Ειδήσεις

Επτά τα κρούσματα Η1Ν1 στο νησί

Στους επτά έχει ανέβει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που νοσηλεύονται τις τελευταίες ώρες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Κρήτη με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας τα περιστατικά που νοσηλεύονται είναι 3 τα οποία όμως σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα είναι εδώ και καιρό στις Μονάδες. Πρόκειται για ένα 19χρονο παλικάρι και δύο ακόμη άτομα, ηλικιωμένα τα οποία και ανήκουν στις λεγόμενα ευπαθείς ομάδες.

Επίσης δύο ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα του συγκεκριμένου ιού νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και άλλα δύο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ο κ. Καρακώστας εκτιμά από την πλευρά του ότι ακόμη δεν μπορεί να δώσει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης για το πώς εξελίχθηκε ο ιό φέτος καθώς όπως υπογραμμίζει η γρίπη συνεχίζει την επέλαση της και με σύμμαχο αρκετές φορές τις περίεργες εναλλαγές του καιρού ενώ για ασφαλέστερα συμπεράσματα θα περιμένει να κλείσει ο κύκλος της δραστηριότητας της γρίπης Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι το κύμα της γρίπης θα συνεχίσει την παρουσία του  στο νησί μας αναμφίβολα μέχρι και τα μέσα έως τέλη Μαρτίου.

Την ίδια ώρα σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές του νησιού εξαιτίας της επέλασης της γριπώδους συνδρομής H1N1 που μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 3 θανάτους στην Κρήτη και με το δεδομένο ότι σε πανελλαδικό επίπεδο οι νεκροί από το ιό έχουν αγγίξει τους 139  -τρεις θάνατοι δηλώθηκαν σήμερα-, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 86 ασθενείς. Συνολικά από την αρχή που ενέσκηψε το κύμα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 373 ασθενείς

Η πλειοψηφία των θυμάτων της γρίπης και φέτος ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, που όμως δεν είχε εμβολιαστεί. Από την άλλη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ παρατηρήθηκε αύξηση των ασθενών που δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και περίπου ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον σοβαρά κρούσματα υπήρξαν και στον παιδικό πληθυσμό, νόσησαν 24 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών, 6 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ ένα παιδί που κατέληξε δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1).

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια