default-image

Ο χαμένος Μότσαρτ

Ελλάδα
Ο χαμένος Μότσαρτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μουσικό έργο που θεωρούνταν για καιρό χαμένο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις συλλογές του Μουσείου Μουσικής της Πράγας και υπογράφεται από κοινού από τον αυστριακό συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και τον ιταλό μουσικό Αντόνιο Σαλιέρι ακούστηκε στην Πράγα για πρώτη φορά έπειτα από δύο και πλέον αιώνες.

Το έργο αυτό που γράφτηκε το 1785 "αποτελεί κλειδί για μια νέα κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στον Μότσαρτ και τον Σαλιέρι", δηλώνει ο γερμανός μουσικολόγος και συνθέτης Τίμο Γιούκο Χέρμαν, στον οποίο οφείλεται η ανακάλυψη. Οι δύο συνθέτες ήταν "συνάδελφοι που εργάζονταν μαζί", επέμεινε ο Χέρμαν, καθώς ο μύθος αποδίδει στον Σαλιέρι την ευθύνη για τον θάνατο του Μότσαρτ.

Η καντάδα "Per la ricuperata salute di Offelia" διάρκειας περίπου τεσσάρων λεπτών γράφτηκε από κοινού από τον Μότσαρτ, τον Σαλιέρι και κάποιον Κορνέτι σε λιμπρέτο του Λορέντζο Ντα Πόντε για την αγγλίδα σοπράνο Νάνσι Στόρας.

Η παρτιτούρα βρισκόταν στο Μουσείο Μουσικής της Πράγας από τη δεκαετία του 1950, αλλά δεν είχε ταυτοποιηθεί σωστά. Αυτό έγινε τώρα χάρη στις νέες τεχνολογίες και τα ονόματα των δημιουργών αποκρυπτογραφήθηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News