Ειδήσεις

Κλείνουν τη Φορτέτσα οι αγρότες

Σκούρα" τα πράγματα για την κυβέρνηση μετά και το χθεσινό "όχι" που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από το μεγαλύτερο μπλόκο της χώρας, αυτό της Νίκαιας, και τον αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα. Την ίδια ώρα, οι αγρότες της Κρήτης έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους, ενόψει των καταλήψεων της ερχόμενης Δευτέρας, στις εφορίες, τα τελωνεία της Κρήτης και τα καταστήματα της κεντρικής Τράπεζας Ελλάδας σε Ηράκλειο και Χανιά, μέχρι να πειστεί η κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα Κατρούγκαλου και να καθίσει στο τραπέζι από μηδενικής βάσης!

Τα μπλόκα και σήμερα παραμένουν στο Ηράκλειο, επί της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου των Μαλίων και στα Χανιά στα Μεγάλα Χωράφια. Σήμερα στις 6μμ στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια δίνεται συνέντευξη τύπου σχετικά με την χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την συνέχεια του αγώνα μας.Ακάθεκτοι συνεχίζουν τον αγώνα τους  και οι αγρότες στα Πραιτώρια του νομού Ηρακλείου, που ανήκουν στο ΠΑΣΥ. Χθες, μάλιστα η κινητοποίησή τους έκλεισε ένα μήνα.

Στο μεταξύ ένα νέο μπλόκο δημιουργείται σήμερα και είναι από τον Αγροτικό Σύλλογο Ηρακλείου που προχωράει σε παράσταση διαμαρτυρία στις 6.30 στον κόμβο της Φορτέτσας

Σε ανακοίνωση του τονίζει:

Μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες οι οποίοι παλεύουμε για την επιβίωσή μας, είναι αυτά που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση που είχαν, τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη, εκπρόσωποι κάποιων μπλόκων, με τον πρωθυπουργό και υπουργούς του.

Μέχρι σήμερα αγωνιζόμενοι μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταφέραμε να μην έχουν έρθουν για ψήφιση στη Βουλή τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ζητήσαμε τη συνάντηση, ώστε να μας δώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά μας που είναι:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σ' αυτά τα αιτήματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη -Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια