default-image

Συγκλονίζει η μαρτυρία δημοσιογράφου στην Ειδομένη (photos)

Συγκλονίζει η μαρτυρία δημοσιογράφου στην Ειδομένη (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις τραγικές συνθήκες στην Ειδομένη με τους χιλιάδες πρόσφυγες καταγράφουν καθημερινά δεκάδες δημοσιογράφοι εθνικών και διεθνών τηλεοπτικών δικτύων μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρεπανάς, ο οποίος μίλησε στην "ΚΡΗΤΗ TV".

«Η Ειδομένη είναι γεμάτη από οικογένειες. Εκτιμώ ότι είναι περισσότερες από 8.000. Αρκετές ζουν σε σκηνές ενώ οι περισσότερες κοιμούνται έξω στο κρύο, στο γρασίδι, πάνω σε κουβέρτες ενώ όταν βρέχει δεν έχουν να βάλουν κάτι πάνω στο κεφάλι τους. Εδώ, υπάρχει πολλή υγρασία ενώ η θερμοκρασία το βράδυ κατεβαίνει στον μηδέν βαθμό κελσίου. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Και όμως αυτοί οι άνθρωποι ελπίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνάδελφος.

Αναφέρεται σε προσωπικές ιστορίες προσφύγων που συγκλονίζουν αλλά και στις απάνθρωπες συνθήκες επιβίωσης των χιλιάδων προσφύγων που διανύουν χιλιόμετρα για να διαπιστώσουν από κοντά το τεράστιο πρόβλημα με τα κλειστά σύνορα.

«Όλοι θέλουν να έρθουν στην Ειδομένη για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι τα σύνορα είναι κλειστά ή ανοικτά. Πολλοί λένε ότι δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους διότι έχουν πουλήσει τα πάντα. Δεν έχουν ούτε σπίτι, ούτε μαγαζί.  Ουσιαστικά, είναι άνθρωποι χωρίς Πατρίδα. Σε αρκετούς μάλιστα, τελείωσαν τα λεφτά. Πρόσφατα, οικογένεια από τη Συρία μου είπε ότι ο γιος τους είναι 15 χρονών και πριν φτάσει σε ηλικία στρατού εγκατέλειψαν την περιοχή για να μην πολεμήσει εναντίον άλλων Σύριων ή και σε έναν εμφύλιο», είπε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο συνάδελφος Αντώνης Ρεπανάς για τις προσπάθειες εκμετάλλευσης των προσφύγων είτε από διακινητές είτε από ιδιώτες.

«Υπάρχουν καντίνες που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες.  Σε συνάδελφο φωτορεπόρτερ που πήγε να αγοράσει σάντουιτς του είπαν ότι κοστίζει 5 ευρώ.  Όταν τους είπε "τρελοί είστε;", τότε του απάντησαν: Α, Έλληνας είσαι;  Δύο ευρώ για τους Έλληνες και 5 ευρώ για τους πρόσφυγες. Επίσης, υπάρχουν διακινητές που υπόσχονται πολλά. Τους παίρνουν τα λεφτά και δεν τους πηγαίνουν πουθενά», επισήμανε ο ίδιος.

Παιδιά που αγκαλιάζουν με τρόμο τους γονείς τους, παιδιά που κοιτάζουν με θαυμασμό τις καλές μπότες που θα φορέσουν στη νέα τους πατρίδα αλλά και παιδιά που παίζουν ανέμελα κατέγραψε μεταξύ άλλων με το φωτογραφικό του φακό.

«Είναι θετικό που αρκετά παιδιά δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι γίνεται.  Τα παιδιά παίζουν και χαμογελούν ενώ αν τους πετάξεις μια μπάλα τότε γίνεται… πάρτι. Φωτογράφισα ένα κορίτσι που βλέπει με θαυμασμό τις ροζ μπότες που θα φορέσει στο άμεσο μέλλον καθώς και ένα άλλο κορίτσι με κόκκινο παλτό και κόκκινο σκουφάκι που αγκαλιάζει τη μητέρα του όταν αντικρίζει μια ασπίδα από αστυνομικό.  Ένα βλέμμα με απορία και τρόμο που δε θα ξεχάσω ποτέ», δήλωσε ο Αντώνης Ρεπανάς.

Ο ίδιος νιώθει, όπως λέει, υπερήφανος για τη βοήθεια που προσφέρουν οι Έλληνες, όχι όμως για τη στάση της χώρας μας. «Νιώθω υπερήφανος για τους Έλληνες, όχι για τη χώρα μας που απουσιάζει, όπως απουσιάζει και η Ευρώπη. Είναι ντροπή. Αφήνουν τους Έλληνες να σώσουν την τιμή του… ανθρωπισμού», κατέληξε ο συνάδελφος.

Ρεπορτάζ:

Γεωργία Μακάκη

Φωτογραφίες: Αντώνης Ρεπανάς

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News