default-image

Έρχονται ισχυροί νοτιάδες και σκόνη στην Κρήτη

Κρήτη
Έρχονται ισχυροί νοτιάδες και σκόνη στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες για την εποχή, αναμένεται να σημειωθούν στις Βόρειες περιοχές της Κρήτης, την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 1 Μαρτίου. Ο καιρός αναμένεται να διατηρηθεί πολύ καλός με λίγες αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με διαφοροποιημένες όμως εντάσεις ανά περιοχή της Κρήτης.

Στις περισσότερες περιοχές του νησιού η ένταση τους θα φθάνει τα 3 έως 4 Μποφώρ, στις περιοχές όμως Δυτικά - Νοτιοδυτικά και Νότια των Χανίων και του Ρεθύμνου οι Νοτιοανατολικοί έως και Ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 6 - 7, τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ. Ενισχυμένοι Νοτιάδες με εντάσεις στα 6 - 7 και τοπικά έως και 8 Μποφώρ θα πνέουν επίσης στα ανατολικά του νομού Χανίων καθώς και σε Βόρειες περιοχές της υπόλοιπης Κρήτης.

Από την Τρίτη 1 Μαρτίου αναμένεται σταδιακή αλλά και σημαντική εξασθένηση τους ενώ από νωρίς το μεσημέρι αναμένεται να στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία για την Δευτέρα αναμένεται να κυμανθεί στα νότια της Κρήτης από 11 έως 19 ?C ενώ σε βόρειες περιοχές η ελάχιστη θα είναι, περίπου, στους 14?C ενώ η μέγιστη αναμένεται να ξεπεράσει σε πολλές περιοχές ακόμη και τους 26 ?C.

Την Τρίτη αναμένεται να σημειωθούν και πάλι υψηλές τιμές της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Κρήτης. Καλές καιρικές συνθήκες, με παροδικές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές, αναμένεται να επικρατήσουν και την Τετάρτη με Δυτικούς ανέμους μετρίων εντάσεων και τη θερμοκρασία να υποχωρεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Το Βαρομετρικό χαμηλό που εμφανίζεται στα προγνωστικά μοντέλα να προσεγγίζει από τα Δυτικά την Πέμπτη 3 Μαρτίου αναμένεται να προκαλέσει μεταβολή του καιρού σταδιακά, αρχικά με περιορισμένες τοπικές βροχές ενώ στην πλέον αισιόδοξη εκδοχή αναμένεται οι βροχές να γενικευθούν από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παροδική αυτή αύξηση της θερμοκρασία,  την τελευταία ημέρα του Χειμώνα και την πρώτη ημέρα της Άνοιξης, οφείλεται και πάλι στην εισβολή από τα νότια μίας αρκετά έντονα θερμής μάζας η οποία στη διαδρομή της θα επηρεάσει περιοχές της Νότιας Ελλάδας και ιδιαίτερα την Κρήτη (απεικόνιση της θερμής εισβολής από τα Νότια φαίνεται στους χάρτες του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Οι πολύ υψηλές τιμές όμως της θερμοκρασίας που σημειώνονται ιδιαίτερα στις Βόρειες περιοχές του νησιού, και όχι τόσο στις νότιες περιοχές, είναι αποτέλεσμα και των Νότιων ανέμων, οι οποίοι ως καταβάτες στα βόρεια, ωθούν τη μέγιστη θερμοκρασία σε υψηλότερες τιμές.

Η εμφάνιση αυτών των υψηλών θερμοκρασιών, έστω και αυτή την περίοδο, δεν προκαλεί ανησυχία, τουλάχιστον από την πλευρά της επιστήμης της Μετεωρολογίας, αφού εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των δυναμικών διεργασιών της ατμόσφαιρας και επιπλέον παρόμοιες καταστάσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους και κατά το παρελθόν, άλλοτε ηπιότερα,  ενίοτε όμως και ακόμη πιο έντονα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε παρόμοιες θερμές εισβολές με τη συμβολή της νότιας τάσης των ανέμων σημειώνονταν έντονες μεταφορές σκόνης από περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Στην παρούσα κατάσταση εμφανίζεται από τους προγνωστικούς χάρτες μία μεταφορά σκόνης ή οποία κορυφώνεται την Δευτέρα και την Τρίτη (κυρίως ανατολική Κρήτη). Αν και η συγκέντρωση της θα γίνει αισθητή, εκτιμάται όμως ότι δεν θα  είναι ιδιαίτερα σημαντική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News