default-image

Σήμα κινδύνου για τους "ανεπιθύμητους επισκέπτες"

Κρήτη
Σήμα κινδύνου για τους "ανεπιθύμητους επισκέπτες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα και στις χαμηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου - πολύ δε περισσότερο σήμερα με τις ζέστες του Φεβρουαρίου - τα κουνούπια κάνουν κανονικά τις επιθέσεις τους στην περιοχή του Λίντο.

Η "Νέα Κρήτη" βρέθηκε χθες στην περιοχή και κατέγραψε τις εκκλήσεις των κατοίκων. Κάτοικοι αλλά και οι εκπρόσωποί τους τονίζουν ότι ζητούν από τα αρμόδια όργανα να εφαρμόσουν άμεσα πρόγραμμα καταπολέμησης, όχι μόνο των κουνουπιών, αλλά και των ποντικών, που όπως λένε «μοιάζουν με κουνέλια»!

Φωλιές αρουραίων "Δείτε εδώ τι γίνεται, Σκάβουν οι αρουραίοι κάτω από το πεζοδρόμιο, Βάζουμε διαρκώς τσιμέντο, αλλά τίποτα δεν γίνεται", λέει η κυρία Σοφία που ζητάει άμεση καταπολέμηση κουνουπιών και ποντικιών.

Στην οδό Ευρυτανίας, τα σπίτια που βρίσκονται πιο κοντά στην κοίτη του ποταμού αντιμετωπίζουν και τα σοβαρότερα προβλήματα. Όπως το σπίτι της κυρίας Σοφίας. Μας δείχνει κάτω από το πεζοδρόμιο του σπιτιού της. «Δείτε εδώ τι γίνεται. Σκάβουν οι αρουραίοι κάτω από το πεζοδρόμιο. Βάζουμε συνέχεια τσιμέντο, αλλά δε βλέπουμε να σταματούν. Είμαστε σε απόγνωση και ζητάμε από τους αρμόδιους να κάνουν αμέσως τους ψεκασμούς για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των κουνουπιών αλλά και των ποντικιών»...

Όσο για τα κουνούπια, «δεν έχει σταματήσει το πρόβλημα, ούτε την περίοδο του χειμώνα. Εμείς βάζουμε στα μωρά ειδική αλοιφή για να μην τα τσιμπάνε. Ακόμα και μες στο κρύο είχαμε κουνούπια».  

Μάλιστα, η ίδια θυμάται ότι μετά το έργο του παραλιακού μετώπου και μέχρι πριν από τρία-τέσσερα χρόνια η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη. «Ψέκαζαν πιο νωρίς, μπορεί να έκαναν και περισσότερους ψεκασμούς, καθαρισμούς κ.λπ., και για το λόγο αυτό να είχαμε πολύ λιγότερες ενοχλήσεις από τα κουνούπια. Δεν ξέρω τι έκαναν. Θυμάμαι πάντως ότι είχαν αλλού πρόβλημα κι εδώ ήμασταν καλύτερα. Τους παρακαλώ να κάνουν το ίδιο και φέτος. Εμένα προχθές το βράδυ με τσιμπούσαν τα κουνούπια και δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Και είναι ακόμα χειμώνας. Δεν αντέχεται η κατάσταση. Και φανταστείτε τι έχει να γίνει τώρα που θα μπει η άνοιξη και το καλοκαίρι»!

Μικρά παιδιά

«Έρχομαι εδώ με τα παιδιά μου για να δουν τον παππού και τη γιαγιά και πραγματικά φοβάμαι μην τα τσιμπήσει κάποιο κουνούπι και αρρωστήσουν. Η κατάσταση είναι άσχημη», λέει στην εφημερίδα μας και ο Αλέξανδρος. Ένας νέος άνθρωπος, που ζητάει από τους αρμόδιους, είτε πρόκειται για τη δημοτική Αρχή, είτε για την Περιφέρεια Κρήτης ή και για το κράτος γενικότερα, να καθαρίζουν τον ποταμό, να μαζεύουν τα σκουπίδια και να λάβουν μέριμνα για τα λύματα που κάποιοι ασυνείδητοι αδειάζουν σε ανύποπτο χρόνο με τα βυτιοφόρα τους από την περιοχή όπου βρίσκεται η ΕΡΤ.

Ο Αλέξανδρος, δείχνοντάς μας τα σκουπίδια, μας είπε: «Πρώτα και κύρια θα ήθελα να καθαριστεί η κοίτη. Γιατί και πάλι σε μια ξαφνική νεροποντή θα κινδυνέψουν εδώ οι άνθρωποι. Πέρυσι, όταν έγιναν οι μεγάλες πλημμύρες, οι γονείς μου είχαν πάρει όλα τα υπάρχοντά τους και είχαν ανέβει πάνω στους δρόμους».

Λύματα συχνά

Ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λίντο Κώστας Θεοδοσούλης επιβεβαιώνει στην εφημερίδα μας τις καταγγελίες των κατοίκων για τα λύματα που κάποιοι ασυνείδητοι επαγγελματίες αδειάζουν πολλές φορές μέσα στον ποταμό του Λίντο, με στόχο να γλιτώσουν τα χρήματα που θα πλήρωναν αν τα μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού της ΔΕΥΑΗ.

«Κατά καιρούς, κάποιοι ασυνείδητοι την κάνουν τη δουλειά. Δεν ξέρω. Ψαχνόμαστε εδώ όταν θα δούμε κάτι. Έχουμε καλέσει το Λιμενικό. Έρχονται οι άνθρωποι, αλλά δεν έχουν εντοπίσει τους ασυνείδητους αυτούς», λέει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι κάτοικοι της οδού Ευρυτανίας και των κάθετων προς αυτή οδών μας είπαν ότι κατά διαστήματα χαλάει και το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΗ στην κοίτη του ποταμού και χύνονται στον ποταμό τα λύματα.

«Πέρυσι είχαμε πολλά νερά. Και όταν είχαμε λύματα, ο ποταμός τα έδιωχνε αμέσως προς τη θάλασσα. Φέτος όμως με τα λίγα νερά δεν έχει τρέξει σχεδόν καθόλου το ποτάμι και ό,τι και να πέσει μέσα δημιουργεί πρόβλημα»...

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοδοσούλης μιλάει για την ανάγκη «πρώτα η πρόληψη και μετά η καταστολή», ενώ ζητάει να γίνουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχουν μείνει στις καλένδες, όπως είναι η σύνδεση της περιοχής με το αποχετευτικό δίκτυο.

«Είμαστε εγκαταλελειμμένοι»

«Τα κουνούπια δεν έχουν σταματήσει καθόλου, ούτε ένα μήνα. Όλο το χρόνο είναι τόσα πολλά, που ακόμα και όταν έκανε πολύ κρύο, δεν ψόφησαν», τονίζει με αγανάκτηση και ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης. «Είναι παράξενα, είναι μεγάλα, πολλά είδη κουνουπιών, με τα οποία είχαμε πρόβλημα όλη την εποχή και όλο το χειμώνα»...

Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο και για πανικό στην περιοχή, στο άκουσμα της πιθανής εμφάνισης του "τίγρη". «Από τη στιγμή που θα δεις ένα κουνούπι να είναι λίγο παράξενο, αμέσως αρχίζει και ο πανικός», όπως λέει στην εφημερίδα μας. «Κι αν "τίγρης" είναι το κουνούπι που είναι ριγωτό, τέτοια έχει πάρα πολλά εδώ. Αλλά το σίγουρο είναι ότι και ένα απλό κουνούπι είναι ενοχλητικό και σίγουρα είναι και φορέας πολλών μικροβίων και ασθενειών»...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΝΤΟ

Μόνιμος εφιάλτης το αποχετευτικό

«Το αποχετευτικό είναι μόνιμο πρόβλημα για την περιοχή μας», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λίντο Τζαλάλ Ελ Χαντίμπ. «Έχει εγκριθεί μελέτη για το έργο αυτό. Έχουν εγκριθεί τα ποσά από το 2004. Αλλά ούτε η προηγούμενη δημοτική Αρχή, ούτε η σημερινή έκαναν κάτι για να προχωρήσει το έργο. Την ίδια ώρα, έχουμε τα λύματα που ρίχνουν κάποιοι, αλλά έχουμε και το Βιολογικό. Όταν βουλώνουν τα αντλιοστάσια του Βιολογικού, υπερχείλιση κάνουν μέσα στο ποτάμι. Οπότε δεν είναι μόνο οι ανεύθυνοι που οδηγούν τα βυτιοφόρα, για να μην πληρώσουν ένα ασήμαντο ποσό στο Βιολογικό Καθαρισμό»...

Όσο για τους συγκεκριμένους εγκληματίες που κάνουν αυτά τα πράγματα, ο κ. Χαντίμπ καταγγέλλει ότι «έρχονται συνήθως τα σαββατοκύριακα, όταν βρέχει, όταν φυσάει κ.λπ., που δεν μπορεί να τους ελέγξει κανείς και αδειάζουν μέσα στο ποτάμι».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του συλλόγου εκφράζει τα παράπονά του για το σκουπιδαριό, την απουσία οδοκαθαριστή, αλλά και τη συσσώρευση των όμβριων υδάτων όταν βρέχει, που μετατρέπουν τους δρόμους και τα σοκάκια του οικισμού σε λίμνες.

Ο Αλέξανδρος μας δείχνει τα σκουπίδια στην κοίτη του ποταμού στο Λίντο. Και καλεί δήμο και Περιφέρεια Κρήτης, να δείξουν μέριμνα ως προς την καθαριότητα της περιοχής, καθαρίζοντας τον ποταμό από καλάμια και σκουπίδια.

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News