Ειδήσεις

Καταγγελίες για μεθοδεύσεις πίσω από την Τράπεζα Γης

Σχέδιο συσσώρευσης της γης των καταχρεωμένων αγροτών στα χέρια «λίγων και εκλεκτών, από τις τράπεζες μετά από πλειστηριασμούς», καταγγέλλει στo neakriti.gr σήμερα ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης, που θεωρεί ότι όλη αυτή η μεθόδευση κρύβεται πίσω από τις ανακοινώσεις Τσίπρα και Αποστόλου για «δημιουργία Τράπεζας Αγροτικής Γης».

Κι αυτό διότι, ναι μεν υπάρχει από παλιά αίτημα των αγροτικών φορέων για τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, αλλά με την προϋπόθεση ότι η γη θα συγκεντρώνεται από αγρότες που για διάφορους λόγους δεν την καλλιεργούν και όχι από αγρότες που παράγουν προϊόντα και που ακόμα και αν έχουν κάνει καταπάτηση σε βάρος του Δημοσίου υπάρχουν τρόποι να μείνουν στην παραγωγή πληρώνοντας ενοίκια!

Στη δημιουργία ενός φορέα αξιοποίησης της αγροτικής γης και των ακινήτων που αποτελούν ιδιοκτησία του υπουργείου Γεωργίας είχε αναφερθεί από πέρυσι, ως αναπληρωτής υπουργός ακόμα, ο Βαγγέλης Αποστόλου. Και είχε ανακοινώσει ότι η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στην ένταξη της δημιουργίας του νέου φορέα αξιοποίησης της περιουσίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων στο σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, προκειμένου να πάρει άμεσα το σχέδιο αυτό νομική υπόσταση.

Ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε δεύτερο χρόνο επρόκειτο να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τη σύσταση του εταιρικού σχήματος, που θα προχωρήσει στην καταγραφή και την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

«Υπάρχει σχέδιο»

Ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΟΑΣΝΗ και πρόεδρος των καζανάρηδων, Στάθης Φραγκιαδάκης, λέει στο neakriti.gr: «Εμείς είχαμε προτείνει να δημιουργηθεί μια Τράπεζα Γης, που να στηρίζεται στη γη όσων αποχωρούν από το επάγγελμα, είτε για σύνταξη είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο και να έρθει στα χέρια των αγροτών. Αυτό που λέει το υπουργείο σήμερα, "αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου Γεωργίας", το είχε κάνει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Κατέγραψαν τις περιουσίες που ανήκουν στο υπουργείο, και μάλιστα ορισμένες τις ενοικίασαν. Και συνέχισε την προσπάθεια αυτή και η κυβέρνηση Σαμαρά. Η σημερινή όμως κυβέρνηση μπαίνει στην αγροτική γη αγροτών. Και ουσιαστικά είναι από την πίσω πόρτα το μάζεμα από τις τράπεζες τής περιουσίας των αγροτών που έχουν χρέη. Την περιουσία αυτή θα την περάσουν στη συνέχεια σε κάποιους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν κάποιες μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις»!

Σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη, αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι δύσκολο να γίνει, ιδιαίτερα στην Κρήτη, λόγω του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου. «Και απλά θα γίνει, εάν εφαρμοστεί, σε κάποιο μικρό ποσοστό, γι' αυτούς που τυχαίνει να έχουν μία οικονομική ευμάρεια, επενδύοντας στη γη των διπλανών τους»...

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγκιαδάκης λέει: «Είναι πάρα πολύ πονηρό, πάρα πολύ, χωρίς τσίπα, αντί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το κόστος παραγωγής, που αυτό είναι που μας έχει χρεώσει όλους, να έρχεται, να παίρνει την περιουσία, εμφανίζοντάς μας ότι δεν ξέρουμε να καλλιεργούμε»...

Στο κρασί

Την ίδια ώρα, παράνομη διακίνηση κρασιού, καθίζηση του τζίρου, διπλή απώλεια δημόσιων εσόδων από ΦΠΑ και εισόδημα και απολύσεις εργαζομένων καταγγέλλει η ΚΕΟΣΟΕ, για τις συνέπειες από την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κρασιού.

«Σε λιγότερο από δυο μήνες από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, ο ΕΦΚ στο κρασί επέφερε καίριο πλήγμα στη νομιμότητα της οινικής αγοράς, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση το σύνολο σχεδόν των οινοποιητικών συνεταιρισμών, αλλά και ιδιωτικών οινοποιείων. Είναι τέτοιο το μέγεθος των επιπτώσεων, που πλέον σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, από το Αμύνταιο μέχρι την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Λήμνο, ο εφιάλτης είναι κοινός: η κατάρρευση των σύννομων οινοποιείων», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιείων καταγράφει πτώση του τζίρου πάνω από 60%, ενώ ταυτόχρονα η ρευστότητά τους είναι ανύπαρκτη, ώστε να μπορούν να καταβάλλουν τον ΕΦΚ.

Παρατηρείται εκτεταμένη μαύρη διακίνηση κρασιών από επιτήδειους, οι οποίοι αξιοποιούν τον αναγκαστικό παροπλισμό των οινοποιείων από τη δαιδαλώδη και γραφειοκρατική διαδικασία του ΕΦΚ και σπεύδουν να εφοδιάζουν χωρίς παραστατικά, και συνεπώς με δραστικά χαμηλότερες τιμές, τα τελικά σημεία πώλησης και κυρίως εστίασης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα οινοποιεία, συνεπεία της κατακρήμνισης των πωλήσεων και του αθέμιτου ανταγωνισμού που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά τους, τα αναγκάζει να σχεδιάζουν είτε απολύσεις προσωπικού είτε να προχωρήσουν σε ελαστικές μορφές εργασίας (εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), κάτι που είναι εντελώς ξένο στην πρακτική και τις παραδόσεις του κλάδου. Δεν το ήθελαν ποτέ, πολύ περισσότερο τώρα, σε μια εποχή οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», προσθέτει η ΚΕΟΣΟΕ.

Σοβαρή καταγγελία

Η ΚΕΟΣΟΕ τέλος καταγγέλλει: «Όπως είχε προβλεφθεί, η παραοικονομία πλήττει εντονότερα τα λαϊκής κατανάλωσης κρασιά, που κυκλοφορούν κυρίως σε bag in box, ενώ η αγορά εφοδιάζεται τη νύχτα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν έλεγχοι.

Οι δηλώσεις αποθεμάτων που ήταν υποχρεωμένοι οι παραγωγοί και τα οινοποιεία να υποβάλουν είναι σε πολλές περιπτώσεις πλασματικές (μικρότερες) και το κρασί βρίσκεται αποθηκευμένο πλέον σε ερειπωμένες αποθήκες, σπίτια.

Νέο μπλόκο στον κόμβο της Φορτέτσας

Στο μεταξύ, ένα νέο μπλόκο δημιουργήθηκε χθες και είναι από τον Αγροτικό Σύλλογο Ηρακλείου, που προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 6:30 το απόγευμα, στον κόμβο της Φορτέτσας.

Σε ανακοίνωσή του, ο νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου τονίζει:

«Μέχρι σήμερα, αγωνιζόμενοι μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταφέραμε να μην έχουν έρθουν για ψήφιση στη Βουλή τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ζητήσαμε τη συνάντηση, ώστε να μας δώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά μας, που είναι:

* Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

* Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή.

* Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης.

* Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

* Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας, κ.λπ.

* Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

* Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

* Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

* Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

* Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σ' αυτά τα αιτήματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών».

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι μεθαύριο Δευτέρα, από τα ξημερώματα, οι αγρότες θα αποκλείσουν την Τράπεζα της Ελλάδος σε Ηράκλειο και Χανιά, τις εφορίες και τα τελωνεία, σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια