Ειδήσεις

Ιός "απειλεί" πρόωρα ,νεογνά και βρέφη

Νέος "πονοκέφαλος" έχει προκύψει για τους γονείς που έχουν παιδιά πολύ μικρής ηλικίας καθώς έξαρση παρουσιάζει αυτό το διάστημα  ο  λεγόμενος συγκυτιακός ιός (RSV),ένας ιός που προκαλεί μολύνσεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού. Μάλιστα σύμφωνα  με τον παιδίατρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο κ. Παπαδήμα , στο νοσοκομείο σε σχέση με πέρυσι τα περιστατικά έχουν αυξηθεί και αφορούν κυρίως παιδιά βρεφικής ηλικίας αλλά και νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα.

Η κατάσταση  είναι αντιμετωπίσιμη παρέχοντας τους την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται ο οργανισμός τους για να ανταπεξέλθει απέναντι στον ιό , χωρίς όμως να έχει κινδυνεύσει μέχρι στιγμής η ζωή τους ,διευκρινίζει ο κ. Μιχάλης Παπαδήμας.

Ίδια κατάσταση και στο ΠΑΓΝΗ όπου εκεί σύμφωνα με τον διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής  κ. Γαλάνακη "ο ιός φέτος  σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζει μια ιδιαιτέρως βαριά εικόνα των μικρών ασθενών με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη και συνάμα αναγκαία η νοσηλεία τους στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων .Καθημερινά τον τελευταίο 1,5 μήνα  4-5 παιδιά έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο έχοντας νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό ενδεικτικό της ραγδαίας αύξησης που εμφανίζει αυτό το διάστημα ο συγκυτιακός ιός και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι και τα μέσα Μαρτίου" , προσθέτει ο κ. Μανόλης  Γαλανάκης.

Οι φορές που το κρυολόγημα κρύβει σοβαρούς κινδύνους

Τα παιδιά κρυολογούν πολύ συχνά και ενδέχεται  ένα κρυολόγημα να οφείλεται σε αυτόν τον ιό που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως να καταλήξει και σε πνευμονία. Ενώ όπως πρόσφατα  διαπιστώθηκε αυξάνονται κατακόρυφα και οι πιθανότητες να παρουσιάσει το παιδί άσθμα φτάνοντας στην ηλικία των επτά ετών.

Τα περισσότερα παιδιά μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των δύο ετών θα έχουν ήδη ασθενήσει από κάποια λοίμωξη που σχετίζεται με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού σε βρέφη και παιδιά.

Οι επιπτώσεις του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού

Ο ιός  που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός  και  έχει ταχύτατη εξέλιξη όταν προσβάλλει  νεογνά ,βρέφη και μικρά παιδιά προκαλεί βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Επιπλέον από τον ιό νοσούν και μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες με την διαφορά ότι στα μεγαλύτερα παιδιά εκδηλώνεται ως απλό κρυολόγημα που κάποιες φορές ίσως είναι σε πιο έντονη μορφή.

Τα συμπτώματα του ιού

Οι λοιμώξεις από τον αναπνευστικό ιό εμφανίζονται με την μορφή εποχικών επιδημιών  οι οποίες ξεκινούν στα τέλη περίπου του φθινοπώρου εντείνονται τους χειμερινούς μήνες και διαρκούν μέχρι την άνοιξη.

Τα συμπτώματα όσον αφορά τα νεογνά και βρέφη τις πρώτες δύο ημέρες μοιάζουν με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος. Το μωρό αρχικά εμφανίζει συνάχι και μερικές φορές πυρετό ενώ από την τρίτη ημέρα η εικόνα αλλάζει καθώς τα συμπτώματα γίνονται περισσότερο έντονα.

Το μωρό ενδέχεται να έχει ξερό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή ,παρουσιάζεται ταχύπνοια ,εμφανίζει αδυναμία να θηλάσει η γενικότερα να τραφεί , κατάσταση που το καταβάλλει ιδιαίτερα.

Ποια μωρά είναι ευάλωτα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μωρά  που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν είναι τα πρόωρα που γεννήθηκαν πριν ή και κατά την διάρκεια της 35ης εβδομάδας κύησης , τα νεογνά βάρους μικρότερου των 2,5 κιλών, τα βρέφη πολύ μικρής ηλικίας , με καρδιολογικές παθήσεις, μωρά πολλαπλής κύησης (δίδυμα ,τρίδυμα),μωρά με αδέρφια σχολικής ηλικίας αλλά και βρέφη που δεν θηλάζουν.

Πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός

Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα , ιδιαίτερα τις περιόδους κατά τις περιόδους που βρίσκεται σε έξαρση.(τέλη φθινοπώρου μέχρι και την άνοιξη).Η μόλυνση ενός υγιούς ατόμου γίνεται μέσω επαφής με μολυσμένα σταγονίδια από το ρινοφάρυγγα κάποιου ασθενούς. Δηλαδή κάθε φορά που κάποιος ασθενής φτερνίζεται ή βήχει , μολυσμένα σταγονίδια, διαχέονται στο χώρο γύρω του και είναι πολύ απλό κάποιος άλλος να έρθει σε επαφή με αυτά . Και με το δεδομένο ότι ο ιός παραμένει ζωντανός για αρκετές ώρες σε κάθε είδους επιφάνεια.

Επιπλέον ένα απλό φίλημα ,ένα χάδι η και μια χειραψία είναι αρκετή για να μεταδοθεί ο ιός από το ένα άτομο στο άλλο.

Σε ενήλικες και μεγαλύτερα, υγιή παιδιά, τα συμπτώματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού είναι ήπια και συνήθως μιμούνται το κοινό κρυολόγημα.

Μέτρα πρόληψης για την προστασία από τον ιό.

Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των μωρών από τον συγκυτιακό  ιό είναι όσο το δυνατόν η προφύλαξη που έχει να κάνει με την αποφυγή του μωρού από τον οποιονδήποτε, εάν προηγουμεώνς δεν  υπάρξει καθαρισμός των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι. Σε περίπτωση κρυολογήματος οι ενήλικες να αποφεύγουν να πλησιάζουν το μωρό  με το δεδομένο ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί απλά ένα κρυολόγημα.

Αν το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα να μην έρχεται σε στενή επαφή με τα αδέλφια του τα οποία αν  έχουν συναχθεί ή αν πηγαίνουν στο σχολείο ή σε παιδικό και γενικότερα βρίσκονται σε πολυσύχναστο χώρο , είναι πιθανόν να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και να τον μεταφέρουν στο μωρό. Εννοείται ότι απαγορεύεται το κάπνισμα κοντά στο μωρό και σε κάθε περίπτωση οι γονεί ενημερώνουν άμεσα τον παιδίατρο.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια