default-image

Σάλος από το εξώδικο που τάραξε το χώρο της υγείας

Κρήτη
Σάλος από το εξώδικο που τάραξε το χώρο της υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε η αποκάλυψη του neakriti.gr για το εξώδικο που απέστειλαν οι παιδίατροι κέντρων υγείας του νομού Ηρακλείου αναφορικά με τις εφημερίες τις οποίες καλούνται να κάνουν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, ζητώντας τα αυτονόητα: να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας, να κινητοποιηθεί η ΔΥΠΕ Κρήτης και να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι ασθενείς.

Μάλιστα η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αναγκάστηκε να απαντήσει στο ρεπορτάζ αποδεχόμενη ότι οι ελλείψεις στο χώρο της υγείας είναι τεράστιες, υποσχόμενη ότι θα δοθεί σύντομα λύση στο θέμα, χωρίς όμως να σχολιάζει το παραμικρό για τη συγκεκριμένη κίνηση των γιατρών η οποία θεωρείται σχεδόν πρωτοφανής.

Σπάνια και ύστατη κραυγή παρέμβασης

Είναι ίσως από τις λίγες φορές που οι γιατροί αναγκάζονται με δραματικό τρόπο  να επιστρατεύσουν το ύστατο μέσο με αποδέκτη Υγειονομική Περιφέρεια και έστω και μέσω του εγγράφου αυτού να ταράξουν τα «λιμνάζοντα ύδατα» καθώς τα κενά θεωρούνται πλέον συνηθισμένα και επιθυμούν επιτέλους να δουν τους φορείς υγείας να παίρνουν δραστικά μέτρα. Παρόλα αυτά δεν θέλησαν να μιλήσουν για το εξώδικο, περιμένοντας μόνο να συμβάλλει στην αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί.  

Στο πλευρό τους τάχθηκαν όχι μόνο απλοί πολίτες αλλά και διευθυντές των κέντρων υγείας που γνωρίζουν τον καθημερινό αγώνα. Σύμφωνα με το Γιάννη Χριστοφορίδη διευθυντή του κέντρου υγείας Βιάννου «εννοείται  ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των παιδιάτρων καθώς ζητούν τα αυτονόητα ,αλλά όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα και στο χώρο της υγείας.Είναι δύσκολο να δοθούν λύσεις». Πάντως ανέφερε  ότι οι μετακινήσεις αποτελούν πλέον καθημερινότητα στα κέντρα υγείας αφού και στη Βιάννο, γιατρός του κέντρου υγείας εφημερεύει και στο ΠΑΓΝΗ με αποτέλεσμα να μετακινείται γιατρός από την Αγία Βαρβάρα και να μεταφέρεται στη Βιάννο.

Μετά το εξώδικο… υπόσχονται λύσεις   

Μετά το εξώδικο πάντως η ΔΥΠΕ Κρήτης παραδέχεται ότι χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των παιδιάτρων πολλές δομές θα είχαν καταρρεύσει γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρα αποδοχή των δύσκολων συνθηκών υπο τις οποίες επιτελείται το έργο αφού όπως έγραψε το neakriti.gr αρχικά ζητήθηκε από τους γιατρούς να κάνουν ακόμα και τρεις εφημερίες το μήνα. Εξάλλου και η διευθύντρια του Βενιζελείου υποσχέθηκε ότι το πολύ σε δύο μήνες θα υπάρξει το πολυπόθητο προσωπικό που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία.

<a href=

«Δεν διανύουν αποστάσεις!»

Σε ότι αφορά τους γιατρούς - λάστιχο, που μετακινούνται από κέντρο υγείας σε άλλο κέντρο υγείας και νοσοκομείο ,την  απόλυτη ελληνική «πατέντα» δηλαδή…. η απάντηση της η 7η ΥΠΕ αναφέρει ότι «είναι  γνωστό ότι σχεδόν κανένας Γενικός Ιατρός δεν διαμένει στην έδρα των Κέντρων Υγείας» άρα θεωρείται ότι δεν διασχίζουν και πολλά χιλιόμετρα. Μόνο που δεν έχει σημασία εάν οι γιατροί διασχίζουν μια μεγάλη απόσταση για να πάνε πρώτα στο κέντρο υγείας ή στη συνέχεια για να φτάσουν στο νοσοκομείο. Σημασία έχει ότι διανύουν απόσταση, δουλεύουν συχνά με ελάχιστο ύπνο και θα πρέπει ακόμα και σε ένα τμήμα διαλογής νοσοκομείου να έχουν διαύγεια και επαγρύπνηση, σε εφημερίες με πληθώρα ασθενών και δύσκολες συνθήκες… Κι αν κάτι πάει στραβά, θα φέρουν και ευθύνη.

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης σημειώνει ακόμη ότι η  συμμετοχή των Γενικών Ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική, με τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

Το μόνο που θα είχαν να σχολιάσουν οι Κρητικοί που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το σκληρό  «μνημόνιο « και στις δομές υγείας είναι να παραθέσουν και πάλι το παράδειγμα των κέντρων υγείας. Στο Αρκαλοχώρι τα πρωινά μετακινούνται  γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία (Αρχάνες, Αλάγνι, Πεζά, Γαρίπα και Σχοινιάς) για να καλύψουν τις ανάγκες. Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί από τους γιατρούς του κέντρου υγείας να πηγαίνουν στα νοσοκομεία στο τμήμα διαλογής, λόγω έλλειψης προσωπικού!."Γύρω γύρω όλοι"δηλαδή και στη μέση ο πολύπαθος χώρος της υγείας.

Εθελοντικά μετακινούνται ελάχιστοι, αναγκαστικά όμως πολλοί που σηκώνουν στις πλάτες τους ενα δύσκολο έργο…

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News