default-image

Στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

Ελλάδα
Στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον ερχόμενο Μάιο προγραμματίζεται να επισκεφθεί το Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, στο πλαίσιο των εορτασμών της Χιλιετίας ρωσικού μοναχισμού στον Άθω, μια εορτή, που σημαίνει πολλά για τη ρωσική Ορθοδοξία, αλλά συναντά και τις επιφυλάξεις πολλών αγιορειτών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι αμφισβητούν την ακρίβεια της ρωσικής χρονολόγησης. 

Όπως αναφέρει το ellada-russia.gr, στο πρόγραμμα των ταξιδιών του Ρώσου Πατριάρχη αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αλεξάντρ Βόλκοφ, ο οποίος χαρακτήρισε την πατριαρχική επίσκεψη στον Άθω «αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς αυτής».

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Αμανατίδης δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια και υποστήριξη σε κάθε πρωτοβουλία, που θα λάβει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να τιμηθεί και εορτασθεί με τον δέοντα τρόπο το σημαντικό αυτό γεγονός» του ιωβηλαίου της ρωσικής μοναστικής ιστορίας.

Μετά τον Άθω ο Πατριάρχης Κύριλλος θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις εργασίες της Πανορθοδόξου Συνόδου, που διοργανώνεται το διάστημα 16-27 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι ο ίδιος δεν σχεδιάζει επίσκεψή στην Ελλάδα εντός του 2016 και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κατορθώσει να ταξιδεύσει στον Άθω «γι' αυτήν την σημαντική επέτειο» ο πρόεδρος Πούτιν.

Πάντως, την επομένη της δήλωσης Λαβρόφ ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του προέδρου Πούτιν ταξίδι στο Άγιο Όρος το Μάιο.

Προφανώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο προετοιμάζεται από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όμως ο Β.Πούτιν φαίνεται πως δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική του απόφαση εάν και πότε ακριβώς θα πραγματοποιήσει το ταξίδι του στο Άγιον Όρος εντός του έτους για να τιμήσει την ξεχωριστή για τη ρωσική Ορθοδοξία επέτειο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News