Ειδήσεις

Κλειστή και σήμερα η εθνική,κρίσιμη η αποψινή σύσκεψη

Η Κρήτη συνεχίζει να λέει «όχι» σε οποιονδήποτε διάλογο, εάν αυτός δεν ξεκινήσει από μηδενική βάση. Αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις των αγροτών της Κρήτης θα λάβει το Παγκρήτιο Συντονιστικό των αγροτών σήμερα, στις 6:30 το απόγευμα, στο Ηράκλειο.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο επικεφαλής του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου Πρίαμος Ιερωνυμάκης χαρακτήρισε «ανούσια» τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και κάλεσε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο της χώρας να βρίσκεται σε επιφυλακή για να κατέβει στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Χθες, οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου διεμήνυσαν στους οδηγούς ότι «δεν περνάει κανείς μέχρι νεωτέρας», κλείνοντας με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα την εθνική οδό στο ύψος του κόμβου Μαλίων-Οροπεδίου και μάλιστα, όπως ξεκαθάρισαν, το μπλόκο αυτό θα είναι επ' αόριστον.

Καμία διέλευση δεν επιτρέπουν οι αγρότες από το σημείο αυτό, είτε προς Άγιο Νικόλαο, είτε προς Ηράκλειο, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Στο σημείο βρισκόταν χθες το πρωί και η Τροχαία Ηρακλείου για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει γνωρίζουν ότι τους έχουν αφήσει οι αγρότες ανοικτό για τις μετακινήσεις τους το παλιό εθνικό δίκτυο.

Κλείνουν μήνα

Τόσο στα Πραιτώρια του νομού Ηρακλείου όσο και στα Μεγάλα Χωράφια του νομού Χανίων, οι αγρότες της ΠΑΣΥ συμπλήρωσαν ήδη  28 ημέρες αποκλεισμού. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος διευκρίνισε ότι τα μπλόκα ενισχύονται. Πως οι εκπρόσωποι 69 μπλόκων περιμένουν απάντηση από το Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό επί της ουσίας των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, και πως αυτό που έγινε στο Μαξίμου προχθές δεν ήταν άλλο από έναν ακόμα ελιγμό της κυβέρνησης.

Τα μπλόκα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Την ίδια ώρα προετοιμάζεται και κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού στη βουλή νέα απόβαση των αγροτών της χώρας στην πλατεία Συντάγματος.

Οι αγρότες των Τεμπών, σε γενική συνέλευση που έκαναν προχθές το βράδυ, αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Τα Τέμπη έκλεισαν, προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούνταν ελεύθερα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Λίγο αργότερα, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, οι αγρότες αποφάσισαν να αφήσουν για λίγες ώρες ανοιχτά τα Τέμπη, μέχρι να διοχετευτεί η κυκλοφορία, ενώ αμέσως μετά έκλεισαν εκ νέου και επ' αόριστον.

Από τις 12 το μεσημέρι χθες, οι αγρότες έκλεισαν και τη γέφυρα του Στομίου, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά τους για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Διαμηνύουν, ωστόσο, ότι, αν δε γίνει δεκτό το αίτημά τους, θα παραμείνουν στο μπλόκο.

Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ στον κόμβο Μικροθηβών. Οι αγρότες αποφάσισαν μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά σε κλείσιμο τόσο του αυτοκινητοδρόμου της ΠΑΘΕ, όσο και των παράδρομων του συγκεκριμένου κόμβου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά οχήματα και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Απόφαση των αγροτών είναι ο αποκλεισμός του κόμβου και των παράδρομων να διαρκέσει επ' αόριστον.

Μάλιστα, στις σκέψεις τους είναι να κλείσουν και την παλιά εθνική οδό Βόλου-Αθήνας, που αποτελεί εναλλακτική διαδρομή κίνησης των οχημάτων.

Τον επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα αποφάσισε χθες το μεσημέρι, για τα φορτηγά και τις νταλίκες σε πρώτη φάση, η γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι αγρότες.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δηλώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα των κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα κλείνουν ξανά τους δρόμους σε Νεστάνη και Ευρώτα. Ταυτόχρονα όμως ανοιγοκλείνουν και πολλά άλλα μπλόκα σε ολόκληρη τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια