Ειδήσεις

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν το βασικό θέμα της ατζέντας και στη συνάντηση του Τζακ Λιου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επειτα από το τετ α τετ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο οποίο έθεσε τα ίδια ζητήματα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο Τζακ Λιου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόβλημα, και επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «ουσιαστική ελάφρυνση χρέους».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την πρόοδο που έγινε για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας. Ο Αμερικανός αναγνώρισε ότι οι Θεσμοί, το ΔΝΤ και Η Ελλάδα έχουν ακόμη αξιοσημείωτη δουλειά να κάνουν το επόμενο διάστημα. Επίσης, ανέφερε στον Ντάισελμπλουμ ότι η «ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης».

Ανάλογη συζήτηση είχε την Παρασκευή και με τον Γερμανό ομόλογό του ο Τζακ Λιου, με τους δύο υπουργούς να υπογραμμίζουν τη σημασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης άμεσα, με την Ευρώπη να ακολουθεί τις δεσμεύσεις της και να βάλει την Ελλάδα σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας μέσω ελάφρυνσης χρέους.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει με ικανοποιητικό τρόπο σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα μπορέσει η ευρωζώνη να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Με τις διαπραγματεύσεις ακόμα να μην έχουν ολοκληρωθεί κι εν μέσω εκρηκτικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας για το ασφαλιστικό και το αγροτικό, ο J. Dijsselbloem παραδέχτηκε ότι "είναι πολιτικά δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μια ακόμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει σειρά από φορολογικά θέματα".

Ο Dijsselbloem επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, με τους θεσμούς να εξετάζουν την πρόοδο της χώρας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τους δημοσιονομικούς στόχους και το χειρισμό των κόκκινων δανείων είναι, στο πλαίσιο της επικείμενης πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει και την επόμενη δόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ. 

Σχόλια