Ειδήσεις

Σαπίζουν τα προϊόντα της Κρήτης στα σύνορα

Στο χείλος του γκρεμού δεκάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Καθημερινά δεκάδες νταλίκες εξαγωγικών εταιρειών που φθάνουν  στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα παίρνουν το δρόμο της επιστροφής προκειμένου να καταστραφούν προϊόντα υποβαθμισμένης πλέον ποιότητας, που έχουν μείνει πάρα πολλές ημέρες στις εθνικές οδούς.

Ενεργό δράση αναλαμβάνουν αγροτικοί φορείς της Κρήτης που ετοιμάζουν απόβαση στον Προμαχώνα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να πείσουν τους συνάδελφούς τους απεργούς αγρότες να ανοίξουν τα σύνορα, καθώς η αδυναμία των φορτηγών ψυγείων, να φτάσουν στις αγορές της Ευρώπης, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση των ευπαθών κηπευτικών και φρούτων, τα οποία παράγονται αυτή την περίοδο, εκτός από την Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εξαιτίας τούτου κλεισίματος των δρόμων στις εθνικές οδούς ,η Κρήτη των κηπευτικών έχει υποστεί ήδη τεράστια οικονομική ζημιά, παρκαρισμένα φορτηγά λόγω του αγροτικού αγώνα βρίσκονται επ αόριστόν στα σύνορα, ενώ οι εξαγωγικοί φορείς κάνουν  λόγο για την επέλαση των Τούρκων εξαγωγέων σε μεγάλες αγορές, όπως εκείνες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίες έχουν χαθεί για τους Έλληνες προσωρινά και φοβούνται μη χαθούν οριστικά.

Επειδή τα κηπευτικά δεν είναι ούτε ρύζι, ούτε μπαμπάκι να αποθηκευτεί και να διατεθεί τους επόμενους μήνες στην αγορά και επειδή τα ευπαθή κηπευτικά και φρούτα, πρέπει να καταναλωθούν σε λίγες μόνο ημέρες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ο αποκλεισμός των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τους ίδιους τους αγρότες.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη το μέλος της Διοίκησης του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου της Ιεράπετρας  Μάνος Καπαράκης.

Η Τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων να φτάσουν στις αγορές αποφάσισε να επιδοτήσει τους Τούρκους εξαγωγείς, τα προϊόντα των οποίων ήδη βρίσκονται στα ράφια των αγορών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και εκεί που μέχρι τώρα υπήρχαν να ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Ελλάδας, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, καθημερινά επιστρέφουν πενήντα νταλίκες στις εξαγωγικές εταιρίες, προκειμένου να καταστραφούν αγροτικών προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας, που έχουν μείνει πάρα πολλές ημέρες στις εθνικές οδούς.

Στο μπλόκο Προμαχώνα μεταβαίνουν αγρότες από την Ιεράπετρα και τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας, την Άρβη, Ψαρή Φοράδα και τα Χανιά στην προσπάθεια τους να πείσουν τους συναδέλφους τους να ανοίξουν τα σύνορα καθώς τόνοι αγροτικών προϊόντων παραμένουν απούλητα με τη ζημιά σε καθημερινή βάση μόνο για την Κρήτη να φθάνει στα 200.000 ευρώ.

Τι αποφάσισαν

Συνεδρίασε χθες Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής του Δήμου Ιεράπετρας και συμφωνήθηκε ότι απαιτούνται άμεσες δράσεις γνωστοποίησης του προβλήματος προς αποφυγή περαιτέρω ζημιάς.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χτες Τρίτη 23-2-2016, στις 7μμ, παρουσία εκπροσώπων Οργανώσεων Παραγωγών από την Ιεράπετρα και τη νότια πλευρά του Νομού Ηρακλείου.

Κοινή θέση όλων η καταστροφή που συντελείται στην παραγωγή μας, με αφορμή τα συνεχιζόμενα ασφυκτικά μπλόκα στις εθνικές οδούς - κόμβους σύνδεσης με γειτονικές χώρες.

Συμφωνήθηκε ότι απαιτούνται άμεσες δράσεις γνωστοποίησης του προβλήματος προς αποφυγή περαιτέρω ζημιάς, αλλά και για συμπαράσταση στους συναδέλφους αγρότες-αγωνιστές, υποστηρίζοντας τρόπους αντίδρασης, με περισσότερη επιτυχία τόσο προς την διακίνηση της παραγωγής όσο και την ευρεία κοινωνική αποδοχή του αγώνα που συντελείται.

Αποφασίστηκε άμεση μετάβαση Κρητικών Συνδικαλιστών και Συνεταιριστών στον Προμαχώνα, την Πέμπτη 25-2-2016, με σκοπό την από κοινού συζήτηση για τη βελτίωση των τρόπων κλιμάκωσης του αγροτικού αγώνα και επίσης της λύσης στο πρόβλημα των επ' αόριστο παρκαρισμένων φορτηγών εκατέρωθεν των συνόρων, με αγροτικά προϊόντα, να αποσυντίθεται, μαζί με τις ελπίδες των παραγωγών της Κρήτης για καλή πώληση.

Mεταβαίνουν στον Προμαχώνα για τον ίδιο σκοπό, συνάδελφοι από Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο.

Προς τους συναδέλφους της βόρειας Ελλάδας, επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας:

«Πιστεύουμε στη δύναμη σας, στηρίζουμε τους αγώνες σας, αγωνιζόμαστε κι εμείς και με το μυαλό και με το σώμα. Και όπως σίγουρα είδατε δε φοβόμαστε ούτε μπρος στα χημικά των ΜΑΤ. Πιέζουμε και έχει αποτέλεσμα. Είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Όλοι μαζί - όλοι ένα».

Ρεπορτάζ:

Νίκος Πετάσης

Σχόλια