default-image

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό

Ελλάδα
Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που είχαν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη, στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ μεταφέρθηκαν στην Αθήνα μετά από επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους από τις γραμμές του τραίνου.

Οι Αφγανοί δεν αναγνωρίζονται πλέον ως πρόσφυγες από τις αρχές της ΠΓΔΜ που επιτρέπει μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς να περνούν τα σύνορα

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Ανοιξε το κέντρο μετεγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, "εγκαινιάσθηκε" η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη.

Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ' οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Πάνω από 2500 φεύγουν από Μυτιλήνη

Ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι, σήμερα Τετάρτη από τις 9 το πρωί, 2513 μετανάστες και πρόσφυγες από την Μυτιλίνη.

Στο σύνολο τους αναμένεται να αναχωρήσουν με τα σημερινά πλοία της γραμμής προς Καβάλα και Πειραιά.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου χτες και μέχρι σήμερα το πρωί στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1696 άτομα.

Από το πρωί οι ροές ανθρώπων προς τη Λέσβο δείχνουν να μειώνονται λόγω των νότιων ανέμων που φυσούν στην περιοχή.

Συνάντηση πρωθυπουργού με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ

Στην χώρα μας βρίσκεται ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιππο Γκράντι, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει δυσαρέσκεια για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσει τις ομόφωνες αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

Η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Φίλιππο Γκράντι, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Λέσβο, ξεκίνησε πριν λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια ο κ. Γκράντι θα έχει συνομιλίες με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα επισκεφθεί χώρους προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στην Αθήνα και θα συναντηθεί με μέλη διπλωματικών αποστολών και άλλους φορείς που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης. Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Γκράντι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Ν.Μαριάς: Σε λάθος ρότα η συγκυβέρνηση

Δριμεία επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό για το προσφυγικό εξαπέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς στον ραδιοφωνικό σταθμό STAR FM Λαμίας χθες Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016.

«Ο κ. Τσίπρας έχει τεράστιες ευθύνες. Αντί να κλείσει τα σύνορα και να αναθέσει τη φύλαξη των συνόρων στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, πάει τώρα και παρακαλεί τους Σκοπιανούς» είπε ο Νότης Μαριάς και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απεμπόλησε το δικαίωμα veto στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.  την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με αφορμή το Brexit.

Τέλος, ο Νότης Μαριάς εξαπέλυσε τα βέλη του εναντίον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτυχία της διαδικασίας μετεγκατάστασης των προσφύγων. «Στην Ελλάδα αναλογούν 16.000 πρόσφυγες. Ο κ. Τσίπρας παριστάνει τον γαλαντόμο και δέχεται 50.000» είπε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και αποκάλυψε τη φημολογία για συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα κυοφορούμενο σχέδιο ενοικίασης σπιτιών στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News