default-image

Η παιδική κακοποίηση και συνέπειες στην ενήλικη ζώη

Κρήτη
Η παιδική κακοποίηση και συνέπειες στην ενήλικη ζώη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην σκιά των κρουσμάτων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Κρήτη μετά και το πρόσφατο περιστατικό με τον δάσκαλο από την Ιεράπετρα, ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου παρουσίασε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" τις συνέπειες που μπορεί να έχει η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Πρόκειται για ένα ψυχικό τραύμα που δε σταματά ποτέ να αιμορραγεί με την αντιμετώπιση του να είναι αποτελεσματική μόνο αν η ίδια η οικογένεια μαζί με ειδικούς θέσουν τις βάσεις για να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα του παιδιού τους.

Οι πρώτες συνέπειες μετά από ένα περιστατικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφονται στην ψυχοσύνθεση του μετέπειτα ενήλικα σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου με τις λεγόμενες διαταραχές πανικού όπως είναι κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα, σεξουαλική δυσλειτουργία, αισθήματα ντροπής, ενοχής και "βρομιάς", αισθήματα αναξιότητας, δυσκολίες στην εργασία και τις διαπροσωπικές σχέσεις, εξάρτηση από ουσίες, θυματοποίηση σε κακοποιητικές σχέσεις, διαταραχές στη πρόσληψη τροφής.

Σε ένα επόμενο στάδιο και εφόσον από την παιδική ηλικία το πρόβλημα των θυμάτων δεν αντιμετωπιστεί οι ενήλικες που βίωσαν αυτή την τραυματική εμπειρία κατά το παρελθόν καταγράφουν στην καθημερινότητα τους σεξουαλικές συμπεριφορές έντονες (αυνανισμός), σεξουαλικές γνώσεις από μικρή ηλικία που το παιδί δε θυμάται πώς αποκτήθηκαν, κανένα ή υπερβολικό ενδιαφέρον για το σεξ, σεξουαλική δυσλειτουργία, δεν αντέχουν το άγγιγμα σε ορισμένα σημεία του σώματος, παράλυση, αδυναμία να πουν "όχι" σε σεξουαλικά αιτήματα και τέλος φαντασιώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Το μυστικό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από την πρώτη στιγμή που ανακαλύπτεται γιατί πολλές φόρες η απόκρυψη του έχει τραγικές συνέπειες στην ενήλικη ζωή του παιδιού.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_g51vcy4f/

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News