Ειδήσεις

Άναψαν φωτιές οι φοιτητικές διώξεις

Αντιπαράθεση και εντάσεις λίγο νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με φόντο τις διώξεις εις βάρος δώδεκα φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δεκάδες φοιτητές, όχι μόνο από το Φυσικό, αλλά από διάφορα τμήματα, τόσο του Πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ, προχώρησαν σε ειρηνική "απόβαση" στην αίθουσα της συνεδρίασης, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση στήριξής τους, στις εις βάρους τους δικαστικές διώξεις.

Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στην έκφραση στήριξης προς τους διωκόμενους φοιτητές, ωστόσο υπήρξαν έντονες διαφωνίες και μεγάλη αντιπαράθεση ως προς το περιεχόμενο του κειμένου στήριξης προς τους φοιτητές.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου πρότεινε ένα περιεκτικό ψήφισμα, το οποίο θα ανέφερε πως «με φόντο τη δίωξη των δώδεκα φοιτητών του Τμήματος Φυσικής το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εκφράζει την αντίθεσή του στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας του φοιτητικού κινήματος».

Οι παρατάξεις των Ενεργών Πολιτών και της Λαϊκής Συσπείρωσης επισήμαναν από την πλευρά τους το ψήφισμα το οποίο πρότεινε ο κ. Λαμπρινός να εμπλουτιστεί και με μία αναφορά σε αίτημα ή επιθυμία αθώωσης των φοιτητών, ενόψει του δικαστηρίου της 10ης Μαρτίου.

Στο σημείο αυτό υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις και εκατέρωθεν διαμάχες και αντεγκλήσεις, μεταξύ συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για το κατά πόσο θα έπρεπε να μπει μία τέτοια προσθήκη στο ψήφισμα, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρέμβαση του Δήμου Ηρακλείου προς τη Δικαιοσύνη.

Μετά από δίωρη αντιπαράθεση, διαξιφισμούς και ως προς τα διαδικαστικά, και αφού μεσολάβησαν αγωνιώδεις παρεμβάσεις εκ μέρους των ίδιων των διωκόμενων φοιτητών, η λύση δόθηκε από τον δήμαρχο Ηρακλείου, ο οποίος πρότεινε τελικά το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου να μπει η εξής προσθήκη: «Θεωρούμε θετική εξέλιξη την απαλλαγή των δώδεκα διωκόμενων φοιτητών».

Η σχεδιαζόμενη επένδυση της οικογένειας Αγγελοπούλου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου μεταφέρθηκαν το βράδυ της Δευέρας οι... εξελίξεις γύρω από τη σχεδιαζόμενη μεγάλη επένδυση της οικογένειας Αγγελοπούλου στο χώρο των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στη λεωφόρο Κνωσού.

Με φόντο την ανησυχία για το τι μπορεί να σημάνει η σχεδιαζόμενη επένδυση δημιουργίας Μινωικού Κέντρου στο δημοτικό σχεδιασμό για τη στέγαση του Ευρωπαϊκού Σχολείου στον πανεπιστημιακό χώρο της Κνωσού, ο δήμαρχος Ηρακλείου προχώρησε χθες σε μια ευρεία ενημέρωση προς το Σώμα.

Διαξιφισμοί για τα απορρίμματα

"Φωτιές" άναψε στη συνεδρίαση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων του Δήμου Ηρακλείου.

Το σχέδιο τέθηκε προς ψήφιση, μετά από δημόσια διαβούλευση, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν ωστόσο "πυρά" τόσο για τη διαβούλευση και το κατά πόσον έγινε, όσο και γι' αυτό καθαυτό το σχέδιο που κατήρτισε η δημοτική Αρχή.

Σφοδρή ήταν η κριτική γύρω από το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης. Η παράταξη του Γιάννη Κουράκη έκανε λόγο για «ένα Σχέδιο Διαχείρισης που δεν αποτελεί παρά ένα γενικόλογο ευχολόγιο, για το οποίο αναρωτιέται κανείς σε τι ωφελεί το Δήμο. Πρόκειται για μια εντελώς επιφανειακή εργασία, στην οποία το 80-90% των κειμένων είναι αντιγραφή γενικών κειμένων για την ανακύκλωση και τα πράσινα σημεία».

Επιφυλάξεις Λυγερού

Από πλευράς των "Ενεργών Πολιτών", ο επικεφαλής Ηλίας Λυγερός καυτηρίασε την έλλειψη, όπως είπε, ουσιαστικού διαλόγου σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ενώ εξέφρασε ποικίλους προβληματισμούς, ενστάσεις και επιφυλάξεις επί του Σχεδίου Διαχείρισης.

Ρεπορτάζ:

Μπάμπης Σαββίδης, Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια