default-image

Η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων βλάπτει το περιβάλλον

Η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων βλάπτει το περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κάρνετζι Μέλλον υποστηρίζει ότι η φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων το βράδυ μπορεί να είναι ιδιαίτερη επιβλαβής για το περιβάλλον.

Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν το δίκτυο τροφοδοτούν εταιρείες ενέργειας, όπως η «δική μας» ΔΕΗ, που βασίζουν την ηλεκτροπαραγωγή τους σε ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα σαν τον λιγνίτη.

Με άλλα λόγια η ηλεκτροκίνηση είναι τόσο καθαρή όσο η ηλεκτρική ενέργεια που φορτίζει τις μπαταρίες των οχημάτων.

Ο Τζέρεμυ Μίκαλεκ, ένας καθηγητής μηχανικής-δημόσιας πολιτικής και μηχανολογίας τοθυ πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες του μοντελοποίησαν το δίκτυο που τροφοδοτεί την Ουάσιγκτον, τη Φιλαδέλφεια, το Πίτσμπεργκ, το Σινσινάτι και το Σικάγο.

«Εξετάσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι λειτουργίες των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα φορτία που απαιτούνται για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Μοντελοποιήσαμε, επίσης, τις εκπομπές ρύπων από αυτές τις μονάδες και τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον» εξηγεί ο Μίκαλεκ.

«Βρήκαμε ότι η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αργά τη νύχτα μειώνει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό από 25% ως 33% κυρίως λόγω της κατανάλωσης φθηνής λιγνιτικής ενέργειας. Όμως τα οφέλη αυτά αντισταθμίζουν οι επιπρόσθετες εκπομπές ρύπων που συνεπάγονται 50% υψηλότερα κόστη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», με άλλα λόγια αυξάνονται τα κρυφά κόστη του άνθρακα.

Οι περισσότερες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής βασίζονται σε θερμοηλεκτρικές μονάδες άνθρακα για να καλύψουν τη βραδινή ζήτηση. Εάν η χρήση αυτών των μονάδων αυξηθεί για την κάλυψη της επιπρόσθετης ζήτησης από τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων ανάλογα αυξάνεται και η εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

«Καθώς απομακρυνόμαστε από τον άνθρακα και τα δίκτυα ηλεκτρισμού καθαρίζουν, οι επιπτώσεις από τις εκπομπές της νυχτερινής φόρτισης θα εξομαλυνθούν» προσθέτει ο ερευνητής.

Σαν να μην έφταναν αυτά για τα ορυκτά καύσιμα, οι αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν ότι η αυξανόμενη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα έναν κύκλο ύφεσης για τον χειμαζόμενο πετρελαϊκό κλάδο με μια επιπρόσθετη μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Πηγή: econews

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News