Ειδήσεις

Έκρηξη προσφυγικών ροών,στο χάρτη και η Κρήτη;

Κορύφωση του προσφυγικού δράματος, με αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα μας και με αναγκαία διεύρυνση των δομών υποδοχής σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, "βλέπουν" διεθνείς και εγχώριοι εμπλεκόμενοι παράγοντες. Τα όσα ειπώθηκαν ή προαναγγέλθηκαν μέσω του Ράδιο 9,84 είναι άκρως αποκαλυπτικά...

Για «απόλυτη συντριβή» και «υποκρισία» των χωρών της Ε.Ε. έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Γεωργία Σπυροπούλου, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, εξηγώντας γιατί το «παιχνίδι» με τα κλειστά σύνορα βορείως της Ελλάδας αποκαλύπτει στη ουσία την ανυπαρξία στρατηγικής της Ε.Ε. στο θέμα, αλλά και τα προβλήματα που καλείται ουσιαστικά να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Κατά την ίδια είναι προφανές πλέον ότι η Ευρώπη μετατρέπεται και νομικά σε περίκλειστο φρούριο, ματαιοπονώντας ότι θα ανακόψει τα κύματα των προσφύγων, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί άμεσα ότι οι δομές, οι υποδομές και η υποδοχή θα πρέπει να αποκτήσουν οργανωμένα χαρακτηριστικά σε όλη τη χώρα.

«Έχει χαθεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δικαιωμάτων, όπως το άσυλο για κάθε πρόσφυγα που βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος», υπογράμμισε μιλώντας επίσης στον Γιώργο Σαχίνη η εντεταλμένη εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Στέλλα Νάνου. Η ίδια αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται ροές 5 χιλιάδων προσφύγων ημερησίως στην Ελλάδα.

Παράλληλα η κ. Νάνου επισήμανε με έμφαση πως κατά την Ύπατη Αρμοστεία η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει σε επίπεδο ανθρωπιστικό το θέμα και όχι με λογικές στρατικοποίησης.

Καμπανάκι για τις σοβαρές καθυστερήσεις και τα στενά πλέον ασφυκτικά περιθώρια της κυβέρνησης χτύπησε, μέσω του ραδιοφωνικού αέρα του 9,84, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και πρώην γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ., επί κυβέρνησης Σαμαρά, Άγγελος Συρίγος.

«Η Ελλάδα, ανεξάρτητα από την ανύπαρκτη ενιαία πολιτική της Ε.Ε. στο προσφυγικό, την ώρα που οι χώρες-μέλη είναι σε απόλυτο πανικό, έχει ένα περιθώριο μόλις 3 μηνών για να ολοκληρώσει όσα δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Διαφορετικά, το Μάιο η Ελλάδα θα απομονωθεί πλήρως και οριστικά», σημείωσε ο κ. Συρίγος, ο οποίος προχώρησε σε μια επισήμανση που αν μη τι άλλο θα ανάψει πολλή συζήτηση και σε τοπικό επίπεδο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το προσφυγικό θα πρέπει να απασχολήσει όλες τις Περιφέρειες και Δήμους της χώρας, αφού, χωρίς χώρους προσωρινής ασφαλούς εγκατάστασης για ημερήσιες ροές 3-5 χιλιάδων ανθρώπων το επόμενο διάστημα, θα υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής κοινωνικής ανάφλεξης!

«Ο χρόνος τελειώνει και μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους για τη στροφή της και την αποτελεσματικότητα των βημάτων της στη λύση του προσφυγικού», ήταν το μήνυμα που έστειλε, μιλώντας στο ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουγλεράκη, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης.

«Τα προσεκτικά βήματα σημαίνουν παραμονή στη Σένγκεν», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε πως πραγματικά βρισκόμαστε στη δίνη ενός κυκλώνα με την κυβέρνηση να κρατά την τύχη μας στα χέρια της.

Μάλιστα ο κ. Κεφαλογιάννης σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ε.Κ, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Δημοψήφισμα στην Βρετανία και το Μεταναστευτικό αναφέρθηκε  στον ρόλο της Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η γείτονα χρησιμοποιεί το προσφυγικό για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επεσήμανε επίσης

Τεράστιες ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Που συνεχίζονται αμείωτες.        Δυστυχώς, η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό προσδοκώντας σε δικά της οφέλη. Εξισώνει την ανάσχεση των ροών με την ενταξιακή της πορεία. Αφήνει ανεξέλεγκτους τους παράνομους διακινητές. Παζαρεύει με την Ευρώπη τη ελεύθερη διακίνηση στην Ευρωπαική Ένωση των πολιτών της την ίδια ώρα που δέχεται χωρίς υποχρέωση βίζας όλους τους κατοίκους της Βόρειας Αφρικής.

Δεν εφαρμόζει τα πρωτόκολλα επανεισδοχής που παραμένουν αδρανή από το 2011. Δεν τηρεί καμία δέσμευση που έχει αναλάβει. Δεν δέχεται πίσω κανέναν παράνομο μετανάστη που η ίδια έχει στείλει στην Ευρώπη.

Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό στην Τουρκία ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι το κλειδί που θα της ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το «σταματάς τις ροές, παίρνεις την ένταξη».

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε κάτι πολύ σημαντικό.

Τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα Ευρώπης. Και η Ευρώπη πρέπει να τα προστατεύσει.  

Το κλείσιμο των συνόρων και η μερική κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν δεν δίνουν λύση στο προσφυγικό πρόβλημα.

Όλοι μαζί με ευθύνη και σοβαρότητα θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις.

Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη και θέλει και μπορεί. Και θα το πετύχει.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια