default-image

Ένταξη προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία

Ελλάδα
Ένταξη προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την εκπαιδευτική προσαρμογή των προσφυγόπουλων, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τα παιδιά όσων προσφυγικών οικογενειών και μεταναστών παραμείνουν στην Ελλάδα θα φοιτήσουν στα σχολεία της περιοχής που θα μείνουν και όχι σε ειδικού τύπου σχολεία. Το σχέδιο βασίζεται στις διαδικασίες ένταξης που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του '90 για χιλιάδες παιδιά που προέρχονταν τότε από την Αλβανία.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, αρχικά θα δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής σε όλα τα hot spots προκειμένου τα παιδιά αυτά, εκτός από την απαραίτητη στέγη και τροφή, να λάβουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να ανταποκριθούν κατά το δυνατόν στο επίπεδο των σχολείων, κυρίως στο θέμα της εκμάθησης των ελληνικών. Οσον αφορά τα παιδιά των προσφύγων που θα φύγουν για το εξωτερικό το σχέδιο προβλέπει, αμέσως μετά την καταγραφή τους, την εκμάθηση γερμανικών. 

Όσον αφορά τους δασκάλους, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα αναζητηθούν αρχικά άτομα μέσα από τα hot spots που να μιλούν αγγλικά έτσι ώστε να προσεγγίσουν, σε πρώτη φάση, τα μικρά παιδιά στη γλώσσα τους. Τα άτομα αυτά θα είναι οι Διαμεσολαβητές, αυτοί που θα φέρουν κοντά στην ελληνική γλώσσα και πραγματικότητα τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών. 

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης παρουσίασε το εν λόγω σχέδιο στη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες πριν από μερικές ημέρες, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η πρώτη αντίδραση των συναδέλφων του ήταν θετική, ενώ μιλώντας στο Πρώτο Θέμα επισήμανε ότι τα παιδιά των προσφύγων οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας μπορούν να εντάσσονται σε τάξεις υποδοχής των δημοσίων σχολείων αρχικά και στη συνέχεια στις τάξεις των Ελλήνων μαθητών.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News