default-image

Ανήλικοι χριστιανοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για "προσβολή του Ισλάμ"

Κόσμος
Ανήλικοι χριστιανοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για "προσβολή του Ισλάμ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκαν από αιγυπτιακό δικαστήριο της πόλης Μίνια τρεις έφηβοι χριστιανοί κόπτες οι οποίοι κατηγορούνταν για "προσβολή του Ισλάμ" επειδή "γελοιοποίησαν" την προσευχή των μουσουλμάνων σε ένα βίντεο στο οποίο συμμετείχαν.

Όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές, ένας 15χρονος συγκατηγορούμενος των τριών καταδικάστηκε σε εγκλεισμό σε κέντρο κράτησης ανηλίκων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ο συνήγορος των νεαρών, ο Μάχερ Ναγκίμπ, διαβεβαίωσε ότι οι πελάτες του, ηλικίας 15-17 ετών, ήθελαν στην πραγματικότητα να παρωδήσουν έναν αποκεφαλισμό σαν αυτούς που κάνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Κανένας από τους τέσσερις εφήβους δεν έχει συλληφθεί ακόμη, συνέχισε ο δικηγόρος ο οποίος σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Στην ταινία, την οποία βιντεοσκόπησε τον Ιανουάριο του 2015 ένας καθηγητής των παιδιών, ο ένας από τους νεαρούς γονατίζει και μιμείται την προσευχή των μουσουλμάνων ενώ οι άλλοι τον έχουν περιτριγυρίσει και χειρονομούν γελώντας. Κατόπιν ο ένας δείχνει με τον αντίχειρά του τον λαιμό του, υποδεικνύοντας στους άλλους να "αποκεφαλίσουν" τον άνθρωπο που προσεύχεται.

Ο καθηγητής, ο Γκαντ Γιούσεφ Γιουνάν, δικάστηκε ξεχωριστά τον Δεκέμβριο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών.

Οι καταδίκες για προσβολή της θρησκείας --είτε του Ισλάμ, είτε του χριστιανισμού, καθώς και οι δύο προστατεύονται από το αιγυπτιακό σύνταγμα-- είναι σχετικά συχνές στην Αίγυπτο, σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ 2011-13 καταδικάστηκαν οι 27 από τους 42 ανθρώπους που κατηγορήθηκαν.

Μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση, η Αιγυπτιακή Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ECRF) κατήγγειλε επίσης σήμερα --λίγο πριν γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου της Μίνια-- "την επιστροφή της κατηγορίας της προσβολής θρησκεύματος ως εργαλείου εναντίον συγγραφέων και θρησκευτικών μειονοτήτων". Η οργάνωση αυτή επισήμανε επίσης ότι οι τέσσερις έφηβοι "μιμούνταν σκηνές από τις εκτελέσεις τις οποίες κάνουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις".

Οι τέσσερις ανήλικοι είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 κατά τη διάρκεια ταραχών μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στο χωριό τους, τη Νασιρίγια της επαρχίας Μίνια. Η ECRF, που κατηγορεί την αστυνομία ότι τους "κακομεταχειρίστηκε", ανέφερε ότι παρέμειναν προφυλακισμένοι επί 45 ημέρες και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μέχρι τη δίκη τους.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, άλλοι τρεις Αιγύπτιοι έχουν καταδικαστεί για "προσβολή του Ισλάμ": εκτός από τον καθηγητή των νεαρών χριστιανών, σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε ο ερευνητής ισλαμικών επιστημών Ισλάμ ελ Μπέχρι επειδή άσκησε κριτική στα κηρύγματα ορισμένων ιμάμηδων και, πριν απο έναν μήνα ακριβώς, σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκε η συγγραφέας Φάτμα Ναούτ επειδή καταδίκασε την τελετουργική σφαγή των ζώων για τη γιορτή των θυσιών Άιντ αλ Αντχά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News