default-image

Τραυματίστηκε μαθήτρια σε υπό κατάρρευση σχολείο

Κρήτη
Τραυματίστηκε μαθήτρια σε υπό κατάρρευση σχολείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σιδερένιο κουρτινόξυλο που έπεσε πάνω της την ώρα του μαθήματος λίγο έλειψε να σταθεί μοιραίο για την ζωή μίας μαθήτριας στο Λύκειο της Βιάννου.

Η κοπέλα ευτυχώς εκείνη τη στιγμή σύμφωνα με τις πληροφορίες έσκυψε γλυτώνοντας τα χειρότερα αφού το βαρύ αντικείμενο τη χτύπησε στο πόδι. Αφού τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου χωρίς πλέον να κινδυνεύει η υγεία της  και έχοντας η ίδια επιστρέψει στα μαθήματα της.

Το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες, έχει θορυβήσει έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα, την τοπική κοινωνία και την δημοτική αρχή της Βιάννου που ζητάει επιτακτικά εδώ και τώρα την άμεση κτιριακή αποκατάσταση του σχολείου .

"Το σιδερένιο κουρτινόξυλο ήταν βαμμένο στο χρώμα του ξύλου και δεν είχαμε καταλάβει ότι ήταν σιδερένιο. Ήταν βαρύ και η μαθήτρια στάθηκε τυχερή. Πλέον είναι καλά και θα γίνουν και όλες οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση του αλλά αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο," δηλώνει εμφανώς προβληματισμένος ο Δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης .

Ο φακός του neakriti.gr βρέθηκε στο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί το Γυμνάσιο και Λύκειο αποτυπώνοντας ενδεικτικά την άθλια κτιριακή κατάσταση σε ένα σχολείο που λειτουργεί από το 1921 και  θεωρείται από τα πρώτα σχολεία στην μεγαλόνησο.

Μπορεί να κλείνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής ,η λειτουργία του όμως και κυρίως του Λυκείου εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα παιδιά εδώ και χρόνια καλούνται να κάνουν μάθημα σε ένα σχολείο, παίζοντας την ζωή τους πολλές φορές κορώνα γράμματα .Τοίχοι έτοιμοι να καταρρεύσουν ,πεσμένοι σοβάδες, κουφώματα που μπάζουν, ανύπαρκτη μόνωση, παγκάκια κατεστραμμένα , εξωτερικά κάγκελα σαπισμένα ,αλλά και σπασμένα δίχως ίχνος ασφάλεια για τους μαθητές ,συνθέτουν εν ολίγοις το σκηνικό στο συγκεκριμένο σχολείο.

Εμφανώς προβληματισμένος και ο Δήμαρχος Βιάννου που δηλώνει ότι εδώ και χρόνια έχουν γίνει οι σχετικές μελέτης κτιριακής αποκατάστασης του κτιρίου ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξευρεθεί τα κονδύλια .

"Το περιστατικό με τη μαθήτρια ανέδειξε για μια ακόμη φορά σε πόσο τραγική απαράδεκτη και σύναμα  επικίνδυνη κατάσταση καλούνται να κάνουν μάθημα καθηγητές και παιδιά εν έτει 2016. Επιβάλλεται εδώ και τώρα να γίνουν εργασίες από την αρχή στο πεπαλαιωμένο κτίριο ειδάλλως από το Σεπτέμβριο θα αναγκαστώ να το κλείσω και οι μαθητές να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο σαφώς πιο ασφαλές" προσθέτει ο κ. Μπαριτάκης.

"Ζητάμε εδώ και χρόνια να μπει το σχολείο σε ένα  χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την εξεύρεση κονδυλίου ύψους 850.000 ευρώ σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν κάνει τα τεχνικά κλιμάκια του Δήμου. Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ευελπιστώ σύντομα να έχουν ανακοινώσεις."

Το σχολείο είναι από τα πρώτα που λειτούργησαν σε όλη την Κρήτη και η ιστορία του είναι μεγάλη  ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η εκπαιδευτική κοινότητα να εκτίθεται σε τέτοιο κίνδυνο.

Ρεπ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News