default-image

Απαντήσεις για τα κουνούπια

Χανιά
Απαντήσεις για τα κουνούπια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλες και σοβαρές είναι οι προσπάθειες να ενταχθεί το Λίντο στο αποχετευτικό δίκτυο, καθώς οι βόθροι των σπιτιών συντελούν μαζί με άλλους παράγοντες στην υποβάθμιση της περιοχής, με τα κουνούπια και τα τρωκτικά να κάνουν... πάρτι, όπως μας απάντησε χθες ο γενικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου Χάρης Παπαματθαιάκης.

Την ίδια ώρα, η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ευριπίδη Κουκιαδάκη στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας είναι ότι φέτος έχουν γίνει ήδη δύο ψεκασμοί από κονδύλια του περυσινού προγράμματος ψεκασμών, ενώ πολύ σύντομα θα ξεκινήσει να υλοποιείται και το νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών.  

Η "Νέα Κρήτη" ανέδειξε χθες το πρόβλημα των κουνουπιών, ενώ σε ρεπορτάζ στο Λίντο κατέγραψε και μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως τα τρωκτικά, τα σκουπίδια, τα λύματα που κατά καιρούς αδειάζουν κάποιοι επιτήδειοι στο ποτάμι, αλλά και την έλλειψη του αποχετευτικού στην οδό Ευρυτανίας και των κάθετων προς αυτήν οδών. Οι κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν στη "Ν.Κ." - μεταξύ άλλων - το σοβαρό παράπονό τους για την έλλειψη αποχετευτικού, αλλά και για το γεγονός ότι κατά διαστήματα ξεχειλίζει το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΗ στην κοίτη του ποταμού και υπάρχει διαρροή ανεπεξέργαστων λυμάτων.

Αμέσως μόλις διάβασε το ρεπορτάζ ο κ. Παπαματθαιάκης, επικοινώνησε με την εφημερίδα μας και ζήτησε να καταγράψουμε την παρακάτω δήλωση: «Η ΔΕΥΑΗ από το 2013 έχει έτοιμη μελέτη και υπέβαλε πρόταση για συνολική παρέμβαση με νέα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης και ακάθαρτα με τις αντίστοιχες παροχές, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. Το ενέταξε σε ένα μεγαλύτερο έργο, το οποίο λέγεται "Κατασκευή δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές της πόλης του Ηρακλείου", προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Και υποβάλαμε στις 30-05-2013 αίτημα χρηματοδότησης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης. Μας απάντησαν μετά από 5 μήνες στις 2-10-2013 ότι μας απέρριψαν την αίτηση, λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, παρά το γεγονός ότι αξιολογήθηκε θετικά».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «δεν έφτασαν τα χρήματα για να χρηματοδοτηθεί αυτή η παρέμβαση, η οποία περιελάμβανε την οδό Ευρυτανίας και παρόδους αυτής. Αλλά εμείς στη συνέχεια κάναμε νέο αίτημα χρηματοδότησης στο ΕΠΠΕΡΑΑ, το 12ο του 2013. Το αίτημά μας όμως δεν απαντήθηκε καν, διότι είχαν ήδη προεντάξει πολλά έργα και δεν είχαν τόσα χρήματα και έκοψαν ό,τι μπορούσαν για να μπορέσουν να προπληρώσουν τα έργα που είχαν εντάξει».

Ο Χάρης Παπαματθαιάκης διαβεβαιώνει τους κατοίκους: «Είμαστε έτοιμοι ευθύς, όταν υπάρξει κατάλληλο πρόγραμμα, να επαναφέρουμε το αίτημα χρηματοδότησης. Και να σας πω ότι σε αυτό το 1.900.000 ευρώ είναι μέσα και παρέμβαση σε όμβρια, αποχέτευση και ύδρευση όλης της περιοχής της Χρυσοπηγής».

Για το αντλιοστάσιο που ξεχειλίζει, ο ίδιος απαντάει λέγοντας πως αυτό προβλέπεται με βάση τις ανάγκες λειτουργίας του έργου και όταν μπλοκάρει σκόπιμα αφήνονται αυτές οι διαρροές, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο δίκτυο, κάτι όμως που συμβαίνει ελάχιστες φορές. Αυτό που και ο ίδιος ο κ. Παπαματθαιάκης δέχεται είναι το φαινόμενο ότι πολλοί ασυνείδητοι επαγγελματίες βυτιοφορείς αδειάζουν παράνομα στον ποταμό, για να αποφύγουν το κόστος του Βιολογικού.

«Όταν οι κάτοικοι τούς εντοπίζουν θα πρέπει να παίρνουν αμέσως την Αστυνομία. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Δε χαριζόμαστε σε κανέναν», καταλήγει.

Ε. ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗΣ

«Έχουν γίνει ψεκασμοί»

Χθες, εξάλλου, είχαμε απάντηση και από τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη. «Ψεκασμοί έχουν γίνει στην περιοχή και μάλιστα δύο μες στο χειμώνα. Τώρα θα γίνει άλλος ένας, ενώ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες έναρξης των ψεκασμών για τη νέα περίοδο υλοποίησης του προγράμματος».

Για τη μυοκτονία των ποντικών, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης απαντά ότι το πρόβλημα το παρακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης και, όπου χρειάζεται να κάνει παρεμβάσεις, τις κάνει την κατάλληλη στιγμή.

Ρεπορτάζ:

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News