Ειδήσεις

Χωρίς υποδομές φιλοξενίας προσφύγων η Ιεράπετρα

Για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την κυβέρνηση να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και στην Κρήτη προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου, οι  τοπικοί φορείς λένε, ότι, εδώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για μια ανθρώπινη διαμονή και φιλοξενία με καλές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν λένε όμως όχι σε μια ολιγοήμερη φιλοξενία μερικών εκατοντάδων προσφύγων.

Στην Ιεράπετρα που στο παρελθόν είχε σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων,ο πρόεδρος του τοπικού  περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ  κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος λέει ότι, «η Κρήτη έχει δείξει στο παρελθόν την καλή διάθεση φιλοξενίας και αλληλεγγύης, αλλά και τον ανθρωπισμό της και στηρίζει κάθε προσπάθεια υπέρ των προσφύγων, αλλά ξέρω ότι ο κόσμος τους διαχωρίζει. Άλλη αντιμετώπιση έχει στους πρόσφυγες που είναι θύματα πολέμου οι οποίοι προσφεύγουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να επιβιώσουν, και είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση προς τους οικονομικούς μετανάστες, τους οποίους κάποιες χώρες που έχουν ανάγκη εργατικών χεριών τους κρατάνε, διαφορετικά τους επιστρέφουν στην πατρίδα τους, όπως κάνουμε στην Ελλάδα με τους Πακιστανούς. Το αίσθημα αλληλεγγύης του κόσμου είναι διαφορετικό ανάλογα  με την περίπτωση. Ωστόσο ξέρουμε όλοι, ότι η Κρήτη και φυσικά η Ιεράπετρα δεν έχουν καμία σχετική υποδομή για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες η μετανάστες», εξηγεί ο κ Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

«Τους πρόσφυγες τους καλύπτει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και έχουν δικαίωμα να συνεχίσουνε να πάνε όπου θέλουν και ας μιλάνε κάποιοι για συρματοπλέγματα τείχη και φράκτες, με τα οποία κάποιες χώρες παραβαίνουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Παραβαίνουν τις αρχές του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού, που θα έπρεπε να διέπουν την Ευρώπη. Αν όμως έρθουν μετανάστες εδώ , τότε θα μιλάμε για κρατητήρια  για μια άλλη Αμυγδαλέζα.

Αν μας πούνε για μια προσωρινή διαμονή προσφύγων και σε άλλες πόλεις πέρα από την Αθήνα , αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές. Υποστήριξη και από τον ΕΕΣ αλλά και από τον απλό κόσμο πιστεύω ότι θα υπάρξει, όπως υπήρχε πάντα. Από τη δεκαετία του 1980 φιλοξενούμε καραβιές ολόκληρες στα στάδια και στα γυμναστήρια μας. Δεν θα πούμε όχι, αν πρόκειται για λίγες μόνο μέρες. Μόνιμη εγκατάσταση φιλοξενίας στην Ιεράπετρα και απ' ότι ξέρω σε όλη την Κρήτη δεν υπάρχει», καταλήγει ο κ.  Μαμαντόπουλος.

Στο ενδεχόμενο να κληθεί και η Ιεράπετρα να φιλοξενήσει πρόσφυγες ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Αργύρης Πανταζής είναι ξεκάθαρος.

Δεν υπάρχουν μόνιμες, ούτε προσωρινές εγκαταστάσεις

«Η Ιεράπετρα φημίζεται για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, όμως αυτό το έχει κάνει για ένα μικρό διάστημα 10-15 ημερών. Έχουμε φιλοξενήσει μέχρι και 600 πρόσφυγες με μεγάλη επιτυχία. Δεν υπάρχουν όμως μόνιμες αλλά ούτε και προσωρινές εγκαταστάσεις, προκειμένου να φιλοξενήσουμε μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει λόγω πολέμου τη χώρα τους. Αν μας ζητηθεί , θα πρέπει το αίτημα να συνοδεύεται και  από τις απαραίτητες πιστώσεις, και αν μη τι άλλο , να προηγηθεί μια συνεννόηση με το Δήμο.

Αν φτάσουμε στην ανάγκη να φιλοξενήσουμε εδώ κάποιους ανθρώπους υπό προϋποθέσεις , ο κόσμος  θα  ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας για βοήθεια. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι,  εαν έχουμε τις υποδομές για να τους φιλοξενήσουμε ανθρώπινα», καταλήγει ο αντιδήμαρχος κ Αργύρης Πανταζής.

Ρεπορτάζ:Νίκος Πετάσης

Σχόλια