Ειδήσεις

Θετικές οι προκρατήσεις σε ξενοδοχεία της Ιεράπετρας

Καλά πηγαίνει μέχρι στιγμής η ροή των κρατήσεων από τους Ευρωπαίους λάτρεις του Λασιθιώτικου Νότου, στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, του Μύρτου και του Μακρύ Γιαλού, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία από το Μακρύ Γιαλό, μέχρι την Ιεράπετρα και τον γραφικό Μύρτο, αυτή την περίοδο βρίσκονται στη φάση της συντήρησης των εγκαταστάσεων τους, καθώς και της αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών τους, έχοντας αποφασίσει να ανέβουν στην πιο πάνω κατηγορία για να προσελκύσουν ποιοτικότερο τουρισμό.

«Μέσα  στα θετικά μηνύματα που μας έρχονται από την Ευρώπη βλέπουμε ότι, παράλληλα υπάρχει και η σχετική ανησυχία από τους πελάτες μας, στις τηλεοράσεις των οποίων φτάνουν από τα δελτία ειδήσεων, οι εικόνες των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας από την Τουρκία, των μπλόκων των αγροτών με τους κλειστούς δρόμους, και όλο αυτό το κλίμα αναταραχής που επικρατεί τους δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, που δεν βοηθούν καθόλου τον τουρισμό», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

«Στα θετικά μέχρι στιγμής είναι ότι , στην ευρύτερη Ιεράπετρα έχουμε πολύ καλή ροή κρατήσεων από τη Γερμανία, ενώ πάμε καλά και με τις κρατήσεις από τη Γαλλία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Πολωνία. Ανεξήγητα μεγάλη πτώση έχουμε  στις κρατήσεις από την Ολλανδία, που είναι άλλωστε μια μικρή αγορά, ενώ δεν έχουμε καμία αύξηση στις κρατήσεις από τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας ,αν και περιμέναμε περισσότερα πράγματα», προσθέτει ο κ Γιώργος Βαρδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους της Τουριστικής Αγοράς, μέχρι στιγμής σε επίπεδο χώρας, είμαστε οριακά πάνω από τα περσυνά επίπεδα, χωρίς να έχουμε καταφέρει να εκμεταλλευτούμε τις ταραχές στη Βόρεια Αφρική, την αποστροφή των Ρώσων προς την Τουρκική αγορά και τον φόβο των Ευρωπαίων που διστάζουν να πάνε στην Τουρκία λόγω των τελευταίων  πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μεγάλη αύξηση  που φτάνει το +20% καταγράφει η Ισπανία, ενώ πάρα πολύ καλά πάνε, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Μεγάλη έκπληξη θα αποτελέσει η Βουλγαρία, την οποία επιλέγουν για πρώτη φορά πάρα πολλοί Γερμανοί, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις της να καταγράφουν ένα μεγαλοπρεπές +15%.

Η Τουρκία θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις η μεγάλη χαμένη του καλοκαιριού, με τις κρατήσεις της σήμερα να παρουσιάζουν πτώση έως -30%.

Επενδύουν στην αναβάθμιση υπηρεσιών

Και φέτος τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας , παρά την οικονομική ανασφάλεια που υπάρχει, πήραν το ρίσκο να επενδύσουν στη βελτίωση, στη συντήρηση και κυρίως στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών τους.

«Κάποια ξενοδοχεία επέλεξαν να ανέβουν στην πιο πάνω κατηγορία για να ανταποκριθούν στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, παρότι συνεχίζει η οικονομική αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στον χώρο των επιχειρήσεων. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία που αυτήν την περίοδο επισπεύδουν τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει για να είναι έτοιμα στην ώρα τους», μας είπε ο κ Γιώργος Βαρδάκης.

«Δεν υπάρχει μεγάλο ξενοδοχείο που να μην έχει ξεκινήσει έργα συντήρησης η αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών του. Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία στο Μακρύ Γιαλό, στο Κουτσουνάρι και στα Φέρμα Αγίου Ιωάννου , στην Ιεράπετρα και στο Μύρτο τα συνεργεία δουλεύουν ασταμάτητα.

Αισιόδοξο είναι επίσης ότι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι τις τελευταίες μέρες αποφάσισαν να επενδύσουν στο Διασκάρι Μακρύ Γιαλού, όπου αγόρασαν ένα μεγάλο ακίνητο, μια ολόκληρη πλαγιά, για να φτιάξουν ένα καινούργιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Όσο έρχονται τέτοιες επενδύσεις στον τόπο μας, τόσο διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε στο ξέφωτο κάποια στιγμή», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια