default-image

Ιδού ο χώρος όπου προτείνεται να γίνει το αποτεφρωτήριο

Κρήτη
Ιδού ο χώρος όπου προτείνεται να γίνει το αποτεφρωτήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε έκταση που χωροθετήθηκε πριν αρκετά χρόνια ως νεκροταφείο στην Αλικαρνασσό, προσανατολίζεται ο δήμος Ηρακλείου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου για την καύση των νεκρών!

Το ζήτημα απασχόλησε πρόσφατα τη διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, όπου κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, με επικρατέστερη ωστόσο τη παραπάνω θέση.

Η έκταση όπου εξετάζεται να γίνει το αποτεφρωτήριο

Σε έκταση 4 στρεμμάτων

Πρόκειται για μια έκταση 40 στρεμμάτων πλησίον της νέας εθνικής οδού Ηρακλείου Αρκαλοχωρίου, κάτω από την ΒΙ.ΠΕ και πριν τον κόμβο της Καλλιθέας.

Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι αν μπορεί να χωροθετηθεί αποτεφρωτήριο σε έκταση 4 στρεμμάτων από τη συνολική έκταση των 40 στρεμμάτων.

«Εφόσον ξεπεραστούν προβλήματα αδειοδοτήσεων και χωροθέτησης τότε ανοίγεται ο δρόμος για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, ως εγκατάσταση χαμηλής όχλησης », τόνισε χαρακτηριστικά μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής ο οποίος μας επισήμανε ότι σχετική νομοθεσία του 2014, προβλέπει ότι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν στο όλο εγχείρημα σε έκταση που τους ανήκει ή αν ο επίμαχος χώρος ανήκει σε γειτονικό δήμο, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους.

Στην επίμαχη περιοχή, εκτός σχεδίου, ο πρώην δήμος Αλικαρνασσού σχεδίαζε τη δημιουργία νεκροταφείου και για τον λόγο αυτό προχώρησε σε κάποιες προκαταρκτικές μελέτες.

«Eπιβαρύνεται η Αλικαρνασός»

«Δεν γίνεται να επιβαρυνθεί περισσότερο η περιοχή της Αλικαρνασού» σχολίασε στο neakriti.gr ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης ο οποίος αναμένει την επίσημη πρόταση της δημοτικής αρχής προκειμένου να πάρει θέση.Σημειώνει ακόμη «Ως σκέψη είναι «αρρωστημένη». Ως πρόταση είναι λάθος. Δεν θα αφήσουμε την Αλικαρνασσό να γίνει ένα απέραντο αποτεφρωτήριο ψυχών.

Και συνεχίζει "Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε την επιβολή ενός ακόμη προβλήματος στη περιοχή μας, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από τις Φυλακές, το Στρατόπεδο, το Αεροδρόμιο, τους αθίγγανους, τη ΒΙΠΕ και τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων.Δεν συμφωνώ να γίνει το αποτεφρωτήριο στα όρια της Αλικαρνασσού και σε μια περιοχή αναπτυσσόμενη, η οποία θα επιβαρυνθεί και περιβαλλοντικά.  Είναι τεράστιο λάθος.Αυτή η υποδομή θα πρέπει να γίνει μακριά από κατοικημένη περιοχή".

"Μόνο εαν υπάρχει κοινωνική συναίνεση"

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός τονίζει « Ως δημοτική παράταξη συμφωνούμε με τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου και με την πρόταση για τη χωροθέτηση του σε έκταση που έχει χωροθετηθεί ως νεκροταφείο από την τότε δημοτική αρχή Αλικαρνασσού.Εφόσον αδειοδοτηθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και υπάρχει κοινωνική συναίνεση τότε ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, ως εγκατάσταση χαμηλής όχλησης».

"Να μην υπάρξουν άλλες κωλυσιεργίες"

"Ναι" στο θέμα και από τον Μιχάλη Κασαπάκη, μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής και δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής συσπείρωσης» ο οποίος τονίζει « Φαίνεται ότι μπαίνει το νερό στο αυλάκι για την εξεύρεση χώρου.  Ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες κωλυσιεργίες στις αδειοδοτήσεις και πιθανές μελέτες που χρειαστούν ώστε να τελειώσει σύντομα το καυτό αυτό ζήτημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.Για την επίμαχη πρόταση, θεωρώ ότι είναι ο καταλληλότερος χώρος και από άποψη εύκολης πρόσβασης, διότι είναι δίπλα στον ΒΟΑΚ και στον οδικό άξονα Ηρακλείου Βιάννου».

Αποσύρθηκαν οι άλλες προτάσεις

Η δημοτική αρχή μελετά το θέμα ενώ την επόμενη βδομάδα συνεδριάζει εκ νέου η διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία ενδέχεται να έχει νεότερα στοιχεία γύρω από τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται και όχι μόνο.

"Δεν έχουμε καταλήξει στην τελική πρόταση.Μελετάμε τα συν και τα πλην σε κάθε περιοχή ",σχολίασε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης.

Άλλες προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου και αποσύρθηκαν ήταν περιοχή κοντά στον οικισμό της Καλλιθέας και της Φοινικιάς.

Ρεπορτάζ:Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News