default-image

Καμπανάκι ανομβρίας: Σε κίνδυνο τα αποθέματα του Αποσελέμη

Καμπανάκι ανομβρίας: Σε κίνδυνο τα αποθέματα του Αποσελέμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των βροχοπτώσεων στο νησί καθώς πάνω από 50% έχουν μειωθεί οι βροχοπτώσεις από Νοέμβριο μέχρι και σήμερα ενώ αν συνεχιστεί το καλό σκηνικό του καιρού και για τον επόμενο ενάμιση μήνα, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη τραγικά καθώς θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και ποιότητας ελέγχου Ηρακλείου, στο Ηράκλειο, από 625 χιλιοστά τη βροχομετρική περίοδο 2014-2015, μειώθηκε στα 200 χιλιοστά.

Στο Ρέθυμνο, από 862 χιλιοστά που ήταν τη βροχομετρική περίοδο 2014-2015, φέτος μειώθηκαν στα 435.

Στους Αγίους Πάντες στα Χανιά, από 1.105 χιλιοστά πέρυσι, μειώθηκε στα 520.

Στο Λιονέτο του Οροπεδίου Λασιθίου, από 1031 πέρυσι, μειώθηκε στα 572 χιλιοστά.

Στη Σητεία, από 583 μειώθηκε στα 204.

Στην Αγία Βαρβάρα, από 1258 χιλιοστά, μειώθηκε στα 646.

Στο Ασήμι, από 872 χιλιοστά μειώθηκε στα 306.

Στο Τυμπάκι, από 688, μειώθηκε στα 282.

Και στις Αρχάνες, από 812 χιλιοστά μειώθηκε στα 315.

Πρόκειται για την χειρότερη χρονιά των τελευταίων χρόνων όπως δηλώνει ο Διευθυντής της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης ο οποίος θα έχει ακριβή στοιχεία στα χέρια του, τον ερχόμενο μήνα, οπότε θα υπάρξει αναλυτική εικόνα για τα ποσοστά μείωσης των βροχοπτώσεων.

« Η κατάσταση είναι δραματική.  Από το Νοέμβριο μέχρι και τον Φλεβάρη η μείωση είναι 50% ενώ σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης η μείωση υπερβαίνει το 50%. Τα φράγματα δεν γέμισαν ενώ σε ότι αφορά στα υπόγεια νερά δεν έχουμε επαναπλήρωση.  Εκτιμώ, ότι οι αντλήσεις θα είναι περιορισμένες.  Είναι μια κακή χρονιά και με ελάχιστα χιόνια φέτος, τα οποία συντηρούν τις μεγάλες πηγές της Κρήτης και τους υδροφορείς με το λιώσιμο τους.

Στις πεδιάδες αλλά και στα βόρεια παράλια του νομού θα υπάρξει πρόβλημα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ενώ θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για τις καλλιέργειες.

Ας ελπίσουμε να έχουμε βροχοπτώσεις τον επόμενο μήνα και χιονοπτώσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης.

Η ανομβρία αναμένεται να επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στις καλλιέργειες η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έρχονται να δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στους αγρότες της Κρήτης, που την ίδια ώρα δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η πρώιμη ανθοφορία της ελιάς θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή, η οποία θα μειωθεί σημαντικά, όπως δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Σπύρος Λιονάκης ο οποίος παρακολουθεί το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

Καμπανάκι κινδύνου από την ανομβρία και για το Φράγμα Αποσελέμη 

« Αυτή τη στιγμή οι ποσότητες νερού στο Φράγμα Αποσελέμη αγγίζουν τα 16 εκατομμύρια ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα καταναλωθούν 10 με 12 εκατομμύρια κυβικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα απομείνουν 4 εκατομμύρια, αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις», δήλωσε στην Κρήτη ΤV o διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Λευτέρης Κοπάσης.

Επιστήμονες εύχονται να ανοίξουν άμεσα οι κρουνοί του ουρανού ενώ …ποντάρουν και στις …«άσπρες μέρες για την αποφυγή των τεράστιων επιπτώσεων που θα επιφέρει η ανομβρία στον πρωτογενή τομέα.

Παρακολουθείστε σήμερα τα αναλυτικά στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στο νησί, καθώς και ποιες περιοχές απειλούνται από ανομβρία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV στις 20.45.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News