default-image

Ο"τρελός" καιρός μας πίνει το ..αίμα

Κρήτη
Ο"τρελός" καιρός μας πίνει το ..αίμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι να απορεί κανείς που τα κουνούπια και οι μύγες έχουν βρει τα... πλατιά τους. Αν και μέσα στο χειμώνα τα ενοχλητικά έντομα έχουν τον τρόπο τους να μας θυμίζουν ότι ο καιρός τρελάθηκε και να μας ρουφούν το αίμα. Αν αυτό συμβαίνει τώρα, αντιλαμβάνεται κανείς τι μας περιμένει το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μωυσή Μυλωνά, τα κουνούπια αρχίζουν να αναπαράγονται σε θερμοκρασίες πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου. Και αφού οι καιρικές συνθήκες όχι απλά τα ευνοούν, αλλά είναι ιδανικές, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Κάθε χειμώνα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, υπάρχουν κουνούπια που επιβιώνουν, και πολύ περισσότερο μύγες. Όμως φέτος το κακό έχει παραγίνει. Καθώς τα κρύα ήταν ελάχιστα, οι πληθυσμοί που θα έπρεπε φυσιολογικά να έχουν... αποβιώσει, κατάφεραν να διασωθούν και να αναπαραχθούν, παίρνοντας την... εκδίκησή τους από το χειμώνα και τον άνθρωπο.

Και καθώς "ενός κακού μύρια έπονται", πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πρόβλημα από τώρα, αφού το καλοκαίρι προβλέπεται και από αυτήν την έννοια δύσκολο.

Μια άλλη διάσταση ακόμα πιο σημαντική δίνει ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης: Ότι δηλαδή οι περισσότερες φωλιές των κουνουπιών βρίσκονται στα πιο απίστευτα μέρη, στα βράχια και σε οτιδήποτε υπάρχει στην ακροθαλασσιά, εκεί που σκάει το κύμα, καθώς γεννοβολούν ανεξέλεγκτα, μη έχοντας ανταγωνιστή, και κυρίως στις πισίνες των ξενοδοχείων το χειμώνα. Πρόκειται για το ιδανικό μέρος ώστε να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν, σύμφωνα με το γνωστό επιστήμονα, με αποτέλεσμα να εξορμούν έχοντας και την εύνοια των υψηλών θερμοκρασιών, αν οι πισίνες δεν αδειάσουν από νερό και δεν καθαριστούν.

Μέσα σε αυτά προστίθεται και το «αστείο», σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, ότι οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών γίνονται στα καλάμια στις όχθες των ποταμών. Αυτό όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά το επιτείνει, αφού εκεί ζουν οι θηρευτές τους, όπως το γνωστό "ελικοπτεράκι", με αποτέλεσμα από θύτες των κουνουπιών να μετατρέπονται σε θύματα των ανθρώπων! Και φυσικά αυτή την εποχή δεν έχει κανένα νόημα να γίνουν ψεκασμοί, καθώς δε θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Το "προφίλ" των κουνουπιών

Τα φοβερά και τρομερά κουνούπια, με επίσημο λατινικό όνομα του γένους Culicidae, που μας πίνουν - κυριολεκτικά - το αίμα, αντιπροσωπεύονται από περίπου 3.500 είδη παγκοσμίως

* Το αίμα δε μας το πίνουν τα αρσενικά, τα οποία προτιμούν νέκταρ και γύρη, αλλά τα θηλυκά.

* Το αίμα το πίνουν ώστε να αναπαραχθούν, τοποθετώντας τα αβγά τους, όταν εκείνα ωριμάσουν, στην επιφάνεια του νερού μέχρι να εκκολαφθούν.

* Τα κουνούπια ελκύονται όχι μόνο από την κίνηση, αλλά και τη σωματική θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εκπνέεται με την αναπνοή. Επίσης, καθώς λατρεύουν την υγρασία, τσιμπούν περισσότερο τις πιο υγρές ώρες του 24ωρου, δηλαδή νύχτα και νωρίς το πρωί.

* Μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια του ανέμου.

* Το ακίνδυνο (σχετικά) κουνούπι είναι το λεγόμενο «κοινό».

* Τα δύο πιο επικίνδυνα είδη κουνουπιών είναι το "ανωφελές", το οποίο μεταδίδει την ελονοσία, την εγκεφαλίτιδα και άλλες ασθένειες και το είδος "αηδής", που μεταδίδει τον κίτρινο πυρετό.

* Τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται σε στάσιμα νερά ή γενικά όπου υπάρχει πολλή υγρασία. Κάθε θηλυκό κάνει κατά μέσο όρο 100 αβγά.

* Το σφύριγμα των κουνουπιών προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα με συχνότητα 300 έως 600 φορές το δευτερόλεπτο.

* Ένα κουνούπι μπορεί να ζήσει, σε ιδανικές συνθήκες, 5 με 6 μήνες.

* Η μέση σταγόνα βροχής είναι κατά 50 φορές πιο βαριά από το μέσο κουνούπι.

Η "ταυτότητα" της μύγας

Οι περισσότεροι αγνοούμε ότι οι μύγες που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη είναι... εισαγόμενο είδος. Αν και δε γνωρίζουμε το πότε και το πώς, είναι σίγουρο ότι οι μύγες μάς ήρθαν από κάποιο σημείο της Μεσογείου και εξαπλώθηκαν παντού.

* Οι "δικές" μας μύγες ανήκουν στο οικιακό λεγόμενο είδος, γνωστό με τη λατινική ονομασία Misca domestica-domestica.

* Οι μύγες έχουν απίστευτες ικανότητες προσαρμογής, καθώς επιβιώνουν σε κάθε κλίμα, ακόμα και στα πιο ακραία.

* Οι μύγες λατρεύουν τη ζέστη, καθώς τις βοηθάει ώστε να αναπαράγονται. Επίσης, η ζέστη αλλοιώνει τις τροφές, με αποτέλεσμα να έχουν πιο πλούσιο... γεύμα.

* Κατά μέσο όρο οι μύγες ζουν δέκα μόλις ημέρες.

Ρεπορτάζ:Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News