνεται στο χάρτη του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Οι πολύ υψηλές τιμές όμως της θερμοκρασίας, που σημειώνονται ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές του νησιού και όχι τόσο στις νότιες, είναι αποτέλεσμα και των νότιων ανέμων, οι οποίοι, ως καταβάτες στα βόρεια, ωθούν τη μέγιστη θερμοκρασία σε υψηλότερες τιμές. Η εμφάνιση αυτών των υψηλών θερμοκρασιών, έστω και αυτήν την περίοδο, δεν προκαλεί ανησυχία, τουλάχιστον από την πλευρά της επιστήμης της Μετεωρολογίας, αφού εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των δυναμικών διεργασιών της ατμόσφαιρας και επιπλέον παρόμοιες καταστάσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κατά το παρελθόν, άλλοτε ηπιότερα, ενίοτε όμως και ακόμη πιο έντονα.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια