default-image

Το ταξίδι του Αμπέλ για τη "γη της επαγγελίας", την Κρήτη

Κρήτη
Το ταξίδι του Αμπέλ για τη "γη της επαγγελίας", την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η ένταση της προσφυγικής κρίσης κλονίζει συθέμελα τις κρατικές δομές,  η αδιαφορία και η γραφειοκρατία στην οποία σκάλωσε ο σχεδιασμός για τη λειτουργία Γραφείων Ασύλου σε κάθε Περιφέρεια, αποκαλύπτει μια ακόμη ανοικτή πληγή.

Εδώ και ένα χρόνο θα έπρεπε να λειτουργεί στο Ηράκλειο αντίστοιχο γραφείο για την εξυπηρέτηση αλλοδαπών που θέλουν να αποκτήσουν άσυλο.

Χιλιάδες αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη και προσπαθούν να λάβουν το πολυπόθητο άσυλο εξαναγκάζονται σε ένα Γολγοθά ατελείωτων μετακινήσεων από την Κρήτη στην Αθήνα ώστε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, να περάσουν από συνέντευξη και να παραλάβουν τελικά τα έγγραφα τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν για μέρες νηστικοί, ώστε να μπορέσουν να μαζέψουν χρήματα για τα εισιτήρια τους καθώς όταν πρόκειται για οικογένειες το κόστος ξεπερνά πολλές φορές και τα 500 ευρώ.

Η δραματική ιστορία ενός πρόσφυγα

Από την ίδια επίπονη διαδικασία πέρασε πρόσφατα ο Αμπέλ Αζίζ με την οικογένεια του. Ήρθε στην Κρήτη πριν από περίπου 10 χρόνια εγκαταλείποντας λόγω των ταραχών τις σπουδές του στη νομική. Πιστεύοντας πως η ειρήνη έρχεται επέστρεψε στη Συρία, απ' όπου έφυγε και πάλι κυνηγημένος πριν από ενάμισι  χρόνο μαζί με τη σύζυγο του…

Μαζί με το μωρό που απέκτησε η οικογένεια, έχουν ταξιδέψει δυο φορές από την Κρήτη στη Λέσβο, ώστε να υποβάλουν αίτημα ασύλου και να λάβουν τελικά πριν από λίγες ημέρες το πολυπόθητο χαρτί.

«Λένε ότι σε ρίξουν στη θάλασσα»

Μάλιστα ο Αμπέλ Αζίζ αφηγείται την περιπέτεια που έζησε για να φτάσει στην Ελλάδα. Όπως είπε «έπρεπε να πληρώσεις 1.000 ή 1.200 δολάρια περίπου για να φτάσεις στη Μυτιλήνη. Έχουν αφήσει ακόμα και 50 άτομα να μπουν στη βάρκα. Ωστόσο όταν πας στη βάρκα, πρέπει να μπεις. Εάν τους πεις ότι δεν θέλεις να μπεις αφού είναι 50 άτομα μέσα, λένε ότι θα σε σκοτώσουν και θα σε ρίξουν στη θάλασσα».  

Πάντως το περιφερειακό γραφείο ασύλου Κρήτης, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο εσωτερικών, επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από ένα χρόνο. Το προσωπικό του γραφείου φιλοξενείται προσωρινά σε χώρο της υπηρεσίας αλλοδαπών στα Καμίνια.

Σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση, εκκρεμεί ακόμη η αγορά μεταφερόμενου οικίσκου που θα εγκατασταθεί στο προαύλιο του κτιρίου, ώστε τους επόμενους μήνες να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει κανονικά η νευραλγική υπηρεσία.

Ρεπορτάζ:Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News